Surinaamse kippenvleugels uit de oven, jummie jummie!
Elke Surinamer is volgens mij gek op kip en kippenvleugels uit de oven zijn niet alleen super lekker, ze zijn ook nog eens zo gemaakt. Eerder hield ik niet echt van kippenvleugels, alleen als ze gefrituurd waren. Inmiddels eet ik ze ook uit de oven, als het velletje maar lekker krokant is. Dit recept is niet alleen simpel, maar je likt er je vingers bij af. Je hoeft het niet perse in een avondmaaltijd te verwerken. ’s Avonds voor de tv met een spannende film, doen ze het ook altijd goed. Ik heb geprobeerd niet teveel ingrediënten in dit recept te verwerken en alles is verkrijgbaar bij de plaatselijke supermarkt. Lees je snel mee?
Wat heb je nodig?
- 1,5 kilo kippenvleugels
- 1 ui
- 5 teentjes knoflook
- een stukje peper
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 2 eetlepels zoute sojasaus
- 1 eetlepel zoete sojasaus
- 2 laurierblaadjes
- selderij
- zout naar smaak
Hoe maak je de kippenvleugels?
Verwijder alle achtergebleven haartjes op de kippenvleugels. Je kunt ze er gewoon uittrekken of wegbranden met een aansteker.
Maak de uien, knoflook en peper fijn met een staafmixer. Ik gebruik altijd Madam Jeanette peper, maar je kunt dit recept zo spicy maken als je zelf wilt. Wil je ook Madam Jeanette gebruiken? Verwijder dan wel de pitjes. Deze branden namelijk na op de maag. In principe kun je alle peper gebruiken die je wilt. Ook chilipeper doet het erg goed in dit recept. Houd je niet zo van peper? Laat hem dan helemaal weg.
Kruid je kippenvleugels in met je knoflook/uien mengsel, zout naar smaak, de paprikapoeder, de beide soorten sojasaus en je laurierblaadjes.
Dek het geheel af en laat het een uurtje intrekken in de koelkast. Het trekt het beste in als je het allemaal in een plastic zak doet. Je kan hiervoor een diepvries zippelockerbag gebruiken. Heb je dit niet in huis? Geen probleem! Een schaal met aluminiumfolie er overheen voldoet ook.
Verwarm je over voor op ongeveer 200 graden. Bekleed je bakplaat met bakpapier, zodat je kippetjes niet vastplakken. Leg je vleugeltjes op een ovenplaat en schenk de overgebleven marinade er overheen. Bak het ongeveer 15 minuten af.
Intussen tijd snijd je de selderij helemaal fijn. Draai je kippenvleugels om en gooi de selderij er overheen.
Bak vervolgens je vleugeltjes nog ongeveer 20 minuten door totdat ze lekker krokant zijn.
Daarna doe je de oven uit en laat je je vleugeltjes nog ongeveer een half uurtje nagaren .
Voila, super simpel. Je kunt je vleugeltjes gewoon als snack eten, maar ze zijn ook super lekker bij Surinaamse nasi of bami. Wil je er een lekker sausje bij? Probeer dan 1 van de barbecue sauzen waar ik eerder een blog over schreef.
Ben je niet zo gek op vleugels? Maak dan dit recept met kippenbouten of drumsticks. De smaak blijft hetzelfde, de textuur is alleen anders.
Wil je het geheel nog krokanter? Kies er dan voor om de vleugels te frituren in zonnebloemolie. Eet ze dan wel meteen na het bakken op, dan zijn ze het allerlekkerste. Als je ze een tijdje laat staan, worden ze alsnog een beetje slapjes. Vergeet ze niet te laten uitlekken op een keukenpapiertje.
Je kan deze kippenvleugels overigens ook gewoon maken in de airfryer. Hoe lang je ze dan moet bakken is afhankelijk van de airfryer zelf. Vaak staat dit wel in de handleiding van het apparaat of op het apparaat zelf.
Ik ben benieuwd naar het resultaat als je de kippenvleugels hebt gemaakt. Plaats je een kiekje op insta en tag je mij hierin? @sparklesinside.nl
1 gedachte over “Surinaamse kippenvleugels uit de oven, jummie jummie!”