Recept voor de lekkerste kippen soep
Nu de wintermaanden weer voor de deur staan, heb ik zelf altijd weer heel veel zin om soep te maken. Stiekem vind ik Saoto soep de allerlekkerste kippen soep, maar deze “Hollandse versie” mag er wat mij betreft ook wel zijn. Wanneer ik zelf kippen soep maak, koop ik van tevoren verschillende ingrediënten in. Aan de hand van deze ingrediënten ga ik uiteindelijk aan de slag om een heerlijke kippensoep te maken. Hieronder lees je mijn lekkerste “Nederlandse” recept voor het maken van kippen soep. Hopelijk kun jij na het lezen van alle stappen ook deze heerlijke kippen soep maken. Wedden dat iedereen straks versteld staat van jouw heerlijke kookkunsten?
Ingrediënten voor de lekkerste kippen soep
Deze ingrediënten zijn genoeg voor vier personen. Kook je voor meer of minder mensen? Dan is het verstandig om de ingrediënten qua verhoudingen aan te passen
- 2 kilo kippenborst of kippenpoten
- Zout
- 4 takjes tijm
- 3 laurierblaadjes
- 5 takjes peterselie
- 2 uien
- Een paar teentjes knoflook
- 4 takken bleekselderij
- Ongeveer 10 zwarte peper balletjes
- 2 kruidnagels
- 200 gram tuinbonen
- 2 grote wortels
- Een stuk gember van ongeveer 3 cm
- 3 asperges
- 150 gram erwten
Stap 1: de oven voorverwarmen
Het is natuurlijk ten eerste heel belangrijk om alvast de oven voor te verwarmen. Wanneer ik mijn kippen soep maak, zorg ik ervoor dat mijn oven voorverwarmd is op zo’n 180 graden. Nadat ik mijn oven heb aangezet, pak ik het bakblik. Dit bakblik moet straks de oven in waardoor ik het bekleed met bakpapier. Hierdoor blijven de ingrediënten straks niet aan het bakblik kleven. Vervolgens leg ik de stukken kip in het bakblik en besprenkel ik dit vervolgens met zout. Ik rooster de kip zelf altijd zo’n 20 à 30 minuten in de oven. Wil je zeker weten of je kip klaar is? Kijk dan of je kip een goudbruine kleur heeft.
Stap 2: haal de kip uit de oven
Na zo’n half uurtje wachten, is het dus de hoogste tijd om de kip uit de oven te halen. Wanneer je de kip uit de oven haalt, moet je er wel voor zorgen dat je het vet weggooit. Dit heb je namelijk later niet meer nodig. De geroosterde stukken kip leg je vervolgens in een grote pan. Dit wordt de pan waar je uiteindelijk de soep in gaat maken. Zorg er daarna voor dat je ze onder koud water zet. Vervolgens doe je er nog een paar snufjes zout bij. Dit geeft later bij het eten van de soep een lekkere touch. Nu is het de bedoeling dat je de kippenbouillon aan de kook krijgt. Dit doe je door een laag vuurtje te maken.
Stap 3: aan de slag met tijm, laurier en peterselie
Wanneer je de kippenbouillon aan de kook hebt, is het belangrijk om verder te gaan met de groentes. Zorg ervoor dat je de tijm, het laurier en de peterselie bij elkaar bindt. Hierdoor ontstaat er eigenlijk een soort bosje aan groentes. Dit bosje leg je vervolgens in de kippenbouillon. Vervolgens zul je de andere ingrediënten moeten toevoegen. Pak daarom de uien, knoflook, bleekselderij, peperkorrels en de kruidnagels. Deze ingrediënten doe je vervolgens ook bij de bouillon erbij. Het kan zo zijn dat je te weinig water hebt om alles onder water te krijgen. Zorg er dan voor dat je genoeg water toevoegt. Breng dan het water ook weer zachtjes aan de kook. Zorg er daarna voor dat je kippensoep zo’n anderhalfuur laat sudderen.
Stap 4: Richt je weer op de kip en het kippenborst
Nadat je alle groenten en andere ingrediënten hebt toegevoegd, is het de hoogste tijd om je weer te focussen op de kip zelf. Je moet namelijk de kip uit de pan halen. Het is namelijk tijd om het vlees van de botten te trekken. Let op dat je dit wel pas doet wanneer de kip afgekoeld is, anders verbrand je je vingers! Wanneer je het vlees van de botten trekt, is het belangrijk om een stuk van de kippenborst te scheuren. Dit stukje vlees moet je namelijk bewaren voor de kippensoep. De rest van het vlees heb je namelijk verder nog niet nodig. De overige delen van het vlees moet je daarom weer terug in de pan doen.
Stap 5: Nu is het tijd voor de tuinbonen
Nadat je het vlees van de kippenborst getrokken hebt, is het belangrijk om een steelpan aan de kook te brengen. Zet deze steelpan naast de pan met bouillon. Deze steelpan is bedoeld voor de tuinbonen. Je moet namelijk voor 2 minuten lang de tuinbonen blancheren. Daarna is het belangrijk om de tuinbonen uit te lekken nadat je ze hebt afgespoeld onder koud water van de kraan. Nadat de tuinbonen afgekoeld zijn, is het tijd om de lichtgroene bonen uit de tuinbonen te krijgen. Dit doe je door voorzichtig in de tuinboon te knijpen met je vingers. Wanneer je het goed doet, zul je zien dat er een lichtgroene boon verschijnt uit het harde velletje. Dit is een kwestie van veel oefenen.
Stap 6: Voeg de wortels en de gember aan het einde toe
Nadat je de tuinbonen geblancheerd hebt, is het de hoogste tijd om de bouillon te zeven. Dit doe je door een zeef vast te houden boven een nieuwe, schone pan voor de bouillon. De overgebleven stukjes tijm en peterselie bijvoorbeeld kun je weggooien. De nieuwe pan met de gezeefde bouillon moet je daarna weer zachtjes aan de kook krijgen. Terwijl je het vuur wat hoger zet, is het de hoogste tijd om de wortels en de gember toe te voegen. Hierna is het een kwestie van 2 à 3 minuten wachten totdat de bouillon weer zachtjes aan het koken is. Daarna is het de hoogste tijd om de allerlaatste ingrediënten toe te voegen aan de kippensoep.
Stap 7: Groente en kip nog toevoegen
Nu de gezeefde bouillon weer zachtjes aan het koken is, is het belangrijk om de laatste ingrediënten toe te voegen. Pak daarom de tuinbonen, asperges en de erwten erbij. Deze laat je nog zo’n vijf minuten meekoken. Houd hierbij goed in de gaten dat je de groente laat meekoken totdat ze gaar zijn. Zijn de groenten gaar? Gooi dan de kipreepjes van de kippenborst erbij en zorg ervoor dat je deze ook wat warm mee laat koken. Uiteindelijk is het een kwestie van peper en zout toevoegen, zodat je heerlijk kunt gaan genieten van je kippensoep! Heb je alle stappen goed doorlopen? Dan is het tijd om de soepkommen klaar te zetten en de kippensoep te serveren aan je gasten. Eet smakelijk!