Kip uit de oven

Kip uit de oven

Een hele kip uit de oven is heerlijk, maar super moeilijk te maken. Tenminste dat dacht ik altijd. Als toppunt van luiheid, laat ik mijn kip altijd hakken bij de slager, en laat ik ook nog de vel verwijderen.  Ik ben wat dat betreft wel een beetje een verwend prinsesje. Als ik normaal kip uit de oven maak, zijn het dus vaak stukjes kippenbouten of drumsticks en zo nu en dan vleugels. Een hele kip uit de oven had ik echter nooit gemaakt. Als mijn man zin had in een hele gegrilde kip, kochten we dit gewoon bij een Surinaamse slager in Den Haag. Dit keer had mijn man gewoon een hele kip bij de slager meegenomen die nog niet bereid was. Dat mocht ik doen. Oeps!

Ik keek hem aan alsof hij van een andere planeet kwam, maar realiseerde al snel dat de liefde van de man door de maag gaat en ik hem maar te vriend moest houden.  Maar hoe maak je nou een hele kip uit de oven? Ik besloot de kip maar in te kruiden zoals ik dat normaal ook doe en wat lekkere verse groente toe te voegen. Dit gerecht is voor ongeveer 4 personen (of in ons geval 4 volwassenen en 2 kleine ukkie pukkies). Ik nodigde een vriendin met haar gezin spontaan uit om als proefkonijnen te dienen. Zij vonden het heerlijk, en ook al houd ik niet altijd van velletjes en botjes… Ik moet bekennen dat ik het zelf ook erg lekker vond. Manlief blij en  daardoor ik natuurlijk ook blij, want ik mocht blijven 😉 Ik denk dat ik deze kip uit de oven vaker ga maken.

kip uit de oven

Wat heb je nodig?

 • 1 hele kip
 • 1 ui
 • 6 teentjes knoflook
 • een stukje Madam Jeanette peper
 • 2 eetlepels shishado pikante marinade
 • 2 eetlepels zoete sojasaus
 • 5 pimentkorrels
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 theelepel 5 kruiden melange
 • 4 maggi blokjes
 • ½  rode paprika
 • ½  gele paprika
 • 1 courgette
 • 1 aubergine
 • 600 gram krieltjes
 • 100 gram groene olijven
 • 3 eetlepels groene pesto
 • Zout en paprika poeder naar smaak
 • Plastic diepvrieszak
 • Olijfolie om de kip in te smeren

Hoe maak je de kip uit de oven

Als eerste was je de kip met zout en azijn.

Maal daarna de uien, peper en knoflook fijn in je keukenmachine. Zorg er voor dat je de pitjes van je peper verwijderd hebt, anders wordt het wel heel heet.

Meng je kruidenmengel die je in de vorige stap gemaakt hebt met de Shishado pikante marinade, de zoete sojasaus, de laurierblaadjes, de pimentkorrels en de 5 kruidenmelagne.

Maak vervolgens je maggiblokjes fijn en voeg deze ook toe, je marinade voor de kip is nu af.

Maak kleine sneetje in de vel van de kip en smeer de kip vervolgens goed in met de marinade. Zorg er ook voor dat je de marinade in de kip stopt.

Laat de kruiden minimaal 2 uurtjes intrekken, dit doe je door de kip met de kruiden in een plastic diepvries zak in de koelkast te zetten. De kip is het allerlekkerste als je deze de avond van te voren al in kruid.

surinaamse kip

Als je kruiden goed zijn ingetrokken, zet je de kip in de oven op 180 graden en laat je deze langzaam garen. Smeer de kip zo nu en dan in met een beetje olijfolie. Dit kun je het beste doen met een kwastje.

Na 20 minuten doe je de krieltjes om de kip heen, strooi je er een beetje zout  en paprikapoeder over en zet je het nog 40 minuten terug in de oven.

Intussen was je de aubergine, courgette en paprika. Snijd deze in stukken en smeer ze in met groene pesto. Leg je groente eventjes onder de gril. Heb je geen gril, dan mag je deze stap overstappen en de groente laten garen in de oven. Persoonlijk vind ik groente van de grill net een ander smaakje hebben.

Als je kip en krieltjes bijna klaar zijn, leg je de groente over de krieltjes en voeg je als laatste nog olijven toe. Laat het vervolgens nog een minuutje of 5 in de oven zodat alle smaken een beetje samen smelten.

Vervolgens pak je een groot bord, leg je daar eerst de krieltjes en groente op en daar boven op je kippetje.

Maak jij ook wel eens een hele kip uit de oven? Indien je liever kippenpoten eet, kan je dezelfde marinade gebruiken.12 gedachten over “Kip uit de oven”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *