Van strak terras naar kindvriendelijke achtertuin

Van strak terras naar kindvriendelijke achtertuin

Als je vandaag de dag rondkijkt op Funda zie je heel veel tuinen langskomen die volledig betegeld zijn. Op het gebied van onderhoud heeft een strak terras veel voordelen, maar het is geen kindvriendelijke achtertuin. Voor kinderen is een achtertuin met een stuk gras en wat planten veel leuker. Op een grasveldje kunnen kinderen voetballen of allerlei andere spelletjes doen. Met wat planten leren de kinderen gelijk om gaan met de natuur. Op harde tegels kunnen kinderen vaak niet fijn zitten en halen zij snel hun kleding of huid open. Maar hoe maak je nou een kindvriendelijke achtertuin?

Natuurlijke kindvriendelijke tuin

Een natuurlijke kindvriendelijke achtertuin hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn als het klinkt. Voor kinderen hoeft je grasveldje namelijk niet perfect te zijn. Liever niet zelfs, kinderen willen gewoon lekker zorgeloos kunnen spelen. Voor kinderen is het helemaal niet erg als er wat onkruid in je tuin zit of als je gras een beetje mos bevat. Een natuurlijke kindvriendelijke achtertuin is wel heel fijn voor je kinderen. Zo kunnen zij in een rustige omgeving leren hoe de natuur werkt. In een natuurlijke tuin maken je kennis ook gelijk met de kleine beestjes die in de Nederlandse natuur leven. We leven steeds meer in stenen gebieden, terwijl de natuur juist een ontspannend effect op mensen heeft. Ook voor kinderen biedt de natuur ontspanning.

Kleine tuin kindvriendelijk maken

Niet iedereen heeft een grote tuin waar je gemakkelijk een prachtig gazon aan kunt leggen. Ook kleine tuinen zijn prima kindvriendelijk te maken. Een kleiner grasveldje kan al heel prettig zijn voor je kinderen. Kinderen zijn immers vaak zelf ook helemaal niet zo groot. Bij een kleine tuin is het vooral slim om de tuin multifunctioneel in te richten. Kies bijvoorbeeld voor speelgoed wat makkelijk op te bergen is. Als je kind klaar is met spelen kun je dan het grasveld weer gebruiken om ‘s avonds samen te eten. Je tuin schoonmaken is hierin wel een essentieel onderdeel.

Speelhoek tuin

Een grasveldje kan al heel veel doen voor een kindvriendelijke achtertuin. Maar er zijn nog veel meer opties voor een kindvriendelijke achtertuin. Je kunt bijvoorbeeld leuke speeltoestellen neerzetten in je tuin. Als je geen ruimte hebt om een heel frame voor een schommel neer te zetten is dat geen probleem. Je kunt de schommel wellicht aan een boom vast maken. En anders kun je kiezen voor een zandbak, of een kleine trampoline. Er bestaat heel veel buitenspeelgoed waarmee je kunt zorgen voor een kindvriendelijke achtertuin.

Houtsnippers onder schommel

Heb je de ruimte voor een mooie schommel in je tuin? Leuk! Wat voor ondergrond kun je dan het beste gebruiken? Onder een schommel wil je geen stenen of een andere harde achtergrond. Kinderen willen nog wel eens van een schommel af springen of over de grond schuren met hun voeten. Kies dus liever voor een natuurlijke en wat zachtere ondergrond. Gras is een zachte ondergrond, maar gras is ook heel kwetsbaar. Beeld je even de slijtagesporen onder een schommel in waar geen gras meer kan groeien.

Je kunt ook voor zand kiezen, maar als het dan ook maar een beetje regent krijg je gelijk te maken met een modderpoel. Als je veel katten in de buurt hebt is zand ook geen slimme optie. Katten vinden zand vaak een prachtige plek om hun kattenbak te vervangen. Een natuurlijke ondergrond waar je kinderen geen verwondingen aan over houden is een laag houtsnippers. Als het regent worden houtsnippers ook niet gelijk modderig.

Een zandbak

In veel kindvriendelijke achtertuinen is vaak wel een zandbak te vinden. De klassieke blauwe plastic schelp kan eigenlijk niet ontbreken in je kindvriendelijke achtertuin. Je kunt de schelp vullen met zand en speelgoed, maar ook met water. Tijdens de warme zomerdagen heb je dan gelijk een zwembadje voor in de tuin. Daarnaast kun je de zandbak afsluiten met het deksel, zodat de buurtkatten je zandbak niet als kattenbak kunnen gebruiken. In een zandbak kunnen kinderen zich vaak uren vermaken met een emmertje en een schepje.

kindvriendelijke achtertuin

Ruimte creëren

Een tuin is tegenwoordig al een luxe die niet iedereen zich kan veroorloven. Als je een kleine tuin hebt ben je daar waarschijnlijk al heel blij mee. Om een beetje ruimte te creëren in je tuin kun je slim gebruik maken van de ruimte. Zorg bijvoorbeeld voor multifunctionele stukken. Zoals het voorbeeld van de zandbak die je ook als zwembadje kunt gebruiken. Ook met de indeling van het groen in je tuin kun je ruimte besparen. Werk bijvoorbeeld wat meer in de hoogte, in plaats van alles op de grond. Dit kun je concreet doen met een klimop planten in plaats van een struik. Zo blijft er meer ruimte over om te lopen of te zitten, maar heb je wel een prachtige groene omgeving.

Spelen in de tuin tips

Om te spelen in je kindvriendelijke achtertuin kun je gebruik maken van allerlei prachtig speelgoed, zoals de zandbak. Je kunt ook met los speelgoed aan de slag zoals fietsjes, stepjes of stelten. Er zijn natuurlijk ook heel veel spelletjes die je perfect in een tuin kunt doen. Ga eens een bal overgooien of schieten. Kijk wie van het gezin het vaakst de bal tegen de muur kan stuiteren zonder deze te laten vallen. Of leg een kleedje neer op het grasveld en pak de barbies of autootjes erbij. Veel van het speelgoed wat je binnen gebruikt, kun je op deze manier ook lekker mee naar buiten nemen.

Tuin inspiratie

Heb je een beetje inspiratie nodig voor je tuin? Ik help je graag een eindje op weg. Wil je graag iets bijzonders voor je kinderen in de tuin? Denk dan eens aan een boomhut of een speelhuisje. Als je weinig ruimte hebt kun je het speelhuisje op een verhoging bouwen, zodat je eronder nog opbergruimte hebt voor fietsjes, tuingereedschap en andere spullen. Een trampoline doet het vaak ook fantastisch bij kinderen. En het hoeft helemaal geen grote te zijn, er zijn zelfs eenpersoons trampolines te koop. Je kunt ook samen met je kind een leuk moestuintje aanleggen door verschillende zaadjes te planten. Begin met een basis van gras en wat leuke groene planten, bomen of heggen. Vul daarna je tuin in met leuke hoekjes en fijne plekken waar je kinderen kunnen spelen.

Heb jij ook een kindvriendelijke achtertuin?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *