Kinderopvang thuis of op een kinderdagverblijf?

Kinderopvang thuis of op een kinderdagverblijf?

Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden als het gaat om de opvang van jouw kindje. Het is niet altijd even makkelijk om te beslissen wat het beste is voor jouw peuter, baby of dreumes. Als je kijkt naar de professionele opvang die wordt aangeboden, dan kun je kiezen tussen een peuteropvang, kinderdagverblijf of een gastouder. Niet altijd een keuze die even makkelijk is, omdat elke keuze zo zijn voor- en nadelen heeft. Als je bijvoorbeeld kiest voor een kinderdagverblijf, dan ben je er van verzekerd dat jouw kindje wordt bijgestaan door pedagogische medewerkers 24/7. In deze blog probeer ik je de verschillen van kinderopvang thuis of op een kinderdagverblijf uit te leggen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Volg hierin altijd je eigen gevoel.

Voordelen

Door je kindje elders onder te brengen, kun je wat tijd voor jezelf inlassen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld nog steeds werken en een steentje bijdragen aan de maatschappij terwijl je jezelf blijft ontwikkelen. Daarnaast maakt je kindje veel contact met andere kinderen, waardoor het leert om vriendschappen te sluiten. Vooral in de peuterpuberteit is dit erg belangrijk. Kortom, een goede optie voor het optimaliseren van de sociale ontwikkeling van je kindje. Daarentegen kun je ook kiezen voor een kinderopvang thuis. In dat geval komt er een oppas aan jouw huis. Hij of zij zorgt voor je kindje, zodat hij of zij alle tijd heeft om de wereld om zich heen te ontdekken in een vertrouwde omgeving.

Een kinderopvang thuis

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het kiezen van een kinderopvang thuis. Een van de voordelen zijn dat de oppas de volledige aandacht kan geven aan jouw kindje. Daarnaast kan je kindje wennen aan een vast gezicht. Dit helpt voor het opbouwen van een vertrouwde band en biedt daarnaast zekerheid en voorspelbaarheid voor je kindje. Een ander voordeel van een kinderopvang thuis is dat je ook niet met tijdsnood zit en veel stress ervaart om je kindje op tijd naar een kinderdagverblijf te brengen.

Een kinderdagverblijf

Behalve de mogelijkheid van een kinderopvang thuis, waarbij er een oppas bij jou thuis komt om op jouw kindje te passen, kun je ook jouw kindje wegbrengen naar een kinderopvang. Een kinderdagverblijf kent een maximale groepsgrootte van 16 kinderen. In een kinderdagverblijf wordt er een onderscheid gemaakt tussen verticale en horizontale groepen.

  • Verticale groepen: hier zitten kinderen van 0-4 jaar in eenzelfde groep.
  • Horizontale groepen: hier zitten kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd in eenzelfde groep (vaak baby’s, dreumesen en peuters)

Ook een kinderdagverblijf biedt veiligheid, een vertrouwde omgeving en voorspelbaarheid, maar op een andere manier. Een kinderdagverblijf wordt namelijk geleid door meerdere pedagogische medewerkers. Zij werken nauw samen met elkaar en er is sprake van een vast dagritme, zodat zowel de kinderen als de medewerkers weten waar ze aan toe zijn. Dit zorgt voor duidelijkheid, structuur en voorspelbaarheid.

Kinderopvang thuis versus een kinderdagverblijf

Hoewel er veel overeenkomsten zitten tussen een kinderopvang thuis en een kinderdagverblijf, zijn er ook een aantal verschillen. Bij een kinderopvang thuis is er doorgaans sprake van één vaste oppas, waardoor je kindje een specifiek gezicht heeft. Dit is dus anders bij een kinderdagverblijf waar er altijd meerdere pedagogische medewerkers aanwezig zijn. Daarnaast kun je bij een kinderopvang thuis wel spreken van een ritme, maar hier is wel meer ruimte voor verandering en aanpassing van een dergelijk ritme.

Er zijn immers minder kinderen aanwezig dan bij een kinderdagverblijf, dus er hoeft met minder kinderen rekening gehouden te worden. Bij een kinderopvang thuis is er meer aandacht voor je kindje als persoon en daarmee voor de persoonlijke ontwikkeling van je kindje. Bij een kinderdagverblijf krijgt je kindje weer meer de kans om ook contact aan te gaan met leeftijdsgenootjes en zo te werken aan zijn of haar sociale vaardigheden.

Zelf wilde ik Farah de hele zwangerschap naar een gastouder brengen, maar toen het einde naderde bedacht ik mij al. Bij een gastouder heb je geen 4 ogen beleid, tevens kan iedereen op bezoek komen wie dat wilt. Deze bezoekers worden niet gescreend door de GGD en dat was eigenlijk de grootste reden waarom ik uiteindelijk toch heb gekozen voor een kinderopvang in plaats kinderopvang thuis.

Waar moet je goed op letten?

Nu je weet wat het verschil is tussen een kinderopvang thuis of een kinderdagverblijf, kun je misschien al iets beter nagaan wat mogelijk het beste bij jouw kindje past. Dit blijft echter lastig om in te schatten. Daarom noem ik hieronder een aantal punten waar je op moet letten bij het kiezen voor ofwel een kinderopvang thuis of een kinderdagverblijf. Hierdoor wordt de keuze hopelijk een stukje makkelijker. Vol vooral je gevoel, doe onderzoek maar laat je niks aanpraten door anderen. Uiteindelijk weet jij het beste wat je kindje nodig heeft.

#1 De beschikbaarheid van de desbetreffende opvang of gastouder

Het is logisch dat je wilt dat je kindje terecht kan bij een kinderdagverblijf of wordt opgevangen door een gastouder wanneer het jou uitkomt. Toch is een kinderdagverblijf niet 24/7 open en is een gastouder niet 24 uur per dag beschikbaar om op jouw kindje te passen. Het voordeel van een kinderdagverblijf is dat de kinderen doorgaans komen op vaste tijden en dagdelen. Dit heeft als gevolg dat deze kinderen een gegarandeerde plek hebben in de kinderopvang. Het nadeel is dat er weinig ruimte is voor flexibiliteit. Je zult dus goed moeten nagaan of er plek is voor jouw kindje op een tijdstip en dagdeel dat jij nodig hebt.

Dan heb je nog een kinderopvang thuis. Het voordeel hiervan is dat er doorgaans meer flexibiliteit mogelijk is. Jij kunt immers zelf met de gastouders contact opnemen en samen afspraken maken over de dagen en tijden dat jouw kindje wordt opgevangen door een gastouder. In overleg is er vaak wel wat mogelijk.

Je kunt bijvoorbeeld vragen of de oppas iets later wilt komen en eventueel wat langer kan blijven. Spontaan uitje met je partner? Je kunt de oppas inschakelen en je kindje kan worden opgevangen. Maar ook hier geldt dat je wel afhankelijk bent van het programma van de oppasser. Daarnaast is het lastig om op het laatste moment vervanging te zoeken in het geval de oppas ziek zou zijn.

#2 De kosten

Ten tweede is het belangrijk om rekening te houden met de kosten van zowel een kinderopvang thuis als een kinderdagverblijf. Het voordeel van een kinderdagverblijf als het gaat om kosten, is dat er een vast uurtarief is vastgesteld per kind. Dit is een vast bedrag dat je zult moeten betalen aan de kinderopvang. Hierbij is het vaak mogelijk om als ouders (deels) vergoeding te krijgen door middel van kinderopvangtoeslag.

Bij een kinderopvang thuis is er geen vast tarief vastgesteld, maar dit zullen jullie in overleg moeten bepalen. Hoeveel dit bedrag bedraagt, is afhankelijk van een aantal factoren. Hierbij kun je onder andere denken aan de leeftijd van de oppasser, maar ook aan de taken die hij of zij moet verrichten: is de oppas er uitsluitend voor de verzorgende taken van de kinderen of wil je ook dat de oppas huishoudelijke taken uitvoert zodra de kinderen in bed liggen. Stem dit van tevoren goed met elkaar af en probeer tot een compromis te komen over de prijs.

Tevens heb je alleen recht op kinderopvangtoeslag indien je gastouder of kinderopvang een geldig LRK nummer heeft. Dit kun je vinden in het landelijk register kinderopvang. Dus ook als je kiest voor kinderopvang thuis bij een erkende gastouder, heb je vaak recht op kinderopvang toeslag. Alle voorwaarden voor de kinderopvangtoeslag vind je op de website van Belastingdienst Toeslagen.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *