5 leuke dingen die je kunt doen met de kinderbijslag

5 leuke dingen die je kunt doen met de kinderbijslag

Als jij een ouder bent met kinderen dan heb jij er vast weleens van gehoord: de kinderbijslag. Dit is een financiële ondersteuning voor de opvoeding van kinderen, die ouders van de overheid krijgen. Het ene gezin krijgt meer geld dan het andere gezin, omdat de hoeveelheid bijslag afhankelijk is van de leeftijd van het kind. Er wordt hier geen onderscheid gemaakt bij het inkomen van de ouders. Iedere ouder krijgt dan ook evenveel geld om hun kinderen goed op te kunnen voeden. Er zijn veel verschillende dingen die gedaan kunnen worden met de bijslag. Het is in eerste instantie bedacht om eten, kleding en het onderwijs van de kinderen te betalen, maar er zijn ook veel andere leuke dingen die je ermee kunt doen. Deze blog gaat in op wat deze toeslag precies inhoudt. Ik heb 5 leuke tips voor je , waar jij je kinderbijslag voor kunt gebruiken dit kwartaal.

Wat is kinderbijslag

Kinderbijslag is een financiële uitkering die ouders of verzorgers van kinderen ontvangen van de overheid. Het doel van kinderbijslag is om ouders te ondersteunen bij de kosten die gepaard gaan met het opvoeden van kinderen.

Kinderbijslag aanvragen

Hoe je kinderbijslag kunt aanvragen, kan variëren afhankelijk van het land waarin je woont. In Nederland krijg je automatisch bericht vanaf wanneer je kinderbijslag ontvangt, zodra je je kindje hebt aangegeven bij de gemeente. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je rekeningnummer door te geven en de rest wijst zich vanzelf.

Wanneer heb jij recht op de bijslag?

Iedereen die in Nederland woont of werkt en kinderen heeft, heeft in principe recht op de bijslag. Ouders hebben er recht op als hun kinderen jonger dan 18 zijn. Is jouw kind onder de 18, maar is hij of zij eerder gestopt met school? Dan kan het ook zo zijn dat het recht op de bijslag vervalt. De hoogte van het bedrag dat ouders ontvangen is dus afhankelijk van de leeftijd van het kind. De kinderbijslag wordt ieder kwartaal overgemaakt naar de ouders. Voor jonge kinderen kunnen er enkele tientjes worden gegeven, terwijl het bij oudere kinderen kan oplopen tot enkele honderden euro’s per drie maanden. Deze financiële ondersteuning kan zeker bij mensen die het wat moeilijker hebben veel ondersteuning bieden, maar het kan ook als spaarpotje dienen voor leuke uitjes met het gezin.

Hoeveel wordt de kinderbijslag in 2023

Elk jaar wordt de kinderbijslag opnieuw berekend. Je kunt het beste op de website van de SVB kijken wat de bedragen voor de kinderbijslag 2023 zijn. Voor wat ik nu heb kunnen vinden, kun je onderstaande bedragen aanhouden.

Leeftijd kindBedrag
0 tot en met 5 jaar€ 269,76
6 tot en met 11 jaar€ 327,56
12 tot en met 17 jaar€ 385,37

Een dagje naar een attractiepark

Kinderen vinden vaak niets leuker dan een dagje naar een attractiepark. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om vaak naar een pretpark te gaan, dus wanneer je dit wel een keer doet is dit erg bijzonder. In een pretpark of attractiepark zijn altijd tal van dingen te doen voor kinderen van alle leeftijden. Voor de kleinste kinderen zijn er draaimolens of treintjes en de oudere kinderen kunnen in een achtbaan zoeven. In Nederland zijn er natuurlijk veel verschillende pretparken waar je uit kunt kiezen. Sommige parken, zoals de Efteling zijn vrij duur, maar als dit teveel wordt kun je ook altijd naar parken zoals Drievliet en Duinrell. Een kaartje voor deze parken is een stuk goedkoper, wat het een stuk haalbaarder maakt om te kunnen betalen van de bijslag. Een goedkoop dagje weg kun je overigens ook vinden op websites zoals social deal of tripper.

Een dagje kijken naar dieren

Een ander uitje dat door kinderen erg wordt gewaardeerd, is een uitstapje naar de dierentuin. In een dierentuin kunnen kinderen hun ogen uitkijken bij het zien van alle verschillende soorten dieren en de habitat waarin zij leven. Bij iedere diersoort staat ook een bord met uitleg over de dieren, waardoor de kinderen ook nog eens iets kunnen leren. Het kijken naar dieren in de dierentuin blijft vooral natuurlijk erg leuk, zeker als de dieren allemaal grappige dingen doen. Kinderen kunnen zich dan uren vermaken bij het kijken naar de dieren. Via de websites van dierentuinen of via speciale kortingsacties, is het mogelijk om extra goedkope kaartjes te scoren. Het moet dan zeker lukken om de kosten te dekken met de kinderbijslag. Heb je niet zoveel te besteden, dan kun je natuurlijk ook altijd naar de kinderboerderij. Neem een lekkere picknickmand met lekkere dingetjes mee en ga daarna picknicken.

Shoppen voor nieuwe spulletjes

Veel kinderen vinden het fantastisch om door een speelgoedwinkel te lopen en hier nieuw speelgoed uit te kiezen. Je kinderen meenemen om te gaan winkelen is dan ook een perfecte manier om de kinderbijslag te besteden. Het is bijvoorbeeld een optie om met een deel van de bijslag benodigdheden te halen, zoals nieuwe kleding, en het andere deel te bewaren om leuke hebbedingetjes van te kopen. Het is immers de bedoeling dat de bijslag daadwerkelijk wordt uitgegeven aan spullen voor de kinderen. Door ze mee te nemen om speelgoed uit te zoeken van de bijslag hoef jij zelf geen geld kwijt te zijn en heb je toch gelukkige kinderen met leuke nieuwe spulletjes. Bij de Action, vind je een hoop leuke dingetjes voor weinig geld. Ook bij de kringloop kun je vaak leuke koopjes scoren.

Een weekendje weg

Als je meerdere kinderen hebt die al wat ouder zijn, dan kun je aardig wat honderden euro’s per kwartaal krijgen aan kinderbijslag. Dit geld kun je natuurlijk ook een aantal keren opsparen. Na een half jaar of een jaar kun je met het geld dan wat groters doen en heb je er misschien nog wel meer plezier van. Een leuke manier om de bijslag te besteden is bijvoorbeeld door een weekendje weg te gaan. Overnachten in een hotel in Nederland, kamperen in een tent of het huren van een vakantiehuisje: de mogelijkheden zijn erg groot. Bovendien zijn er erg veel leuke stadjes in Nederland die leuk zijn om te bezoeken voor een weekendje. Dit maakt het een perfecte manier om het geld te besteden. Speur ook hier goedkope websites af zoals vakantieveilingen.

Samen naar de film

Is het niet mogelijk om al het geld van de bijslag uit te geven aan een leuke activiteit met het gezin? Dan kan het uitje van de kinderbijslag natuurlijk ook een goedkoper uitje worden. Met het gezin naar de bioscoop gaan is een voorbeeld van een relatief goedkoop uitje. Kaartjes zijn ongeveer dertien euro per persoon. Heb je een bankrekening bij de ING, dan kun je ook sparen voor korting op bioscoopkaartjes. Snacks en drinken kunnen vaak prijzig zijn in de bioscoop, maar die kan je natuurlijk zelf meenemen. Op die manier is het mogelijk om met het gezin te genieten van een leuk dagje samen, zonder veel geld uit te hoeven geven.

Veel verschillende mogelijkheden

De dingen die ik in deze blog heb besproken zijn natuurlijk erg leuke uitjes om samen te doen met het gezin, maar het is zeker niet het enige. Er zijn nog tientallen andere leuke uitjes, dagjes weg of activiteiten die leuk zijn om samen te doen van de kinderbijslag. Het leuke is ook dat niet het volledige bedrag uitgegeven hoeft te worden aan het uitje, maar dat je ook een goedkoper uitje kunt regelen en een groot deel van de bijslag kunt inzetten voor andere doeleinden.

Ik realiseer me heel goed dat het niet voor iedereen weggelegd is om de kinderbijslag te gebruiken voor leuke dingen. Ook wij hebben een aantal jaar geleden terug de kinderbijslag moeten gebruiken voor de boodschappen. Toch probeerden wij er een klein deel van op zij te zetten, al was het maar 10-20 euro. Inmiddels zitten wij in een situatie waarbij dat niet meer nodig is en zetten we het bedrag volledig opzij voor Farah haar studie later. Dat zal namelijk te zijner tijd al genoeg geld kosten. Maar wat je ook doet met de kinderbijslag, voel je nooit schuldig als moeder zijnde als je bovenstaande genoemde dingen in deze blog niet kunt doen. Jij als moeder zijnde weet het beste hoe je je kind niet te kort doet, ook als dat betekend dat je van de kinderbijslag mondjes moet vullen.

Wat doe jij met de kinderbijslag? Zet je het op zij of ga je meteen shoppen (voor de kids)?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *