Help! Mijn kind huilt om alles

Help! Mijn kind huilt om alles

Huilt jouw kind ook om alles? En wordt je daar af en toe een beetje gek van? Dat is vrij logisch en waarschijnlijk heeft elke ouder daar last van. Ik in ieder geval, want mijn kind huilt om alles tegenwoordig en ik kan er behoorlijk wanhopig van worden. Zeker als je op een gegeven moment gewoon niet meer weten hoe je het moet aanpakken. Farah huilt momenteel heel erg snel, als ze niet wilt slapen, als ze geen zin heeft om te eten, als ze haar zin niet krijgt. Soms maakt me dit als moeder zijnde heel erg onzeker en denk ik dat ik het allemaal niet goed doe, maar na een klein onderzoekje bleek al snel dat mijn kind niet het enige monster is die om alles kan huilen.

Kind snel emotioneel

Dat jouw kind snel emotioneel raakt, is vrij normaal, want alle kinderen krijgen namelijk in hun leven te maken met tegenslagen. Je kunt je kind namelijk niet altijd beschermen, want jouw kind moet namelijk ook leren om te gaan met verschillende teleurstellingen en andere soort emoties. Niet alleen voor de kindertijd, maar ook voor als ze later volwassen zijn. Dus dat jouw kind nu heel snel emotioneel is en je kind huilt om alles, dat komt omdat je kind hiermee leert omgaan. Als ze dat eenmaal na een tijdje kunnen, zullen ze zich veel sneller prettig voelen nadat ze een tegenslag meegemaakt hebben. Bespreek een tegenslag met je kind en probeer het altijd een positieve wending te geven. Niet door de situatie te bagatelliseren of mooier te maken dan het is, maar door erover te praten. Het maakt niet uit of je kind nog jong is, praten kan altijd.

Peuterpuberteit

Wanneer je kind eenmaal in de peuter puberteit zit, zal jouw op dat moment genoemde dominante peuter een flinke stap zetten naar zelfstandigheid. Dit zal jouw kind doen om continu te strijd aan te gaan met jou en zich ook zal afzetten. Een kind doet dit niet expres om jou te pesten, maar het kind zit gewoon midden in een groeiproces. Je peuter heeft namelijk op dat moment een sterke drang om zelfstandig te worden en voelt zich dan al snel door andere beperkt.

Jouw kind weet namelijk nog niet zo goed wat de grenzen zijn en wat kan en wat allemaal mag en wat niet. Een kind zal daarom meer willen doen wat hij kan of mag en dat kan frustreren, want als jouw kind niet alle vrijheid krijgt zal die boos en driftig worden en het kind huilt om alles om zo zijn of haar zin te krijgen. Ik probeer hier niet in mee te gaan en haar zeker niet haar zin te geven, maar wel haar emoties te benoemen.

Dreumes huilen tijdens het eten

Ben je het zat dat jouw kind huilt om alles en vooral tijdens het eten? Niet heel gek, want als jouw kind huilt tijdens het eten, kan te maken met een onrijp maag- en darmstelsel. Vooral als jou kindje nog erg klein is en zichzelf niet goed kan uiten. Baby’s huilen meestal omdat ze je iets willen vertellen. Hier kan je dan ook weinig aan doen. De darmpjes rijpen ondertussen gewoon verder, waardoor de darmkrampen na drie tot zes maanden tot verleden tijd zal behoren. Jouw kind kan natuurlijk ook huilen tijdens het eten, omdat die iets niet lekker vindt of als die ergens allergisch voor is of omdat die gewoon geen honger hebt of niet meer wilt eten. Dat jouw kind dan huilt, komt omdat die het niet op een andere manier kan verwoorden.

De mijne huilt tegenwoordig omdat ze niet om 9 uur een kaassoufflé krijgt of snoepjes, maar daar heeft ze toch pech. Ik probeer vaak wel een beetje te spelen met het eten, het er kleurrijker uit te laten zien en groente te “verstoppen”. Maar dit werkt lang niet altijd. Toen ze nog een dreumes was, at ze eigenlijk bijna alles. Veel soorten groente en nieuwe dingen. Jammer dat dit zo gedraaid is. Ik ben er wel mee gestopt om er elke dag een strijd van te maken. Ik merkte dat dit amper zin had, en het mij alleen energie kostte. Jaja deze loedermoeder probeert haar kind soms wel om te kopen. Ook zijn er dagen dat ze naar bed gaat zonder dat haar bord leeg is. Maar eet je je bord niet leeg, dan krijg je ook geen toetje of iets anders.

weekendje weg amsterdam

Peuter huilt de hele dag

Dat je peuter of kind huilt om alles is eigenlijk niet zo’n hele gekke gedachte. Je peuter kan namelijk huilen om de allergekste dingen. Het water is nat, het ijsje is te koud, de banaan smaakt niet naar aardbei of als je zelfs de kamer binnenloopt. Dit komt omdat jouw kind natuurlijk ook in zijn of haar ontwikkelingsfase zit en dit allemaal bij het leerproces hoort. Ook ontdekt jouw kind of misschien beter gezegd peuter meer zijn eigen willetje en jouw kind onderzoekt hoe ver hij kan gaan om zijn zin te krijgen bij zijn eigen willetje. Ofwel, jouw peuter zit midden in zijn peuterpuberteit. Want mag iets niet zoals hij of zij het wilt. Dan vinden ze dat helemaal niet leuk en dan reageren ze door te huilen. Je leest hierboven in de blog ook nog meer over de peuterpuberteit.

Kind huilt in slaap

Is jouw kind overdag altijd vrolijk en lacht die de hele dag en is dat in de avond oftewel nacht totaal het tegenovergestelde dan is dat helemaal niet zo’n gek idee. Bijna alle kinderen maken namelijk fases door waarin ze minder goed zullen slapen. Kinderen kunnen namelijk last hebben van nachtmerries, waar ze uiteindelijk om moeten huilen of ze worden zomaar wakker in de nacht. Als jouw kind in deze fase zit en hij weet niet wat te doen, dan is het vrij normaal dat jouw kind dan reageert door middel van huilen.

Je hoeft je dus eigenlijk geen zorgen te maken om iets ergs, want elk kind maakt deze fases mee. Zorgen maken is dus niet altijd nodig, maar je kan wel je kind helpen bij deze fases. Het zijn kleine dingetjes, maar hangt bijvoorbeeld nachtlampje op in de kamer of laat de deur een beetje over, zodat ze het licht van de gang of buiten de kamer kunnen zien. En geef altijd zijn of haar favoriete knuffel als ze gaan slapen, want dat zou kunnen helpen tegen de gevaarlijke monsters in hun nachtmerrie.

Heb je wel het idee dat er wat met je kindje is en hij of zij daarom huilt tijdens het slapen? Overleg dit dan met het consultatiebureau of je huisarts.

Waarom gooit mijn kind met alles?

Houdt jouw kindje wel van kliederen en vindt die het ook leuk om een rotzooi te maken en met allerlei spullen te gooien? Niet heel leuk om dagelijks wanneer je kindje op bed ligt alles nog op te ruimen, terwijl je weet dat die het de volgende dag gewoon weer gaat doen. Maar dat een kindje rotzooi maakt, is helemaal niet zo gek, maar dat helpt het kind met de opvoeding en je kind ontwikkelt zich hoe die dat moet doen.

Er zijn een paar dingen die mee zullen gaan in de ontwikkeling van jouw kind, dus denk daar maar de volgende keer aan als jouw kind er weer een rotzooi van gaat maken. Kinderen ontwikkelen namelijk hun hand-oog coördinatie door een rommel te maken. Je kind ontdekt de wereld door middel van spullen aanraken. Je kindje heeft behoefte aan autonomie en zintuiglijke prikkels worden beter verwerkt. Dus denk voortaan aan deze vier dingen, dan weet je ook dat het gooien van dingen een goed doel heeft voor het verder proces van jouw kindje. Het is niet altijd agressie vanuit het kind.

Ik kan me voorstellen dat je best wanhopig kunt worden als je kind huilt om alles, maar vergeet niet dat dit een fase is. Het komt goed, maar wees duidelijk en consequent.

Heb jij er ook mee te maken gehad dat je kind huilde om alles? Wat zijn jou tips?



4 gedachten over “Help! Mijn kind huilt om alles”

  • Ik heb hier geen ervaring mee maar bij alles wat even moeilijk ging of tegenzat riep ik ‘het is maar een fase’. De kinderen die nu stukken ouder zijn spotten er nog steeds mee. Dan gebeurt er is iets en roepen ze met zijn drietjes ‘ach mam het is maar een fase’ 🙂

  • Ik heb geen kinderen, maar het lijkt me wel ontzekkend lastig als dit het geval is. Ik kan heel goed begrijpen dat je hier best wanhopig van kan worden en wellicht ook niet meer kan relativeren dat het ‘maar een fase is’. Goed dat je hier tips over geeft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *