Hoe kan ik het keto dieet volgen?
Diëten komen en gaan. Oude, beproefde -maar in de vergetelheid geraakte- dieetmethodes kunnen soms ineens weer rekenen op een herwaardering. Je zou kunnen zeggen dat dit ook voor het keto dieet geldt.
Net na de eerste wereld oorlog ontstond het keto dieet, wat aanvankelijk werd ontwikkeld als hulpmiddel bij epilepsie. Maar je viel er ook van af, en zo werd het keto dieet populair. Ergens in de loop der tijd is het in de vergetelheid geraakt en verdrongen door nieuwe inzichten en andere dieetvormen. En nu, zo’n 100 jaar later, is het keto dieet terug van weggeweest en maakt het een flitsende come back. Koolhydraatarme voeding bij diabetes is ook een aanrader. Maar waar staat het keto dieet voor en hoe kun je het volgen?
Wat is het keto dieet?
Het ketogeen dieet staat voor een hoge vette voeding inname en een lage koolhydraatinname (tot maximaal 50 gr per dag). Ons lichaam gebruikt graag koolhydraten als energiebron (en wijzelf vinden dit ook erg prettig). Maar om van lichaamsvet af te komen kun je je lichaam forceren lichaamsvet hiervoor te gebruiken. Dit doe je door je lichaam in staat van ketose te brengen. Dit is een staat waarin er chronisch te weinig koolhydraten binnenkomen en je lichaam dus de vetreserves gaat aanboren. Door tijdens het keto dieet voldoende vette voeding te eten blijf je voldoende energie behouden en treedt er geen spierverlies op.
Voedingsmiddelen
Koolhydraten zitten in heel veel voedingsmiddelen. Van brood tot aardappels, peulvruchten, koekjes, ontbijtkoek en noem maar op. Door deze inname drastisch te reduceren en in plaats hiervan meer voedingswaren die vet bevatten aan je dieet toe te voegen, raakt je lichaam in een staat van ketose en worden er vetten verbrandt.
Voeding met een hogere vetwaarde zijn bijvoorbeeld vette vis, kazen en noten. Maar ook eiwitten spelen een rol binnen het keto dieet, ze geven namelijk het hoogste verzadigingsgevoel en zijn belangrijk voor behoud en opbouw van spieren.
Hoe kan ik het keto dieet volgen?
De invulling van het dieet is een ander verhaal. Dit kun je het beste onder supervisie doen van een voedingsdeskundige, een instituut of arts, want het keto dieet is niet perse voor iedereen geschikt.
Wanneer is het keto dieet ongeschikt?
Om het keto dieet te kunnen volgen dien je geen medische klachten te hebben rond bepaalde organen, denk hierbij aan problemen met de nieren of lever. Maar ook wanneer je zwanger bent, of wanneer je immuunsysteem niet optimaal is kun je beter geen keto dieet volgen. Je moet er eigenlijk voor in de kracht van je leven staan. Raadpleeg daarom eventueel je huisarts met de vraag of er een reden zou kunnen zijn waarom je niet het keto dieet zou kunnen volgen.
Het keto dieet is een lange termijn dieet, je valt niet razendsnel af en dat is maar goed ook. Want snel afvallen betekent vaak vooral veel vochtverlies of zelfs spierverlies. Het keto dieet zorgt voor uiteindelijk lichaamsvet verlies op een beproefde en verantwoorde wijze.