Karten, leuk of levensgevaarlijk?

Veel mensen vragen zich het volgende af: is karten wel een sport? Is het gevaarlijk? Een ding kan ik je alvast verklappen: JA! Het is inderdaad een sport, en je hebt veel mogelijkheden met je kart. Voor kinderen is het leuk, maar ook als volwassene kun je er erg van genieten. Perfect voor een teamuitje of vrijgezellenfeest zou ik zeggen. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten.
Welke mogelijkheden zijn er?
Karten is een sport die totaal anders in elkaar steekt dan voetbal. Voor buitenstaanders is het daarom lastig om in dit wereldje terecht te komen. Veel karters zijn in eerste instantie buitenstaanders, maar beginnen ermee doordat ze als kind een abonnement cadeau krijgen of met een groep gaan karten en de smaak te pakken krijgen. Door een keer op een laagdrempelige manier te beginnen met bijvoorbeeld vrienden kun je de beginselen een beetje leren. Voor kinderen is het een makkelijke manier om te beginnen met karten; het is voordelig, toegankelijk en er is geen hoge drempel.
Indoor karten
De meeste kartbanen zijn indoor, terwijl dat in het buitenland vaak anders is. Daar heb je juist veel kartbanen buiten. Maar goed, we leven in Nederland en zijn hier natuurlijk ook niet altijd zeker van het weer. Indoor karten is daarentegen niet minder leuk hoor en het is fijn dat je het van te voren kunt plannen. Het zou namelijk zonde zijn als je teamuitje niet door kan gaan omdat het pijpenstelen aan het regenen is.
Is karten gevaarlijk?
Wat zijn de risico’s? Veel mensen vragen zich af of karten leuk is, of dat het juist levensgevaarlijk is. Sommige mensen denken dat het zelfs gevaarlijker is dan de Formule 1. Bij karten heb je de controle in je eigen handen. Je gebruikt de rem, het stuur en het gas. Je zou kunnen stellen dat je daarom ook de gevaren in eigen handen hebt en je kunt anticiperen op gevaren. Natuurlijk zijn er enkele risico’s: wanneer je kart kun je niet bepalen hoe andere karters zich gedragen. Verder is het een mechanische sport, wat inhoudt dat het materiaal je in de steek kan laten. De meeste mensen die karten hebben het echter te druk met lol maken en denken niet aan de ongelukken die kunnen gebeuren, want de kans is vrij klein op ernstige ongelukken.
Hoe groot is de kans op een ongeluk?
Zowel beginnende karters als gevorderden dienen rekening te houden met andere karters. De meeste ongelukken die op de kartbaan gebeuren ontstaan doordat twee karters tegen elkaar aanbotsen. Dit zijn dingen die geen enkele karter volledig onder controle kan houden. Over het algemeen is karten een veilige sporten waarover je je niet teveel zorgen moet maken. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje, net als met autorijden.
Karten en ongelukken
Het is bij karten gebruikelijk om in een huurkart te rijden. Deze zijn relatief veilig. Natuurlijk krijgen karters wel eens kleine blessures, maar zware ongelukken gebeuren gelukkig amper. De kans is wat groter als je een privé kart gebruikt, mede omdat deze sneller zijn. Als er een wedstrijd is met eigen karts dan staat er altijd een ziekenauto voor het geval er iets gebeurt. Af en toe wordt deze helaas ook ingezet. Tijdens wedstrijden zijn er wel eens karters die een ongeluk hebben en een blessure oplopen of een botbreuk hebben, maar dit komt niet heel vaak voor. Kleine blessures uitsluiten kan niet helemaal; het is een beetje risico van het vak.
Karten of de Formule 1: wat is gevaarlijker?
Als je karten en formule 1 met elkaar vergelijkt, dan kun je stellen dat karten gevaarlijker is. De afgelopen jaren is de Formule 1 een stuk veiliger geworden. Er zijn verbeteringen aangebracht op het gebied van veiligheid, mede door het dodelijke ongeluk van coureur Jules Bianchi in 2014. De wagens worden nu op een andere manier geproduceerd waardoor ze veiliger zijn. Helemaal veilig is de Formule 1 nog steeds niet, maar er is vooruitgang. In tegenstelling tot karten, waar men niet bezig is om de sport veiliger te maken. Meestal zit je tijdens het karten los in de kart zonder gordel, waardoor je erg kwetsbaar bent.
Wat voor blessures kan karten veroorzaken?
Op een paar blauwe plekken na raken de meeste karters tijdens en na het karten nooit ernstig gewond. Botst iemand van achteren tegen je aan? Dan kun je last van je nek of rug hebben de volgende dag. Om die reden is het verstandig om altijd een nekbeschermer te gebruiken. Daarnaast kun je spierpijn krijgen. Geen enkele blessure is helemaal uit te sluiten, maar over het algemeen krijg je niks ergers dan rug- of nekpijn.
Waarom wordt het een sport genoemd?
Karten wordt als sport gekenmerkt omdat het veel mogelijkheden heeft met andere sporten. Het kan in verschillende categorieën geplaatst worden op het gebied van sport, zoals het feit dat het redelijk veel tijd kost, fysiek zwaar is (daar weten de meeste karters alles van!), je moet er tactisch voor kunnen denken, en je kunt het zowel competitief en recreatief uitoefenen. Hieronder leg ik je graag meer uit over deze aspecten van de kartsport.
Wat is de fysieke belasting?
Veel mensen onderschatten karten. Leken en mensen die misschien een keer 10 minuten gekart hebben zeggen dingen als: “Je zit alleen maar stil, toch?’’ Of: ‘’Het enige wat je bij karten hoeft te doen is gas geven en sturen.’’ Mensen die dit zeggen hebben zelf nog nooit gekart. Het is een sport die fysiek erg intensief is, vooral voor karters die wedstrijden rijden. Gemiddeld rijd je tenminste één uur waarbij je last kunt krijgen van de spieren in je armen en nek.
Kost het veel tijd?
Er komt meer kijken bij karten dan alleen maar het karten zelf. Zowel professionele en recreatieve karters doen veel aan aan conditie- en krachttraining. Daarnaast moeten wedstrijdkarters circuits verkennen, hun kart klaarmaken, rijden, etc. Karten kost daarom veel tijd en energie. De rondjes op de rijbaan krijgen daardoor echter wel meer betekenis!
Karten kan recreatief of competitief beoefend worden
Voordat een sport een echte sport mag worden genoemd moet het voor de lol gedaan kunnen worden, maar ook in competitieverband. Het is bijvoorbeeld leuk om met je vrienden een rondje over de plaatselijke kartbaan te maken, maar het is net zo spannend om mee te doen aan competities. Als je zou willen, zou je je elke week kunnen inschrijven voor een wedstrijd.
Tactiek is erg belangrijk bij karten
Karters die alleen maar snelle rondes willen rijden zullen nooit de beste worden. Voor een karter is het belangrijk om snel te zijn, maar nadenken is nog veel belangrijker. Wanneer ga je iemand inhalen en hoe ga je je positioneren? Karten is dus niet alleen fysiek zwaar, je krijgt het mentaal ook zwaar te verduren. Denk bijvoorbeeld aan de concentratie die je nodig hebt om iemand in te halen. Een klein foutje kan al een botsing opleveren, zoals wanneer je te vroeg of laat remt. Elke sport heeft echter risico’s, en door rustig te beginnen kun je ervoor zorgen dat je veilig blijft en optimaal kunt genieten van karten, want het is hartstikke leuk!
Goedkoop karten
Karten is vaak niet goedkoop en je betaald vaak per kwartier. Toch zijn er manieren waarop je voordeliger uit kan kopen. Bel altijd vooraf naar de kartbaan of ze korting geven als je met een groep komt en kijk op websites zoals Groupon en Socialdeal voor leuke aanbiedingen. Vaak kun je ook wel een leuke prijs afspreken voor een arrangement met eten. Altijd gezellig achteraf.
Heb jij dit wel eens gedaan? Of vind je het ook een beetje eng?