17 tips voor een fijne en relaxte kraamtijd

17 tips voor een fijne en relaxte kraamtijd

Of je nou voor het eerst moeder wordt of al een kindje hebt, de kraamtijd is een intense tijd. En hoewel het natuurlijk heel bijzonder is dat je net een kindje op de wereld hebt gezet en daarvan geniet, is het ook heftig. Je hebt zowel fysiek als mentaal een topprestatie geleverd en daar mag (moet?) je wel even van bijkomen.

Gelukkig staat er meteen kraamhulp op de stoep die voor jou en je baby komt zorgen. Maar er zijn ook meteen heel veel mensen die langs willen komen. En natuurlijk wil jij je nieuwe trots graag delen met vrienden en familie.

Dan is het wel belangrijk om het ‘bijkomen’, de kraamhulp in huis en mensen op bezoek op een fijne manier te combineren. Hoe zorg je nou voor een goede balans en dat je een fijne kraamtijd hebt? Ik heb 17 tips voor je! Lees je mee?

Bijkomen

Rust! Dit is denk ik de allerbelangrijkste tip die er is. Rust boven alles. Voor jou, voor je man en voor je baby. Even samen bijkomen van wat er net gebeurd is en wennen aan elkaar.

Daarnaast moet je lijf ook echt herstellen, want er is nogal wat gebeurd. Te snel weer teveel willen doen gaat averechts werken op je herstel. Blijf dus vooral lekker even een paar dagen in bed of op de bank en laat je verzorgen. Nu kan het nog 😉

Bezoek

Bedenk vooraf al hoe je om wilt gaan met bezoek, dan hoef je dat onder invloed van hormonen en kraamtranen niet te doen. Wil je iedereen één voor één langs laten komen? Of wil je er liever in een keer ‘vanaf’ zijn en geef je een baby borrel? Beide hebben voor- en nadelen.

Als je mensen langs wilt laten komen kun je het bezoek prima spreiden. Het is echt helemaal oké als die ene oom of verre vriend jouw baby na 4 maanden nog niet heeft gezien.

Als je gaat voor een borrel of kraamfeest, bedenk dan goed of je het thuis wilt doen of ergens, hoe lang je het wilt laten duren, wat jij fysiek en mentaal aankan en wat voor jullie baby prettig is.

Ook als je voor een borrel of kraamfeest gaat zal er nog ‘los’ bezoek komen. Bespreek goed met je partner en/of (kraam)hulp wat jullie wensen zijn qua bezoek. Wie wel, wie mag later komen, welke tijden zijn handig, hoe lang, waar hebben jullie behoefte aan, etc.

Voel je niet verplicht je kraambezoek te gaan vermaken. Het kan verleidelijk zijn om steeds weer een rondje koffie te zetten en gezellig te doen, ook als je er eigenlijk geen zin in hebt. Schroom niet om na een half uurtje of als je er klaar mee bent bij je gasten aan te geven dat het tijd is om te gaan. Laat een hint vallen dat je moe bent, spreek een teken af met je partner en kraamhulp of zeg gewoon ronduit dat het tijd is om er een eind aan te breien 😉

Je hoeft je baby niet per sé bij iedereen in de armen te leggen. Jij kunt zelf het beste inschatten wat je baby fijn vindt en hoeveel prikkels hij/zij aan kan.

Geniet vooral ook van alle aandacht en de lieve cadeautjes. Het is echt een bijzondere tijd.

Een traditie is natuurlijk om beschuit met muisjes op tafel te zetten voor bezoek. Mocht je dat nou zelf niet lekker vinden of teveel gedoe, zet dan lekker bonbons op tafel. Of koekjes. Of iets anders wat je lekker vindt. Het maakt niets uit. Ik ken sowieso weinig mensen die beschuit met muisjes écht lekker vinden 😉

kraamtijd

Eten

Als je bezoek vooraf aan je vraagt of ze nog iets voor je kunnen meenemen: ja, graag! Vraag ze voor hun eigen avondeten een dubbele portie te maken en dat voor je mee te nemen, dan hoeven jullie niet meer te koken in de kraamtijd. En dat is heel erg fijn, écht.

Kook tijdens je verlof al wat maaltijden vooruit. Maak dubbele porties van je avondeten en vries de helft in voor tijdens de kraamtijd. Je kunt bijvoorbeeld pastasaus heel eenvoudig in grote hoeveelheden klaar maken en in porties invriezen. Pasta kook je dan op de dag zelf en zo heb je heel snel fijn krachtvoer op tafel. En dat is dan ook nog goed voor je herstel.

Mocht je liever ‘vers’ en gezond willen eten zonder al te lang zelf in de keuken te staan, kijk dan eens naar een service als Marleen Kookt. Tip: het is ook heel fijn hier een cadeaubon van te krijgen als kraamcadeau 😉

Kraamzorg

Schroom niet aan je kraamhulp dingen te vragen of te vertellen wat je fijn vindt. Zij zijn er om voor jou en voor je baby te zorgen en doen ook graag dingen voor je.

Probeer je ook over te geven aan het feit dat er een ‘vreemde’ in je huis aan het rommelen is. Sterker nog, probeer er van te genieten dat je even niet zelf dat kopje koffie hoeft te zetten of dat wasje staat te doen.

Als het niet klikt met je kraamhulp, bespreek dat dan metéén met haar of met de opdrachtgever. De kraamweek is zo voorbij en het is zonde als je achteraf het gevoel hebt dat het beter, fijner of anders had gekund.

Je baby

Als het niet klikt met je kraamhulp, bespreek dat dan metéén met haar of met de opdrachtgever. De kraamweek is zo voorbij en het is zonde als je achteraf het gevoel hebt dat het beter, fijner of anders had gekund.

Ik hoop dat deze tips je helpen een fijne kraamtijd tegemoet te gaan. Belangrijk is vooral dat je doet wat jij fijn vindt en waar jij je prettig bij voelt, het is immers jouw kraamtijd.

Claire schreef op haar blog ook nog een aantal tips om te herstellen na een bevalling.

(Alvast) gefeliciteerd met de geboorte van je zoon of dochter, geniet van elkaar!

Over mij:Ik ben Hanneke, 35 jaar oud en in januari 2020 moeder geworden van een zoontje (M). Sinds juni 2020 woon ik, samen met man en zoon, voor een jaartje in Vancouver Canada. Naast het full time zorgen voor ons zoontje (wat ik fantastisch vind) ben ik druk met tips voor baby´s, mijn eigen blog . Daar deel ik al mijn tips en ervaringen over alles wat baby is: voeding, slapen, ritme, reizen, verzorging, ontwikkeling. Je kunt me ook volgen op Instagram via @tipsvoorbabys. Leuk als je een kijkje komt nemen!



8 gedachten over “17 tips voor een fijne en relaxte kraamtijd”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *