Is artrose reuma? En wat zijn typische reuma symptomen
Reumatische aandoeningen komen steeds vaker voor bij mensen in Nederland. Momenteel zijn er maar liefst 2 miljoen mensen in Nederland die reuma hebben! En nee, in tegenstelling tot wat je wellicht zou denken, deze reumatische aandoening komt niet alleen maar bij ouderen voor. Er zijn ook steeds meer (jong)volwassenen met reuma. De kans is groot dat je al eens van reuma hebt gehoord. Er zijn twee bekende vormen van reuma: artritis en artrose. Maar, wat is reuma eigenlijk en wat is het verschil tussen de verschillende vormen? Dat en nog meer lees je in dit artikel.
Wat is reuma?
Om even bij het begin te beginnen, wat is reuma? Reuma is een verzamelnaam en dekt de lading voor wel meer dan honderd verschillende aandoeningen aan de gewrichten. Let op: die niet door een ongeval zijn ontstaan. Zoals ik in de inleiding al noemde, is artrose een van de bekendste vormen van reuma. Deze vorm van reuma hebben de meeste mensen met reumatische klachten, namelijk 1,1 miljoen. Daarnaast zijn er ongeveer 420.000 mensen die artritis hebben. Dit is de andere bekendste vorm van reuma.
Wat is het verschil tussen reuma en artrose
Vaak worden de termen ‘reuma’ en ‘artrose’ met elkaar verward, door elkaar gebruikt of zelfs door elkaar vervangen. Toch zijn dit verschillende aandoeningen. Dit betekent ook dat deze twee aandoeningen verschillend moeten worden behandeld. Maar goed, dan moet je wel weten wat het verschil is. Alleen op die manier kun je de twee aandoeningen onderscheiden. Ik begin bij artrose.
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten is beschadigd. Artrose komt voor doordat het kraakbeen slijt. Dit kan onder andere gebeuren door een langdurige zware belasting of blessures. Het kraakbeen herstelt dan moeilijk. Hierdoor komen de botten met elkaar in contact die bij het gewricht samenkomen. Enkele gevolgen van artrose zijn: stijfheid, pijnklachten en zwelling.
Reuma wordt niet veroorzaakt doordat het kraakbeen slijt, maar doordat er een ontsteking is aan het gewricht. Let op: deze ontsteking kan vervolgens wél leiden tot slijtage. Dan wordt het wel artrose genoemd. Maar ook: door artrose kan ook een ontsteking aan het gewricht worden veroorzaakt. Kortom, het zijn weliswaar verschillende aandoeningen, maar ze beïnvloeden elkaar vaak over en weer. Het is om deze reden ook niet gek dat je verward raakt met deze termen.
Reuma artrose symptomen
Net zoals bij alle aandoeningen en ziektes is het belangrijk om er zo snel mogelijk bij te zijn. Maar om er tijdig bij te zijn, zul je eerst moeten weten wat de symptomen zijn. Daarom zet ik de symptomen van reuma artrose hieronder voor je op een rij:
- Koorts. Vaak proberen mensen koorts of pijn te ‘dempen’ middels medicijnen, maar medicijnen kunnen het immuunsysteem onderdrukken. Koorts is een signaal, die niet onderschat mag worden bij reuma artrose. De koorts kan wijzen op een infectie in het lichaam dat actief is.
- Problemen met ademhalen. Reumatoïde artritis gaat vaak gepaard met een longvliesontsteking.
- Maagpijn en spijsverteringsstoornissen. Een andere symptomen van reuma artrose is een hoger risico op aandoeningen van het maagdarmkanaal, zoals maagbloedingen en maagzweren.
- Tintelingen en gevoelloosheid. Bijvoorbeeld: opgezwollen gewrichten, waardoor er tintelingen ontstaan is verscheidene lichaamsdelen.
- Oogproblemen. Oogproblemen kunnen zich uiten in droge- en branderige ogen, ontstekingen in het oogbindvlies of hoornvlies.
- Verhoogde kans op botontkalking (osteoporose).
- Droge ogen en mond.
- Regelmatig stemmingswisselingen.
- Verlies van gehoor.
- Pijn op de borst.
Artrose artritis
Om nog even terug te komen op de inleiding, waar twee bekende reumatische klachten werden genoemd: artrose en artritis. Deze twee vormen verschillen ook van elkaar. Ik beschrijf ze zo kort en beknopt mogelijk, zodat het verschil tussen artrose en artritis duidelijk voor je is.
Artrose is een reumatische klacht, waarbij het kraakbeen in een gewricht is beschadigd. Dit kan in alle gewrichten voorkomen.
Artritis is echter een chronische ontsteking van de gewrichten. Hierbij is het slijmvlies in het gewrichtskapsel ontstoken.
Poly-artrose handen
Dan is er ook nog poly-artrose. Poly betekent letterlijk ‘veel’. In dat geval treedt het slijtageproces op in twee of zelfs nog meer gewrichten. Bij mono-articulaire artrose vindt dit slijtageproces plaats in één gewricht. Het kan wel zo zijn dat beide soorten dezelfde oorzaken hebben. Het kraakbeen gaat bij artrose achteruit. Niet alleen in kwaliteit, maar ook in kwantiteit. Hierdoor kunnen er meerdere en verschillende klachten ontstaan. Je kunt denken aan zwellingen, stijfheid en pijn. Het is niet zo dat poly-artrose ontstaat door veroudering, een verkeerde houding of overgewicht. Poly-artrose is namelijk het gevolg van een ontregeling van het verworven afweersysteem. Hierbij kunnen erfelijke factoren een rol spelen. Als er slijtage plaatsvindt aan slechts één lichaamsdeel, bijvoorbeeld je handen, wordt dit artrose genoemd. Omdat dit om één lichaamsdeel gaat en niet meerdere slijtages in verschillende lichaamsdelen tegelijk, wordt er niet van poly-artrose gesproken.
Progressieve poly-artrose
Poly-artrose veroorzaakt veel problemen en pijn. Dit komt door het progressieve en chronische karakter dat poly-artrose met zich meebrengt. In tegenstelling tot wat velen denken, is poly-artrose niet leeftijdsgebonden. Zowel jongere als oudere mensen kunnen dit krijgen. Hierdoor wordt het bewegen van de persoon beperkt.
Het is wel zo dat naarmate mensen ouder worden er steeds meer zuren vrijkomen in het lichaam. Onder andere hierdoor kun je sneller en meer beschadigingen oplopen. Dat terwijl je tegelijkertijd minder goed in staat bent om deze beschadigingen te repareren. Het is dus wel zo dat ouderen relatief sneller last hebben van artrose, maar vergeet niet dat het ook bij jongere mensen kan voorkomen.
Artrose medicatie
Er zijn verschillende soorten medicatie verkrijgbaar in het geval bij artrose. Hieronder noem ik een paar medicijnen die de arts jou zou kunnen adviseren.
- Paracetamol. Deze pijnstiller is eenvoudig en hier hoef je geen recept voor te hebben van de (huis)arts. Je kunt dit halen bij de drogist of apotheek. Let op: paracetamol is wel pijnstillend, maar is niet hulpvol bij ontstekingen.
- Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s). Deze pijnstillers kunnen ontstekingen wel verlichten evenals koorts en pijn. Hieronder valt bijvoorbeeld Diclofenac, Naproxen en Ibuprofen.
Heb je het vermoeden dat je reuma hebt, ga dan altijd langs je huisarts voor een verwijzing naar de reumatoloog. Zelf dacht ik lang dat de ondragelijke pijn die ik had kwam doordat ik diabetes type 1 heb, maar helaas. Op de website van Reuma Nederland kun je meer informatie vinden over reuma en in het bijzonder artrose.
3 gedachten over “Is artrose reuma? En wat zijn typische reuma symptomen”