Indiase kruiden maken het eten smaakvol

Indiase kruiden maken het eten smaakvol

De weg naar de heerlijke aroma’s en smaken in menig Indiase gerecht wordt geplaveid door de kruiden die veelvuldig gebruikt worden in veel Indiase gerechten. indiase kruiden vindt je eigenlijk in elk Indiaas gerecht maar worden ook steeds vaker verkocht in de supermarkten die wij kennen. Persoonlijk houd ik ontzettend veel van de Indiaase kruiden omdat ze zo ontzettend veel smaak aan je eten geven en ook al klinkt het als een cliché, zo ontstaat er echt een smaaksensatie in je mond. Maar deze kruiden verschillen weer door heel India heen, zo maken ze in het noorden weer veel gebruik van hele andere kruiden dan in het zuiden. Ik neem je mee langs al die kruiden en vertel je welke jij zeker moet leren kennen.

Waar ben jij naar opzoek?

Ik neem je in deze blog mee door de rijke wereld van de Indiase kruiden. Maar voordat ik je een hele hoop kruiden voorleg en je vertel over het belang en het gebruik van de kruiden is het eerst handig voor jezelf te bepalen waar je nou naar op zoek bent in een kruid. Dit deden en doen de Indiërs ook nog steeds met al hun kruiden. Want de essentie van de kruid ligt hem in de smaak die het toevoegt. Maar welke smaak wil je graag toevoegen? Iets scherps, iets zoets, zuurs, zout of juist een wat neutrale smaak? Vragen die je jezelf eerst moet stellen voordat je druk met een kruid aan de gang gaat. Zo maak ik voor mezelf altijd een lijstje van smaken waar ik naar opzoek ben, zo vind je altijd de juiste kruiden.

Het belang van kruiden in de Indiase keuken

Kruiden zijn ontzettend belangrijk in de Indiase keuken, eigenlijk is elk gerecht gestoeld op kruiden. Voor elk gerecht gebruiken ze dan vaak ook één of vaak meerdere essentiële kruiden die de kenmerkende smaak aan een gerecht geven. Het mooie van de kruiden is tevens dat je er zoveel verschillende kanten mee op kan. Met het gebruik van één kruid kan je een gerecht namelijk al een geheel andere smaak geven. Hierdoor zijn er bijvoorbeeld ook zoveel verschillende curry’s te vinden over de hele wereld, omdat er zoveel verschillende variatiemogelijkheden zijn door de kruiden.

Waarom worden er zoveel kruiden gebruikt in de Indiase keuken?

In India en sowieso in omringende landen worden al sinds het ontstaan van de mensheid veel kruiden gebruikt. In de gebieden waar zij zich bevinden zijn nou ook eenmaal ontzettend veel verschillende kruiden te vinden. Vaak waren ze dan ook dichtbij beschikbaar. mede hierdoor werden kruiden zo ontzettend veel gebruikt. Door de jaren heen heeft dit zich alleen maar uitgebreid en door de globalisering werden er ook steeds meer kruiden beschikbaar in India en omstreken. Door de geschiedenis en de ontwikkeling van de Indiase keuken kregen kruiden echter een prominente rol in de Indiase keuken. Daarom hebben al die verschillende kruiden dan tegenwoordig ook zo’n kenmerkend belangrijk rol in alle gerechten.

De komijn kruiden en hun waarde

Eén van de kruiden die ikzelf graag gebruik en die een grote waarde hebben in de Indiase keuken zijn de komijn kruiden. Dit zijn kruiden afkomstig van een zwarte ui. Deze kruiden hebben vaak een smaak die wat weg heeft van peper. Vooral wanneer je deze bakt onder hoge temperaturen komt dit goed naar voren. Vaak zul je daarom ook zien dat deze kruiden tijdens het bakken toegevoegd worden om een gerecht extra smaak te geven. Tevens heeft de zwarte komijn ook een rijke historie als het gaat om het gebruik als medicijn. Dit geldt sowieso voor meerdere kruiden die ik je zal tonen. Vroeger werd er namelijk gedacht dat veel van deze kruiden een helende werking hadden.

De Indiase kurkuma specerijen

Het kruid wordt in India al eeuwen gebruikt, meer dan 4000 jaar om precies te zijn. De kruid is afkomstig van de wortel van een gemberplant. Kurkuma is echter lastiger te gebruiken dan veel andere kruiden, mede doordat het eerst minimaal 45 minuten gekookt moet worden en daarna gedroogd moet worden voordat het tot poeder vermalen kan worden. Echter betekent dat niet dat dit geen geliefde kruid is. Sterker nog kurkuma is waarschijnlijk de belangrijkste specerij van de gehele indiase keuken. Kurkuma wordt bovendien ook steeds vaker gebruikt als kleurstof of voor religieuze doeleinden. Daarom zul je de kurkuma specerijen ook veel terugzien wanneer je ooit een bezoek brengt aan India.

Kruiden om extra pit aan je gerechten te geven

Veel mensen hier in Nederland associëren de Indiase keuken met pittige gerechten waar ze zich liever niet aan branden. Zelf heb ik daar minder moeite mee, maar eigenlijk is het ook niet perse waar. Veel Indiase gerechten zijn namelijk helemaal niet zo pittig. Wel gebruiken de Indiërs kruiden die extra pit aan je eten kunnen geven. Twee kruiden waar ik dan direct aan denk zijn de chilipepers en de ‘normale’ peper. Vooral de chilipeper vind je in veel verschillende kleuren en maten en kunnen soms heel scherp zijn. De kleur geeft dit vaak aan. Heb je te maken met wat mindere rijpe pepers dan zijn ze vaak scherper dan als ze al vrij rijp zijn.

De paprika en peper kruiden en poeders

Paprika is waarschijnlijk het kruid dat de grootste populariteit in Europa verworven heeft. De kruiden werden als eerste door columbus vanuit West-Indië naar spanje gebracht. Hierna duurde het niet lang voordat de paprika zich zo’n beetje over de hele wereld verspreid had. De paprika was mateloos populair en wordt ook tot de dag van vandaag voor heel veel verschillende gerechten gebruikt. Mede omdat de paprika een relatief milde smaak en geur heeft. Daardoor wordt paprika ook gebruikt in combinatie met veel en dan vooral met gevogelte. Zelf vind ik het vooral lekker bij mijn chips.

Waarom jij meer kruiden kunt gebruiken

Wat mij opvalt als ik Nederlanders zie koken is dat ze toch nog steeds relatief weinig kruiden gebruiken. Vaak zijn we toch wat bang om teveel smaak te geven aan ons eten of dat een kruid gaat overheersen. Maar als je goed met kruiden omgaat hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Dat laat de Indiase keuken ons wel zien. Want kruiden geven heel simpel en snel veel smaak aan ons eten en zijn ook nog eens gezond. Dus wat houdt ons tegen om meer smaak aan ons eten te geven en dus meer kruiden te gebruiken.

De Indiase keuken is voor iedereen

Ik bezoek graag een Indiaas restaurant. Omdat ik het simpelweg heel lekker vindt. Toch zijn nog steeds veel Nederlanders zelfs huiverig om een Indiaas restaurant te bezoeken. Vaak zeggen ze dan tegen mij dat ze bang zijn voor hete of scherpe kruiden. Maar de kruiden in het eten geven het juist die smaaksensaties waar je toch naar op zoek bent lijkt me. Daarom zeg ik ook altijd vooral dat de Indiase keuken voor iedereen geschikt is. Want met al die verschillende kruiden is er voor iedereen wel een geschikt gerecht te vinden.

Vind je de Indiase kruiden maar pittig en moet je echt je mond even blussen? Dat kan met Indiase mithai :D.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *