De leukste ijs salon van Nederland, 5 tips

De leukste ijs salon van Nederland, 5 tips

Na een lange zomerdag hebben wij als Nederlanders vaak zin in een heerlijk koud ijsje. Maar ook in de winter, werken wij Nederlanders graag een ijssorbet naar binnen. In Nederland bestaan er enorm veel verschillende soorten ijs salons die de hele zomer en soms zelfs in de winter open zijn. Elk ijs salon heeft zijn eigen smaken, interieur en eigenschappen. Eerder schreef ik al een blog over Pavarotti Dolce, mijn favoriete ijs salon op Kijkduin. Hieronder lees je wat volgens mij de vijf leukste ijs salons van Nederland zijn. Ik heb gekeken naar de smaken, de service en het totaalplaatje. Ben je benieuwd? Lees dan vooral door om erachter te komen.

1035 ijssalons in Nederland

In Nederland zijn we dol op ijs en dat is goed te merken. In 2015 waren er in Nederland zo’n 797 ijs salons. Dit aantal is maar liefst gestegen naar 1036 in 2020. Dit is een groei van zo’n 30 procent, en dat is niet niks. Je kunt dus in veel plekken in Nederland een lekker ijsje halen. Hoewel veel Nederlanders fan zijn van ijs salons, is het ook leuk om eens verder te kijken dan je neus lang is. Er bestaan namelijk heel veel ijs salons in Nederland die net even iets anders doen dan de rest. Zo maakt de ene rare ijs combinaties, terwijl de ander verantwoord ijs produceert. Je kunt deze ijs salons door heel het land heen vinden.

Voor ieder wat wils bij Luciano’s

Luciano’s is een ijsketen die vooral gevestigd is in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht. Luciano’s onderscheidt zich van andere ijs salons door hun uitgebreide assortiment van smaken. Zo verkopen ze de basissmaken zoals banaan en aardbei, maar verkopen ze ook hele andere en originele smaken. Je kunt bij Luciano’s bijvoorbeeld smaken kiezen zoals raspberry crumble pie en honing-vijgen. Dit maakt Luciano’s zo uniek. Daarnaast kun je ook met een glutenintolerantie of lactose intolerantie bij Luciano’s terecht. Ben je vegan? Je kunt zelfs vegan smaken kiezen. Er is dus voor ieder wat wils bij Luciano’s. Je moet helaas wel in het westen en in het midden van Nederland wonen, wil je bij Luciano’s terechtkomen. Woon je in Friesland? Dan zul je een ander plekje moeten uitkiezen.

Keuze uit meer dan 40 smaken bij Da Vinci

Woon je in de buurt van Amstelveen én heb je zin een hoorntje of bakje met ijs? Dan raad ik je sterk aan om langs te gaan bij ijs salon Da Vinci. Ijs salon Da Vinci bevindt zich in het hartje van Amstelveen. Deze zaak is voor veel kinderen de hemel op aarde. Je hebt hier namelijk keus uit meer dan 40 verschillende smaken. Je kunt het dus zo gek niet bedenken of de smaak zal er tussen zitten. Daarnaast kun je tijdens het bestellen een kijkje in de keuken nemen. In deze ijssalon is er namelijk sprake van een half open keuken. Hoe gaaf is dat? Het is dus zeker aan te raden om langs te gaan bij Da Vinci in Amstelveen.

Trek aan de bootbel bij ijs salon De Mient

De meest originele opzet van een ijs salon kun je vinden in het hartje van Alkmaar. Wanneer je de stad Alkmaar bezoekt met zijn kaasmarkt, is het zeker aan te raden om een boottocht te maken door de grachten van de stad. Tijdens deze rit zie je namelijk de stad op een hele andere manier dan tijdens een wandeling bijvoorbeeld. Je zult langs verschillende hoogtepunten varen zoals ijssalon De Mient. Op het moment dat je met de boot langs deze ijs salon vaart, kun je ervoor kiezen om op de bootbel te drukken. Druk je op de bel? Dan kun je eenvoudig en snel je ijsje bestellen vanaf het water. Hoe origineel is dat? Maak dus zeker zo’n boottocht in Alkmaar.

De meest rare smaken vind je bij Roberto Gelato

Maak je een tripje naar Utrecht én heb je zin in een ijsje? Dan is dit de uitgelezen kans om langs te gaan bij Roberto Gelato. Roberto Gelato is een ijssalon gevestigd in het hartje van Utrecht. De eigenaar van de ijssalon, Roberto, heeft de hele wereld afgereisd om op zoek te gaan naar bijzondere, originele en lekkere ijssmaken. Je kunt bij deze ijstent dus ook de raarste smaken vinden. Zo heb ik zelf een keer een hoorntje besteld met de smaken bier en haring. Hoewel het even wennen was, is het ijs zeker goed en lekker te eten naar mijn mening. Vergeet dus zeker niet even langs te gaan bij Roberto Gelato wanneer je Utrecht bezoekt!

Verantwoord ijs bij de IJsfabriek in Joure

Woon je in Friesland én ben je op zoek naar een leuke plek om een ijsje te eten? Zorg er dan voor dat je de plaats Joure bezoekt. In Joure is namelijk de welbekende IJsfabriek gevestigd. Deze ijs salon heeft verschillende soorten smaken door het hele jaar heen. In het voorseizoen maken ze ongeveer 12 nieuwe smaken. In het hoogseizoen wordt dit aantal maar liefst verdubbeld. Daarnaast eet je ook nog eens verantwoord ijs. Het meeste ijs bestaat uit 0 procent vet. Het vruchtenijs heeft zelfs een percentage van 40 procent aan écht fruit. Wil je dus een lekker én verantwoord ijsje eten? Loop dan de IJsfabriek in Joure binnen.

Genoeg keuze in Nederland

Na het lezen van al deze tips zul je er al achter gekomen zijn dat we in Nederland enorm veel keuze hebben op het gebied van ijs. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt ergens in Nederland jouw ‘rare’ smaak ijs halen. In de toekomst zullen er steeds meer en meer ijs salons komen. Dit komt vooral ook door de warmere zomers die we in Nederland hebben. Door deze warmere dagen hebben mensen meer behoefte aan verkoeling. Dit merk ik bij mezelf ook. Afgelopen zomer heb ik veel ijsjes gegeten. Niet alleen omdat ze zo lekker zijn maar vooral ook voor de afkoeling. Ben je op zoek naar een leuke ijs salon? Dan hoop ik dat je nu in ieder geval genoeg inspiratie hebt.

Laat je me in de reacties weten wat jouw favoriete ijssalon is?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *