7 tradities bij een huwelijk

7 tradities bij een huwelijk

Traditities bij een huwelijk, blijven leuk. Bij een trouwdag komen dus vaak tradities om de hoek kijken die je toch steeds weer terug ziet komen ondanks dat bruiloften steeds unieker worden. De 1 droomt er al van als jong meisje om te trouwen, terwijl de ander er niet aan moet denken. Ik heb een paar leuke tradities voor je op een rij gezet.

Ringen

De ringen is misschien wel 1 van de oudste tradities die je toch altijd weer ziet terug komen op een huwelijk. Omdat ringen rond zijn en geen einde hebben, symboliseren ze de liefde zonder einde welke dus de eeuwige liefde is. Omdat niet iedereen van sieraden houdt, kiezen sommige stellen voor alternatieven zoals een tattoo.  Wij hebben voor ringen met witgoud en geelgoud gekozen.

Weggeven van de bruid

Het weggeven van de bruid gebeurd meestal door de vader als hij haar begeleid naar de bruidegom. Mijn vader vond dit maar onzin, maar op de dag zelf stond hij me toch zenuwachtig op te wachten en heeft hij me begeleid toen ik de zaal binnenkwam naar mijn man.

Bruidtaart

Taart is iets wat niet mag ontbreken op een bruiloft. Tegenwoordig kiezen veel stellen echter ook voor alternatieven zoals een sweet table of cupcakes. De traditie van de bruidstaart stamt uit de tijd van het Romeinse rijk. In die tijd hadden mensen niet echt een budget voor taart maar braken gasten zoet brood af boven het hoofd van de bruid om haar vruchtbaarheid te stimuleren. Hoe zoeter het brood, des te vruchtbaarder de vrouw zou zijn.

Bloemen & Bruidsboeket

De bloemen werden meestal uitgezocht en betaald door de bruidegom, tegenwoordig zie je steeds vaker dat de bruid hier ook een rol in speelt. Het bruidsboeket dient niet alleen als versiering maar in de Romeinse tijd dachten ze dat het boze geesten zou afzweren door de kruiden die altijd in een bruidsboeket verwerkt werden. Tegenwoordig zie je steeds vaker bruidsboeketten die niet van echte bloemen zijn gemaakt, ik had zelf ook een brocheboeket omdat ik deze altijd wilde bewaren. Gelukkig heb ik nog geen last van boze geesten, haha.

Rijst gooien

In plaats van confetti werd er altijd met rijst gegooid zodra het bruidspaar de kerk of het gemeentehuis uit kwam. In het verleden dacht men dat als je met rijst strooide de bruid vruchtbaarder werd. Tegenwoordig mag je op veel locaties niet meer met rijst strooien vanwege de overlast die de vogels erna brengen.

Something old, something new…

Something old, new, borrowed and blue and a silver sixpence in your shoe een oude gezegde die uit Engeland komt. Oud staat voor continuïteit, een moeder of oma brengt het gelukkige huwelijk over naar de nieuwe bruid door haar iets ouds te geven wat ze op deze dag kan dragen. Bijna elke bruid draagt iets nieuws, een bruidsjurk, sieraden etc. Dit staat symbool voor een nieuwe toekomst, een nieuw leven.  Als je iets leent van een gelukkig getrouwde vriendin of familielid zal dit geluk overbrengen op het nieuwe huwelijk. Zorg er dan ook voor dat je iets leent van iemand met een goed huwelijk. Iets blauws staat voor trouw en kan bijvoorbeeld een kousenband of een sieraad zijn. Een zilver muntje staat voor rijkdom en financiële zekerheid. Iets wat alle newly weds wel kunnen gebruiken.

Over de drempel dragen

De bruid over de drempel dragen, iets wat mijn man niet heeft gedaan. Ik geloof er dan ook niet in dat demonen en boze geesten uit mijn ouderlijke huis die me zouden achtervolgen. Want dat is de reden achter het over de drempel dragen van de bruid. Wij deden dus lang niet mee aan alle tradities bij een huwelijk.

boeket van broches

Wil je nog meer lezen over dit onderwerp? Neem dan een kijkje hier.

Ben jij ook van de vaste tradities bij een huwelijk? Of had je dat helemaal niet op je bruiloft?



1 gedachte over “7 tradities bij een huwelijk”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *