Zo verkoop je razendsnel je huis

Zo verkoop je razendsnel je huis

De woningmarkt is oververhit geraakt door vooral de lage rente op hypotheken. Ineens is voor velen een goede hypotheek bereikbaar, er hoeft immers minder afgelost te worden bij een lage rente, wat weer scheelt in maandlasten. Het lijkt er echter op dat de rente weer langzaamaan gaat stijgen. Eerder schreef ik al een blog over een huis kopen in een tijd waarin de woningmarkt helemaal hotel de botel is geworden. Maar wat als je op dit moment graag zo snel mogelijk je huis wilt verkopen, hoe doe je dat? En krijg je wel de beste prijs? Omdat mijn moeder al een andere woning had gekocht, wilde wij haar huis snel verkopen en dat lukte (wel nog onder voorbehoud van financiering). Ik vertel je er graag meer over in deze blog.

Verkoop van je huis verloopt meestal zo

Je huis snel verkopen zonder vele bezichtigingen? Het kan. Hoewel de meeste mensen op traditionele wijze hun woning verkopen. Zodra je jouw huis wilt verkopen stap je meestal naar één of meerdere makelaars. Zij komen jouw huis bezichtigen en spreken met jou een vraagprijs af. Verkijk je echter niet op de vraagprijs die makelaars bieden. De makelaar ontvangt een percentage van de verkoopprijs, het is daarom voor de makelaar extra interessant om een prijs aan te bieden die gemakkelijk verkoopt. Je doet er daarom verstandig aan om gelijkwaardig verkochte woningen in jouw omgeving in de gaten te houden. Wat was de verkoopprijs? Zo krijg je een reëel beeld van de vraagprijs. De woning van mijn moeder was verkocht binnen 2 weken en na 12 bezichtigingen.

Vraagprijs issues

Zijn er makelaars die jou juist adviseren een stuk onder deze vraagprijs je woning te koop aan te bieden? Doe dit dan niet. Makelaars ontvangen vaak extra gage op verkoopprijzen die over de vraagprijs zijn heengegaan. Het kan dan aantrekkelijk zijn om een lagere vraagprijs te hanteren, zodat het vrijwel zeker is dat er over de vraagprijs heen geboden wordt. Uiteraard is dit onwenselijk en niet de bedoeling, het zijn dan ook geen feiten maar vermoedens – die onlangs verschenen vanuit de media. Overkoepelende makelaarsbranches zeggen dergelijke vermoedens echter niet te herkennen.

Bezichtigingen en onderhandelingen

Heb je eenmaal een makelaar in de arm genomen dan zal deze momenten van bezichtigingen houden. Er komen dus vreemden in je huis op specifieke momenten. Maar ook komen er onderhandelingen. Deze kunnen soms even duren. Er wordt met jou een prijs overeengekomen voor je huis en dan begint het: de kopende partij moet een hypotheek zien te regelen, dus komen er ook ontbindende voorwaarden. Zo kan de kopende partij als ontbindende voorwaarden opnemen dat diverse keuringen (bouwtechnisch, elektra) in orde moeten zijn, maar uiteraard ook dat de financiering rond komt. De verkoop van je woning kan op deze wijze wekenlang duren en onzekerheden met zich meebrengen.

Hoe verkoop je dan wel snel je huis?

Ziet de kopende partij van de aankoop af – hij heeft immers een uitgang via de keuringen- dan begint het proces van onderhandelen met kopers opnieuw. Dit is een stukje onzekerheid voor de verkopende partij. Wie hier geen zin in heeft en direct zijn huis wil verkopen kan zijn woning natuurlijk aan huizen opkopers te koop aanbieden. Dán is je huis pas echt snel verkocht tegen een goede prijs en met een snelle afhandeling. Zelfs wie nog enige tijd in de eigen woning wil blijven wonen kan dit gewoon afspreken met de vastgoedmaatschappij. Vastgoedmaatschappijen kopen graag een woning op en ontzorgen de eigenaren door zekerheden te bieden. Daarnaast worden alle kosten betaald door de vastgoedmaatschappij, zoals notariskosten én er zijn geen makelaarskosten. Mijn moeder wilde het liefste dat er een gezin in haar woning kwam te wonen en ging daarom ook niet akkoord met een bod van een opkoper. Er zitten toch veel herinneringen en liefde in de woning en dat maakt loslaten best lastig.

Komt jou huis binnenkort op de markt of stond deze al een tijdje te koop? Was je huis snel verkopen, appeltje eitje of lag het toch iets gecompliceerder?

samenwerking


9 gedachten over “Zo verkoop je razendsnel je huis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *