Een huis kopen terwijl de huizenmarkt volledig doorgedraaid is

Een huis kopen terwijl de huizenmarkt volledig doorgedraaid is

Het lijkt een onmogelijke zaak om in deze tijd nog een huis te kopen. Het huis verkopen is op zich nog niet zo’n probleem, maar je hebt natuurlijk graag eerst een huis gekocht voordat je het verkoopt. Je wilt immers niet zonder onderdak komen te zitten. Maar hoe dan? De huizenprijzen zijn onbetaalbaar en de wachtlijst voor kopers is eindeloos lang. Hoe kun je nu toch een huis kopen op een doorgedraaide huizenmarkt? Want er komt van alles bekijken, van een hypotheek berekenen tot klussen.

Als starter een huis kopen

We weten allemaal hoe lastig het is om in deze tijd een huis te bemachtigen, laat staan een eerste huis. Wel is er één voordeel voor starters: sinds 2021 is de overdrachtsbelasting voor starters afgeschaft. Maar maakt dat het bemachtigen van een eerste woning makkelijker? Nee, niet per se. Toch is het niet onmogelijk. Hieronder lees je een paar tips, waarmee je als starter misschien toch een huis kunt kopen als starter.

Schenking

Als je nét een beetje geld tekort komt om een woning aan te schaffen ken je misschien wel iemand die jou wat geld wilt schenken. Dat kan door een belastingvrije schenking tot maar liefst € 100.000. Zo heb je toch genoeg geld voor je eerste nieuwe woning. Wellicht hebben je ouders al een deel van de erfenis voor je gereserveerd, maak dit dan gewoon bespreekbaar.

Starterslening

Je kunt ook een starterslening aanvragen bij de gemeente waarin jouw toekomstige woning staat. Hiermee kun je het verschil tussen de koopprijs van het huis en jouw maximale hypotheek overbruggen. Dit doe je tegen gunstige voorwaarden, want je betaalt de eerste drie jaar geen aflossing en rente. Na deze drie jaar moet je natuurlijk wel deze lening kunnen terugbetalen. Ben je nog geen 35? Dan betaal je momenteel geen overdrachtsbelasting. Dit maakt een huis kopen voor jongeren net iets makkelijker.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Als laatste kun je als starter het beste een NHG afsluiten, een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Hiermee beperk je niet alleen de financiële risico’s van een koopwoning, maar je krijgt ook een lagere maandlasten. Let op: je betaalt wel kosten om de NHG af te sluiten, namelijk 0,7% van de hypotheeksom.

Nu een huis kopen of wachten?

Veel mensen wachten met het kopen van een huis om twee redenen: of ze verwachten dat in de komende jaren de huizenprijzen zullen dalen of ze vrezen ervoor overboden te worden. Toch lijkt het erop dat de huizenprijzen nog niet zullen dalen aankomende jaren, aldus de prognose van Rabobank. Ook is er volgens onderzoek van Viisi geen sprake van mensen die elkaar alleen maar overbieden. Is het dan onzin om te wachten met het kopen van een huis?

De verwachting is dat de huizenprijzen nog wel een tijdje zullen stijgen en het woningtekort in Nederland blijft toenemen. Het is dan ook niet verstandig om te blijven wachten op lagere huizenprijzen. Als je graag een huis wilt, kun je het beter kopen mits je het natuurlijk wel kunt betalen.

Je oude huis verkopen

Als je dan een nieuw huis hebt gekocht, is het tijd om je oude huis te verkopen. Maar hoe verkoop je jouw oude huis? Deze 6 korte stappen helpen je op weg!

  • Bereid de verkoop voor: bij het voorbereiden van je verkoop is het belangrijk om na te denken over hoe je de woning zo goed mogelijk presenteert voor veel mensen. Lees je bijvoorbeeld in over hoe en wanneer je de beste foto’s maakt.
  • Zoek een verkoopmakelaar: het is verstandig om je te laten informeren over wat een verkoopmakelaar voor jou kan betekenen.Wat kun je zelf al doen en wat is toch beter om aan een professional over te laten?
  • Onderhandelen: er zitten een aantal regels vast aan de onderhandeling. Het is handig om je daarover in te lezen en hoe accepteer je eigenlijk een bod?

Verkopen: als je een overeenstemming hebt bereikt met de bieder in de onderhandelingen, dan worden de bezichtigingen op stopgezet. De woning wordt van funda afgehaald als de financiering voor de kopers rond is en dus definitief verkocht is.

Wat kost een huis kopen?

Als je niet een huis wilt verkopen, maar juist wilt kopen dan komen er nog behoorlijk wat kosten bij kijken. Deze kosten moet je ook nog eens zelf kunnen financieren. Je kunt de volgende kosten en posten zeker verwachten:

1. Advies- en bemiddelingskosten

2. Notariskosten

3. NHG-aanvraag

4. Bankgarantie

5. Taxatie

6. Makelaarskosten

7. Bouwtechnische keuring

8. Overdrachtsbelasting

Huis kopen Funda

Als je het hebt over grote websites, dan is Funda daar een perfect voorbeeld van. Al jarenlang is Funda een van de grootste websites van Nederland. Zij verbinden vraag en aanbod op de vastgoedmarkt. Ze helpen niet alleen kopers en verkopers, maar ook huurders en verhuurders.

Je kunt via Funda je woning verkopen, maar ook een woning kopen. Met de gekte op de woningmarkt is het best spannend, maar deze organisatie probeert je zo goed mogelijk te helpen bij het vinden van een huis dat bij jou past.

De financiering regelen

Als je de financiering wilt regelen van het kopen van een huis, dan is het handig om rekening te houden met de kosten die gepaard gaan met het kopen van een huis die je zelf moet kunnen financieren en de maximale hypotheek. De maximale hypotheek is het bedrag dat je maximaal kunt lenen en is afhankelijk van jouw inkomen, leeftijd, lopende (studie)schulden en de waarde van het huis dat je wilt kopen. Sinds 2018 mag je namelijk nog slechts 100% van de waarde van de woning belasten met de hypotheek.

Goedkoop huis kopen

Koopwoningen zijn tegenwoordig behoorlijk duur. Toch zijn er een aantal regio’s die relatief goedkoper zijn dan de rest van Nederland. Hieronder vind je de 5 goedkoopste provincie woningen van Nederland.

  1. Sluiskil in Zeeland
  2. Ferwert in Friesland
  3. Erm in Drenthe
  4. Stegeren in Overijssel
  5. Rheezerveen in Overijssel

Stap uit je comfortzone

Wil jij ook graag groter wonen, maar heb je geen miljoen onder in je klerenkast verstopt? Kijk dan ook eens naar woningen buiten je regio. Stap uit je comfortzone en kijk verder… Mijn ouderlijke huis staat te koop. 215 m2 woonoppervlakte met een perceel van 685m2 met een vraagprijs van 285.000 euro? Say What??! Mijn moeder heeft voor hetzelfde geld een klein appartementje gekocht in Den Haag… pfffffff. De woning is Stadskanaal is groot, maar perfect voor dubbele woning, ideaal in deze tijd natuurlijk met de krapte op de woningmarkt. Ook is het ideaal voor een kantoorruimte aan huis, scheelt weer in de kosten. Wil jij meer informatie over deze woning? Kijk dan even op Funda.

Mijn moeder heeft een ander huis gekocht

Mijn moeder komt dichterbij mij wonen en jeetje wat is dat ontzettend fijn zeg. Het leek even een lastige zoektocht, een onmogelijk zaak. Volgens mij heb ik wel 40 woningen voor haar bekeken. Omdat ze zelf op 3 uur rijden woont, kon ze niet elk huis zelf bekijken en gaf ze mij deze belangrijke taak. Meerdere malen werd haar bod afgewezen omdat er flink overboden werd. Zelfs toen zij zelf een keer overbood met 25.000 euro, werd ze alsnog overboden. De woning die ze nu gekocht heeft, had ze zelf nog niet gezien. Bij dit huis bood ze gewoon de vraagprijs, omdat het eigenlijk al aan de grens van haar budget zat. 3 x raden bij welk huis het bod werd geaccepteerd. Juist ja, het huis waarbij ze niet overbood. Omdat ze een bod had gedaan op voorbehoud van financiering van 2 weken, koos de verkoper voor haar. Ook al was haar bod niet de hoogste. De verkoper had al een ander huis gekocht en wilde zo snel mogelijk van deze woning af. Dat was haar geluk….

Je nieuwe huis inrichten

Als je dan eindelijk je nieuwe huis hebt gekocht, is het natuurlijk ook leuk om je huis helemaal naar eigen smaak in te richten. Eindelijk tijd om meubels en decoratie aan te schaffen waar jij blij van wordt. Ga je voor lekker veel groen of houd je het lekker simpel? Eerder schreef ik al hoe je met een klein budget je huis in kan richten. Ik kan me namelijk voorstellen dat het meeste geld nu in stenen zit en je niet een geldboompje hebt waar je oneindig aan kunt plukken.

Ben jij ook op zoek naar een nieuwe koopwoning of heb je recent een huis gekocht?13 gedachten over “Een huis kopen terwijl de huizenmarkt volledig doorgedraaid is”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *