Huid op huid contact met je baby
Misschien denk je naar de zoveelste keer dat je baby huilt alleen maar: hou op, stop, alsjeblieft en ben je ten einde raad. Niet gek en geen rare gedachte. Ondanks dat je het lastig vind, negeer de baby niet te vaak en blijf responsief reageren. Of wel: geef toe aan de behoeften van de baby. Dit is heel erg belangrijk voor de ontwikkeling van de baby, ook op latere leeftijd. Dit heeft alles te maken met attachment, gehechtheid. Huid op huid contact is cruciaal voor baby’s. Sterker nog, aanraking is al van wezenlijk belang vanaf de geboorte van het kindje. In dit artikel lees je meer over het belang van aanraking voor de verdere ontwikkeling van jouw kindje.
Wat is huid op huid contact?
Zoals ik net al even kort vertelde, en je waarschijnlijk al wel eerder hebt gehoord is het lichamelijke contact met je baby, al direct na de geboorte, van groot belang. Dit lichamelijke contact wordt ook wel huid-op-huid contact genoemd. Dit is heel erg belangrijk, omdat het direct zorgt voor een band tussen de baby en de ouders.
Belang van huid op huid contact
Het is dus belangrijk om direct je babytje bij je op de borst te hebben na de geboorte, maar waarom is dat toch zo belangrijk? Nou, in eerste instantie is die aanraking de meest natuurlijke overgang voor de baby. De baby heeft immers negen maanden lang veilig in de moeder gezeten, die plotseling te maken krijgt met de spannende ‘buitenwereld’. Dit moment is de eerste kennismaking met zijn ouders en biedt al gelijk een prachtige mogelijkheid om een band op te bouwen. Huid op huid contact heeft positieve, directe effecten op de baby. Hieronder worden er enkele genoemd:
- Door het huid-op-huid contact voelt de baby zich al vlot vertrouwd en beschermd in de omgeving waarin hij of zij zich bevindt. Hierdoor verdwijnen de stresshormonen en wordt er ruimte gemaakt voor rust en welzijn.
- Aanraking reguleert de lichaamstemperatuur van het kindje en het stabiliseert tegelijkertijd zijn hartslag maar ook zijn ademhaling.
- Het geeft hem rust, dus de kans is groter dat de baby heerlijk zal slapen.
- Het heeft een positief effect op de borstvoeding.
Maar niet alleen biedt de aanraking positieve effecten op het kindje, het heeft namelijk ook positieve effecten op de ouders, namelijk:
- Ook de ouders zullen rust ervaren, doordat aanraking de stresshormonen vermindert.
- Huid-op-huid contact met de baby zorgt voor een toenemend zelfvertrouwen en de hechting met de baby wordt beter.
De borstvoedingshormonen oxytocine en prolactine worden gestimuleerd, waardoor de productie op de meest natuurlijke wijze wordt gestimuleerd.
Huid op huid contact na geboorte
Huid-op-huid contact is simpelweg onmisbaar. Hiervoor heb je kunnen lezen waarom het van belang is om gelijk na de geboorte deze aanraking te hebben met je baby. Maar er zijn nog een aantal zaken die ik nog niet heb benoemd. Huid-op-huid contact biedt namelijk ook het volgende voor de baby:
- Een gewichtstoename van de baby.
- Een algemene ontwikkeling van de baby, waarvan vooral de hersenen een enorme groei doormaken.
- De baby zal zich sneller in de thuisomgeving kunnen ontwikkelen, aangezien de borstvoeding een stuk makkelijk op gang komt.
Huidhonger baby
Baby’s hebben dus erg veel behoefte aan lichaamscontact. Deze behoefte wordt ook wel huidhonger genoemd. Zoals je net ook al hebt gelezen, bevordert huid-op-huid contact niet alleen de groei, maar het is ook van groot belang voor de hechting. Dit blijkt uit vele onderzoeken.
Huid op huid contact baby
De babyhuid van een pasgeborene, is enorm gevoelig voor aanraking. Ze zullen telkens weer graag worden gestreeld en vastgehouden door de ouders. Wat gebeurt er precies bij het huid op huid contact bij een baby? Als je baby tegen je aan ligt, krijgt de baby via zijn zintuigen allerlei informatie binnen. Deze informatie bezorgen hem of haar een veilig en een zeer ontspannen gevoel. Hij kan zelfs de hartslag van de moeder nog herkennen, van de heerlijke tijd in de buik. Nog mooier: hij kan ook de geur én de trilling van de stem van zijn ouders herkennen.
Huid-op-huid contact vader
Niet alleen aanraking van de moeder is belangrijk, maar het kindje heeft ook evenveel baat bij huid-op-huid contact door de vader. Zo blijft het lichaamstemperatuur stabiel, ervaart het kindje een stuk minder pijn, waardoor het minder huilt en vervolgens minder energie verbruikt. Door het buidelen hebben vaders een beter begrip van hun vaderrol. Daarnaast ervaren zij minder stress en angst, wat blijkt uit een onderzoek. Hieruit volgt dus ook dat het huid-op-huid contact door de vader zowel positieve gevolgen heeft voor zowel het kindje als voor de vader. Ik moet eerlijk bekennen dat het me ook wel ontroerde toen ik Jerry zo met Farah tegen zich aan zag.
Veilige haven
Aanraking is belangrijk bij de geboorte, maar ook in zijn eerste paar levensjaren in dit heel erg belangrijk. Middels huid-op-huid contact bouwt de baby namelijk al een emotionele band op met zijn of haar belangrijkste verzorger(s). Deze emotionele band wordt gehechtheid, ook wel attachment genoemd. De persoon waarmee de baby deze band opbouwt is de veilige haven. In het geval dat de baby bang of verdrietig is zal hij troost en geborgenheid zoeken bij deze gehechtheidspersoon of personen
Huid op huid contact peuter
Als je kindje zich in de peuterfase begint, dan is ook de twee is nee fase aangebroken. Kortom, het kindje gaat streven naar autonomie. Je kind komt er in deze tijd achter dat het een eigen wil heeft en dat het tot nu toe altijd de wil van een ander heeft gevolgd. Je kind zet zich steeds wat vaker, zowel bedoeld als onbedoeld, iets vaker tegen je af. Welkom in de peuterpuberteit. Na deze impulsieve, twee is nee fase zal het kindje weer meer toenadering zoeken met zijn of haar verzorgers. Vergeet niet dat ook al is het een peuter, het nog steeds behoefte heeft aan lichamelijk contact.
Lekker knuffelen
Nu heb je in ieder geval genoeg excuses om lekker te knuffelen met je peuter. Aanraking is immers nog steeds hartstikke belangrijk voor een verdere goede ontwikkeling. Dwing je kind echter niet om lichamelijk contact aan te gaan, maar knuffel hem of haar gedurende dag eens een paar keer. Laat je kind weten dat je er voor hem of haar bent, dat is vaak al voldoende. Farah is een echte knuffelkont trouwens, die knuffelt iedereen heel graag. Soms lijkt het wel alsof ze met 10 secondelijm aan mij vastgeplakt zit. Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar ook wel erg van geniet hoor. Lekker knuffelen voordat we gaan slapen, of als ze vader wordt. Voor mij is dat toch wel het ultieme geluk hoor.