Een houten speelgoedkist: van oud naar nieuw

Een houten speelgoedkist: van oud naar nieuw

Farah heeft zo ongelooflijk veel speelgoed, dat we soms echt niet weten waar we het moeten laten. Ze had al een houten speelgoedkist, maar deze bleek achteraf toch niet zo functioneel. Hij was een beetje gammel en viel vaak dicht, met als resultaat: vingertjes er tussen. Het werd dus tijd voor een nieuwe. Via Markplaats vond ik voor een tientje een houten kist en deze besloot ik op te knappen. Zo konden we toch op een leuke manier speelgoed opruimen in de woonkamer.

Speelgoedkist

Wat heb je nodig?

 • Houten kist
 • Verfkwast rond
 • Smalle roller
 • Witte verf (loft)
 • Zwarte krijtverf
 • Primer
 • Schuurpapier
 • Schuurmachine (optioneel)
 • Handveger
 • Afplaktape
 • Schaar
houten kist

Hoe pimp je de houten speelgoedkist?

Omdat de kist voor mijn dochtertje haar speelgoed wordt, heb ik gekozen voor een neutrale kleur wit, en zwart krijtverf, zodat deze speelgoedkist een dubbele functie heeft, een speelgoed opslagplaats en krijtbord(en) in 1. De verf komt van onze favoriete winkel : de Action.

Als eerste schuur je de houten speelgoedkist lichtjes op. Ik heb hier een elektrische schuurapparaat voor gebruikt, maar je kan dit in principe ook gewoon met de hand doen.

speelgoedkist pimpen

Veeg vervolgens met een handveger het losse zaagsel wat is losgekomen van het schuren van je houten speelgoedkist af.

Je gaat nu eerst de houten speelgoedkist in de primer zetten. Een goede grondverf voldoet ook. Zelf had ik de primer nog thuis staan, vandaar dat ik besloot deze te gebruiken. De primer zorgt er voor dat je verf goed hecht. Omdat de speelgoedkist voor dagelijks gebruik is, is dit erg belangrijk. Het zou namelijk zonde zijn als het verf na een paar weken begint af te bladderen en al het werk voor niks is geweest.

Ik heb de bruin originele kleur aan de binnenkant zo gelaten in originele staat. Het verf was op en ik had weinig zin om weer terug naar de winkel te gaan. De speelgoedkist is toch meestal dicht, dus je ziet er niks van. Indien je heel erg perfectionistisch bent, kun je de kist natuurlijk altijd van binnen en buiten verven. Dit heeft natuurlijk wel het mooiste resultaat. Farah’s speelgoed lag inmiddels weer overal, dus ik koos er voor de houten speelgoedkist zo snel mogelijk af te maken en hierdoor de binnenkant niet te verven.

Ik ben begonnen met als eerste de buitenste delen van de kist te verven. Ik draaide de kist voor de voorkant zo, dat ik van bovenaf kon verven. Dit deed ik met een ronde kwast, (twee keer geverfd voor een mooiere dekkingsresultaat). De poten van de kist heb ik ook wit geverfd.

speelgoedkist verven

Daarna heb ik de voorkant afgeplakt met afplaktape. Vervolgens heb ik deze met zwarte krijtverf met een smalle roller geverfd. Ook de bovenkant van de kist heb ik van te voren eerst afgeplakt aan de randen, daarna ook met de roller erover met zwarte krijtverf geverfd. Let op ! Je kunt t best  naar binnen toe verven, zodat je geen lopers krijgt op de witte rand, ik heb achteraf de rand nog wit geverfd(ronde kwast) om een nog strakker resultaat te krijgen.

Laat t goed drogen en check of je tevreden bent met het eindresultaat, is het niet goed gedekt kun je uiteraard nogmaals verven, zodat de kist een egaal uiterlijk krijgt.

speelgoedkist

Als je houten speelgoed kist goed droog is, kun je deze beginnen vol te gooien met speelgoed.

Mijn dochtertje vond de houten speelgoedkist helemaal geweldig. Voordat ze thuis kwam, had ik haar favoriete tekenfilmfiguur: “Bing” er op getekend. Gelukkig herkende ze die meteen. Ze kan hier uren op tekenen en vind het ook een stuk minder erg om op te ruimen.

krijtverf

Je kan de houten speelgoedkist in principe in elke kleur verven als je wilt. In ons interieur zie je de kleuren wit en zwart veel voorkomen. Daarom heb ik voor kleuren gekozen die hierbij passen. Farah’s houten speelgoedkist is nou een matching item met onze andere meubels. Krijtjes om er op te tekenen, kun je gewoon bij de Action kopen. Mocht iemand weten waar ik een goede wisser kan kopen om haar tekeningen af te vegen? Laat het me weten. Billendoekjes waren namelijk niet zo een succes en zorgden er voor dat het verf minder mooi werd. Echt zonde!

Speelgoedkist met krijtverfTot zo ver mijn do it yourself(diy) klusje. Mijn naam is Jerry en ik ben de partner van Jasmina. Samen met onze prachtige dochter wonen we in een heel klein huisje met veel te veel speelgoed. Dit is al mijne 4e gastblog op de site van mijn vrouw. Al eerder maakte ik een donutwall,  een houten poppenwagen en een Hello Kitty cadeau box. Willen jullie meer van DIY projecten zien? Laat het me dan weten in de reacties.

Groet Jerry12 gedachten over “Een houten speelgoedkist: van oud naar nieuw”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *