DIY: Pimp een houten poppenwagen

DIY: Pimp een houten poppenwagen

Toen de dochter van mijn vriendin 1 jaar werd, wilde ik een speciaal cadeau. De eerste verjaardag is toch een soort mijlpaal, vind ik zelf. Alle jaren die er na komen, zijn natuurlijk ook bijzonder, maar niet zoals een eerste verjaardag. In mijn blog over de cadeautips voor een eerste verjaardag, kon je al lezen dat Farah stapelgek was op de houten poppenwagen die ze van mijn vriendinnen had gekregen. Ik moet zeggen dat ze er nog steeds erg vaak mee speelt. Op Jaya’s verlanglijstje stond ook een houten poppenwagen, en dat leek me dan ook een perfect cadeau.  Maar ik wilde niet zomaar een poppenwagen, ik wilde er eentje die speciaal was. Daarom besloot ik samen met manlief zelf aan de knutsel te gaan.

Cadeau voor eerste verjaardag

Via marktplaats scoorde ik voor 15 euro een houten poppenwagen, die ik besloot helemaal te gaan pimpen. Ik geef normaal nooit echt tweedehandse cadeau’s op een verjaardag, maar deze poppenwagen voelde ook helemaal niet tweedehands nadat we hem helemaal getransformeerd hadden. De witte verf komt van de Action, de rode verf van de Hornbach (omdat de verf van de action niet goed matchede met de wielen), de primer van de Action. De stickers met Jaya’s naam en de hartjes had ik besteld via facebook.

Houten poppenwagen

Wat heb je nodig voor de houten poppenwagen?

 • Een houten poppenwagen
 • Vinyl stickers met naam (max 10 cm lang en 5 cm hoog)
 • Hartjes vinylstickers (met een diameter van 3 en 5 cm)
 • 1 kunstof placemat
 • Dettol
 • Schuurpapier
 • Primer
 • Witte verf
 • Rode verf
 • Schilderstape
 • Kwasten
 • Roller
 • Rakel of bankpasje

Hoe pimp je de houten poppen wagen?

Als eerste heb ik de hele poppenwagen ontsmet met dettol, aangezien ik deze via marktplaats heb gekocht.

Schroef alles wat los te schroeven is los, in mijn geval was het niet mogelijk om die wielen los te krijgen, dus die heb ik goed afgeplakt.

Vervolgens schuur je alle onderdelen die van hout zijn licht op.

poppenwagen opknappen

De wielen heb ik extra schoon gemaakt en met w80 ingesprayt.

Plak vervolgens de wielen af, zodat hier geen verfspatten op komen.

Verf je houten poppenwagen eerst met een laagje primer, zodat de verf later goed  gaat hechten.

Als je primer droog is, verf je wagen in de kleuren die je zelf uitgekozen hebt. Ik heb gekozen voor wit en rood omdat dit goed bij de wielen paste.

Het handvat en de binnenste achterzijde verf je in een ander kleurtje, in mijn geval rood. De rest van de houten poppenwagen verf je wit. Jerry heeft de kinderwagen 3 keer geverfd, voor een goede dekking.

Zorg er wel voor dat je tussen het verven door de poppenwagen goed laat drogen. Beetje zonde als de verf uit loopt.

Verf overigens alle kanten van de wagen, ook de onderkanten.

Als alle kanten droog zijn, kun je de houten poppenwagen weer in elkaar schroeven.

Zorg dat je de plekken waar je de stickers gaat plakken, licht ontvet.

gepersonaliseerde poppenwagen

Nu ga je de naam op de houten poppenwagen maken. Dit doe je door de bovenste laag van je sticker af te halen en de sticker op de houten poppenwagen te plakken. Vervolgens ga je hier met een rakel overheen, je kan ook een bankpasje of ander kunstof pasje gebruiken als je geen rakel hebt.

Haal daarna heel voorzichtig beetje bij beetje het plastic gedeelte van de houten poppenwagen af en doe dit niet te snel. Check steeds tussendoor of je vinyl letters goed op de poppenwagen zitten.

Vervolgens ga je op dezelfde manier aan het werk met de rode hartjes.  

Als laatste knip je de placemat op maat en doe je deze in de poppenwagen. Een soort matrasje voor de babypop dus. Ik heb gekozen voor een kunstof placemat van de Action in dezelfde kleur als de poppenwagen.

Gepersonaliseerde poppenwagen maken

Voila, je houten poppenwagen is af. Ik heb er zelf nog een babypop van babyborn ingedaan en de wagen leuk ingepakt met cellofaanfolie.  Vanwege Corona, durfde ik het niet aan om naar het verjaardagsfeestje te gaan, maar heb ik Jaya’s cadeautje een paar dagen eerder gebracht. Van haar moeder hoor ik nog regelmatig hoe leuk ze de houten poppenwagen vind en het inmiddels haar favoriete speelgoed is geworden. Het is niet perse goedkoper om een houten poppenwagen zelf op te pimpen, want volgens mij was het een stuk goedkoper als ik er gewoon eentje in de winkel had gekocht. Maar het is wel echt heel veel leuker en origineler. Verder is het een leuk aandenken voor later omdat het gepersonaliseerd is.

Ben je op zoek naar een ander leuk DIY cadeau, dan is het ook ontzettend leuk om de Hello Kitty cadeaubox die Jerry laatst had gemaakt, te maken.

Ben je op zoek naar een DIY cadeautje voor een kleine baby boy, dan kan je in plaats van een houten poppenwagen, kiezen voor een loopwagen of iets dergelijke. Hoewel….sommige jongetjes worden ook blij met een poppenwagen, haha.

Wat is het meest originele cadeau die jij ooit hebt weggegeven?16 gedachten over “DIY: Pimp een houten poppenwagen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *