Hindoestaanse hapjes en andere lekkere gerechten

Hindoestaanse hapjes en andere lekkere gerechten

Mijn moeder is Hindoestaanse en ik dus ook half. Ook al heb ik niet echt de kleur mee, van binnen ben ik denk ik toch wel net ietsje meer Hindoestaans naar Nederlands. Hoe dat komt? Ik heb geen idee…. Mijn zusje daarentegen heeft echt de looks van een Hindoestaanse meid, maar is echt helemaal Vernederlandst, een echte bounty dus. Als echte foodie ben ik dan ook gek op Hindoestaanse hapjes en in deze blog laat ik jullie weten wat mijn favoriete recepten uit de Hindoestaanse keuken zijn.

De Hindoestaanse keuken

In 1873 kwamen Hindoestaanse immigranten aan in Suriname vanuit India, met hun eigen cultuur en keuken. De uitnodigende geur en heerlijke smaak van de Hindoestaanse keuken heeft natuurlijk veel te danken aan de Indiase roots. Veel van de Indiase recepten zijn eenvoudig en makkelijk, waardoor ze ideaal zijn voor een ieder om thuis te proberen. In principe verkopen veel grote merken producten in de schappen gebaseerd op deze heerlijke keuken. Wellicht, ben je toch bij een lokale Surinaamse toko op het juiste adres om je ingrediënten te verzamelen om thuis te kokkerellen en lekkere Hindoestaanse hapjes te maken.

Surinaamse Indiase smaken

Er zijn bijna 40 verschillende kruiden in India. Het verkennen van de Indiase keuken zou ongetwijfeld je culinaire horizon verbreden. Specerijen variëren van locatie tot regio en hebben allemaal onderscheidende kenmerken, wat de Indiase keuken heel aantrekkelijk en apart maakt. Indiaas eten is een favoriet onder diners over de hele wereld vanwege de smaakvolle, pittige smaken. De hindoestaanse keuken serveert pittige curry, gebakken samosas, appelchutney en bara’s om maar een paar lekkernijen op te noemen. Vegetarische en veganistische maaltijden, rijstgerechten, zeevruchten en andere lekkernijen komen allemaal voorbij. De Surinaamse Hindoestaan gebruikt voornamelijk knoflook, uien en masala.

Hindoestaanse vegetarische hapjes recepten

De samosa is een van de vele Hindoestaanse hapjes, maar is vooral populair in Suriname. Deze driehoekige snack is niet alleen een lust voor het oog, maar ook nog eens heerlijk van smaak.  Je weet dat je na één te proeven zeker nog meer wil. Samosa’s zijn ideaal voor elke gelegenheid, zowel als tussendoortje als als voorafje. Samosa’s maak je met een basis van boteren bloem. Het meest cruciale aspect is de vulling. Aardappelpuree, erwten, selderij en  kerrie kruiden vormen de vulling. De vulling wordt in 3hoekige pakketjes gerold en in olie bruin gebakken. Het lekkerst met hete ketchupsaus. Samosa’s kan je met kip maken of ook gewoon vegetarisch.

Een ander populair gerecht in Indiase restaurants is de bara, een populaire en heerlijke snack. Urdi en bloem zijn de essentiële componenten. Deze worden gecombineerd tot een deeg en gefrituurd in verwarmde olie. Je kan de bara vullen met kip of kippenlever maar zelf vind ik ze gewoon plain het allerlekkerste. Ik denk dat de bara ook wel 1 van mijn favoriete Hindoestaanse hapjes is. Ook Farah is er gek op.

bara

Chutney is vereist voor de beste bara-ervaring. Er zijn er verschillende soorten chutney, en sommige kunnen ook behoorlijk heet zijn. Aardappelchutney en groene mangochutney zijn het populairst.

Ghughri, ook wel chana genoemd gemaakt van kikkererwten, is een pittige snack die eenvoudig te bereiden is. Lekker gebakken in knoflook en uien, met peper en tomaat. Dit resulterend in een heerlijke smaak die deze eenvoudige snack tot een van Suriname’s meest populaire heeft gemaakt. Ik maak het zelf vaak op een feestje als ik weinig tijd heb en toch iets lekkers op tafel wil zetten.

Je kunt niet naar een Indiaas feest of bruiloft gaan zonder phulauri als voorgerecht te proberen. Om het phulauri-deeg te bereiden, combineer je gele erwten, komijnzaad, peper, knoflook en ui in een blender met een beetje water. Daarna wordt de phulauri in kleine balletjes in hete olie gebakken. Voor deze verrukkelijke balletjes heb je ook hete ketchup of chutney nodig. Ik vind phulauri het lekkerste als het nog warm is.

Hindoestaanse kikkererwten recept

Eerder schreef ik al een blog over veganistische hapjes met kikkererwten. Kikkerwten zijn niet alleen ontzettend lekker, ze zijn ook nog eens erg gezond en voedzaam.

Van kikkererwten kun je overigens ook heerlijke Dahl maken. Dit is vaak gemaakt van linzen en kikkererwten en wordt dan gegeten over rijst. Je kunt ook kleinere bonen, oerdi of andere erwten gebruiken. Knoflook, peper, uien, olie, komijn en zout mogen niet ontbreken. Het is eenvoudig te bereiden, lekker en voedzaam, maar ook veganistisch en glutenvrij! Deze glutenvrije maaltijd is rijk aan vezels en eiwitten, laag in vet en calorieën en vol van smaak.

Surinaamse hapjes

Een Surinaamse cake gemaakt van geraspte cassave en kokosnoot staat bekend als bojo. Ik voeg altijd rozijnen toe om het nog lekkerder te maken. Deze cake is sponsachtig en zoet. Bojo is echt mijn favoriete toetje en ik heb nooit genoeg aan 1 stuk. Dit is een gerecht dat je zeker moet proeven als je Suriname bezoekt.

Cassavebrood is een bitter droog brood op basis van cassave. Het wordt meestal gebruikt als bijgerecht bij soep.
Om het extreem brokkelig te maken, wordt geraspte bittere cassave eerst in de zon gedroogd, vervolgens in een pan zonder olie gekookt en tenslotte weer in de zon gedroogd. Als het nat is, wordt het zacht en zorgt het voor een geweldige soep ondersteuning. Dus, als je een soep kenner bent die Suriname bezoekt, dan moet cassavebrood zeker op je lijstje staan.

Surinaamse hartige hapjes

Kip pastei is een van de bekendste Surinaamse snacks. Een lekker hapje voor elke gelegenheid, of het nu een bruiloft, een babyshower of een familiereünie is. Een verrukkelijk mengsel van erwten, wortelen, gepluiste kip en gekookte mais. Perfect gekruid en ingepakt in een bladerdeeg omhulsel. Je kunt ook plakjes gekookte ei toevoegen. Vervolgens wordt het de oven in geschoven tot het een mooie kleur heeft. Zeker de moeite waard dit eens te proberen, want moeilijk is het niet.

Surinaamse recepten

Hindoestaanse pom recept

Pom is een tussengerecht met oorsprong in zowel de Afrikaans Surinaamse als de Joodse keuken. Of een combinatie van beide, waarbij de een invloed heeft op de ander. Het belangrijkste bestanddeel is pomtayer, een inheemse wortel.

Pom bestaat uit lagen pomtayer en lagen kip in een ovenschaal. Soms gebruikt men ook zoutvlees. Het is niet moeilijk te bereiden maar moet lang in de oven. Dit maakt men meestal bij evenementen, verjaardagen en andere feestjes. Ik vind het zelf het allerlekkerste met verse stokbrood, maar je kunt het ook met rijst eten. Ook vind ik de Pom de volgende dag het lekkerste omdat alles smaken dan goed gemengd zijn.

Hindoestaanse toetjes

Hindoestanen zijn gek op toetjes, hoe zoeter hoe beter. Mijn favoriet is Dawet. Dit is een soort kokosdrankje in een prachtige kleur. Perfect op een hete zomerdag met ijsblokjes. Zelf ben ik niet zo goed met de maizena reepjes, op 1 of andere manier wordt het toch altijd 1 klont als ik het door een zeef heen haal. Ik laat de maizena reepjes daarom meestal weg en voeg alleen de jonge kokossliertjes toe.

Ik ben gek op Mithai, gulab jamun en barfi zijn hierin mijn favoriet. Helaas niet zo gezond en een echte suikerbon. Mijn zusje noemt het ook altijd een hapje diabetes..haha!

Heb jij wel eens Hindoestaanse hapjes gegeten?



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *