Wat te doen bij bekkeninstabiliteit na bevalling

Wat te doen bij bekkeninstabiliteit na bevalling

Als je tijdens je zwangerschap last van je bekken hebt, dan is de kans aanzienlijk dat je bekkeninstabiliteit na bevalling krijgt. Ik kan je gelukkig meedelen dat dit allemaal maar tijdelijk is. Misschien heb je ook na de bevalling wel last van je bekken gekregen. Mijn belangrijkste tip is om in ieder geval je bekken veel rust te geven na de bevalling. Want bekkeninstabiliteit is 1 van de zwangerschapskwalen die niet altijd meteen na de bevalling weg is. In deze blog ga ik je meer vertellen over bekkeninstabiliteit na bevalling en wat je hieraan kunt doen.

Bekkenpijn tijdens kraamdagen

Bekkeninstabiliteit na bevalling is vrij normaal. De bekkenbodem en het bekken raken namelijk opgerekt door de bevalling. Soms heb je een pijnlijk bekken en is het moeilijk om de plas op te houden. De belangrijkste tip die ik je mee kan geven is dat het tijdelijke klachten zijn. Blijf in bed en eet vezelrijk en drink genoeg water. De vierde dag na de bevalling kun je beginnen met oefeningen voor de buikspieren en bekkenbodem.

De eerste weken na de bevalling

Bekkeninstabiliteit na bevalling kan enige tijd aanhouden. Je kunt ongewild plassen door te lachen, niezen en hoesten. Omdraaien in bed kan moeite kosten en je spierkracht is sterk verminderd. Zorg ervoor dat je je bekkenbodem aanspant als je hoest of lacht. Til zo weinig mogelijk. Als je wel tilt, dan doe je dit vanuit je benen. Houd rekening met je ademhaling en zet deze niet vast. Je kunt je conditie verbeteren door elke dag te wandelen.

De eerste maanden na de bevalling

Bekkeninstabiliteit na bevalling komt na een paar maanden nog steeds voor. Gelukkig zijn je spieren weer 75% de oude na 3 tot 6 maanden. Als je nog steeds ongewild plast, dan kun je het beste een afspraak maken met een fysiotherapeut. Na 3 tot 6 maanden kun je ook weer beginnen met hardlopen als je geen problemen meer hebt. Bouw het echter rustig op! Als je na de eerste keer hardlopen geen pijn hebt, dan kun je de intensiteit van je trainen opbouwen. Wacht nog wel even met springen. Als je een fanatieke sporter bent, dan is het een goed idee om je buikspieren en bekkenbodemspieren aan te spannen tijdens je training.

6 tot 9 maanden na de bevalling

In de volksmond zegt men ook wel dat het 9 maanden duurt om te ontzwangeren. Dit is in ieder geval wel zo voor de buikspieren en bekkenbodem. Het is belangrijk dat de buikspieren weer gesloten zijn. Is dit niet het geval? Ga dan naar een speciale fysio, ook als je nog steeds urineverlies hebt. Als het goed is ben je na 6 tot 9 maanden weer voor 75% de oude. Het blijft belangrijk om de bekkenbodemspier elke dag te oefenen. In principe zou je dit je hele leven moeten blijven doen om op latere leeftijd incontinentie of verzakking te voorkomen. Ik raad je aan wel goed te oefenen; zowel in- als aanspannen zijn belangrijk. Na deze periode mag je ook weer proberen om te springen. Bekkeninstabiliteit na bevalling is erg hardnekkig, dus span je bekkenbodem en buikspieren goed aan. Als het goed gaat met joggen mag je ook weer gaan hardlopen. Pas wel op met tempowisselingen en draai je bekken voorzichtig. Doe een stap terug als je bekken pijn doet bij inspanning.

Bekkeninstabiliteit na bevalling door keizersnede of totaalruptuur

Een totaalruptuur of keizersnede vertragen het herstel van bekkeninstabiliteit na bevalling. Gemiddeld heb je met deze procedures zo’n 6 weken achterstand vergeleken met een normale bevalling. Bovenstaande adviezen gelden ook als je een keizersnede hebt gehad, maar wees je bewust van de achterstand.

Wat te doen bij bekkenpijn?

Als je bekkeninstabiliteit na bevalling hebt, dan is het beter om je de eerste dagen op bed te laten wassen. Haal de baby niet zelf uit bed en neem kleine stapjes als je uit bed moet. Na twee dagen kun je proberen met een stoel in de douche te gaan. Stel het echter uit als je veel pijn hebt. Daarnaast is het beter om de eerste vier dagen niet trap te lopen. Probeer het pas de vijfde dag maar wees heel voorzichtig. Je kunt het opbouwen als je de volgende dag geen extra pijn hebt.

Tips bekkeninstabiliteit na bevalling

Bij bekkeninstabiliteit is het belangrijk om voorzichtig uit te proberen wat je kunt en wat niet. Het vervelende is echter dat je vaak pas pijn krijgt op de volgende dag of in de nacht. Je bent erbij gebaat om alles met beleid op te bouwen. Een van de tips die ik kan geven is om bijvoorbeeld 10 minuten rond te lopen. Als dit goed gaat, dan kun je de volgende dag 2 x 10 minuten lopen. Daarnaast kan het pijnlijk zijn om je baby te baden als je pijn aan je bekken hebt. Wil je je baby toch zelf wassen? Neem hem dan mee onder de douche. Laat het afdrogen over aan de kraamverzorgster. Als je je baby wilt aankleden of verschonen, dan doe je er goed aan om dit zittend of in bed te doen. Na de bevalling is het zaak om een ondersteunende band te dragen. Heb je die niet, dan kan de kraamverzorgster een sluitlaken maken voor je.

Wat zegt je lichaam?

Wanneer je pijn aan je bekken hebt is het essentieel om naar je lichaam te luisteren en deze niet te forceren. Probeer echter wel te blijven bewegen, maar doe het niet als je veel pijn hebt. Hoe erg de bekkeninstabiliteit na bevalling is verschilt per persoon, en niemand kan precies zeggen hoe het herstel verloopt.

Leer te luisteren naar je lichaam

Zoals ik hierboven al zei, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Het kan voorkomen dat je ’s nachts veel last hebt van je bekken. Denk dan na wat je de vorige dag hebt gedaan en doe dat voorlopig niet meer. Bij bekkeninstabiliteit moet je zelf een dosering vinden tussen beweging en rusten. Teveel beweging kan je pijn verergeren, maar te veel rusten is ook niet goed. Er zijn helaas niet veel specifieke oefeningen voor bekkenpijn, maar je kunt de bekkenbodemspier wel trainen. Het is van groot belang dat deze zo snel mogelijk weer sterk wordt. Tenslotte kun je buikspieroefeningen doen zodat je buikspieren na verloop van tijd weer gesloten zijn.



1 gedachte over “Wat te doen bij bekkeninstabiliteit na bevalling”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *