Mijn hennafeest, een dag om nooit te vergeten

Mijn hennafeest, een dag om nooit te vergeten
Henna feest tips, ideeën en benodigdheden

Mijn hennafeest, een dag waar ik nog steeds over kan dagdromen. “Waar ben je?” ”in de auto onderweg naar de stad” klonk het aan de andere kant van de telefoon. Helemaal gestrest was ik, terwijl mijn henna avond nog moest beginnen. Rose, mijn zusje zou mijn make up en haar doen en was er nog niet eens. Gelukkig was mijn stagiaire er die begon aan mijn haar voordat mijn zusje bepakt en bezakt binnenkwam. Dit hennafeest is al een aantal jaar geleden geweest, maar ik kan er nog steeds van genieten als ik de foto’s terug kijk.

Henna feest tips, ideeën en benodigdheden

Henna

M’n handen en voeten werden prachtig versierd door mijn nicht met henna, een natuurlijke kleurstof welke gemaakt is van gedroogde bladeren van een hennaplant. Henna versieringen op handen en voeten zijn in veel culturen onderdeel van feestelijke gelegenheden omdat het vaak een nieuwe fase in je leven aankondigt. Henna wordt al meer dan 6000 jaar gebruikt in landen in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, India en Pakistan. Er gaat zelfs een gerucht dat er henna versieringen zijn teruggevonden bij mummies in Egypte.

Het aanbrengen van henna wordt gezien als krachtbron, voor geluk, bescherming en voorspoed. Dit vond ik zo mooi, dat ik vond dat een hennavond ook bij mij niet mocht ontbreken. In Europa zijn de henna kunsten momenteel ook helemaal hot en worden ze henna tattoos genoemd (terwijl dit in India en Pakistan mehendi heet). Je ziet ook steeds vaker henna op festivals en worden er workshops gegeven.

Henna feest tips, ideeën en benodigdheden

De functie van henna

Naast een decoratieve functie had henna voor dames in de woestijn vooral een praktische functie. Henna werkt namelijk verkoelend en dat is voor landen waar de zon altijd schijnt natuurlijk erg fijn. Als je je handen en voeten hebt ingesmeerd met henna verbranden ze ook niet in de zon. Natuurlijke henna heeft een aantal uren nodig om de juiste kleur te geven.

Over het algemeen geldt dat hoe langer de hennapasta op de huid zit, des te donkerder het resultaat wordt en des te langer de versieringen op je handen zichtbaar blijven. Bij mij bleef m’n henna ongeveer 2 weken zitten. Voorheen had een henna feest altijd een emotionele lading want het was de laatste dag die je als meisje in je ouderlijke woning doorbracht met je familie. Tegenwoordig zie je ook dat veel meiden al op zichzelf wonen en het een stuk minder emotioneel was. Ook wordt er steeds vaker een zaal gehuurd om je hennafeest te vieren. Bij mij zijn er geen tranen gevloeid maar was het vooral erg gezellig.

Maar hoe plan je nou een hennafeest?

Maak eerst een keuze of je er mannen bij wilt hebben of alleen vrouwen en ga vervolgens een gastenlijst maken. Passen al je gasten in je huis, of zijn het er zoveel dat je een zaal moet huren? Allemaal keuze’s met allemaal hun eigen prijskaartje.

Henna feest tips, ideeën en benodigdheden

Door wie wil jij je henna laten zetten?

Laat je dit doen door een familielid? Of huur je daar echt een Hennaya voor in? Ik had het geluk dat ik een nicht heb die prachtige henna kan zetten en ook haar eigen henna mengt. Met mijn gevoelige huid wist ik zo zeker dat er geen rommel op mijn handen en voeten kwam. Ook mijn stagiaire vond het leuk om met henna te spelen en zij heeft de binnenkant van mijn handen versierd.

Bedenk van te voren goed wat voor design je wilt en bespreek dit met de persoon die de henna voor je gaat zetten. Ik wilde mijn handen rustiger en niet helemaal vol tot halverwege mijn armen omdat ik een strapless jurk droeg. Ook al vond ik de designs op mijn handen prachtig, achteraf vond ik het toch best jammer dat ik niet voor volle armen ben gegaan. Toen we bij mijn voeten aankwamen, waren we enkele uren verder. Mijn billen deden pijn van het lange zitten en dus besloot ik dat ik op mijn voeten enkel simpele versieringen wilde.

Henna feest tips, ideeën en benodigdheden
Henna feest tips, ideeën en benodigdheden

Eten en hapjes voor tijdens een henna-feest

Eten is heel belangrijk in de Surinaamse cultuur dus ik moest goed nadenken wat ik wilde doen met het eten. Behalve zoetigheid en hapjes hoorde er namelijk ook een warme maaltijd bij. Heb je je hennafeest in een zaal? Dan is het handiger om een catering te nemen of een kokkin in te huren zodat je moeder niet kapot is voordat het feesten begonnen is. Omdat ik mijn hennafeest klein hield en in de avond, had ik de hele dag de tijd om zelf te koken. Koken is mijn passie en ik word er zo gelukkig van.

Terwijl de anderen druk bezig waren in de zaal met de voorbereidingen voor de volgende dag, was ik lekker alleen thuis in mijn keukentje bezig. Ik had immers toch de hele dag de tijd. Ik maakte biryani met kip voor mijn vriendinnen en familieleden en iedereen genoot er van. Ik kan me voorstellen dat als je niet van koken houdt, je dit veel stress meegeeft. In dat geval zou ik het dan ook lekker uitbesteden.

Henna feest tips, ideeën en benodigdheden
Henna feest tips, ideeën en benodigdheden

Kleurthema

Net als voor de bruiloft, had ik ook een kleurthema voor mijn hennafeest. Vaak zie je dat het kleurthema groen met wit is, maar hoe dwars ik ook altijd ben, wilde ik natuurlijk weer iets anders. Mijn kleurthema was paars, net als mijn outfit. Ik droeg een prachtige lehenga (Indiase rok met blouse) die mijn moeder voor me had meegenomen uit Dubai. Vaak zie je op Arabische hennafeesten de kleur groen terugkomen, omdat dit ook een belangrijke kleur in de islam is.

Vrijgezellenfeest

Ik had mijn vriendinnen en ceremoniemeester van te voren op de hoogte gesteld dat ik geen vrijgezellenfeest wilde, ik vind een vrijgezellen feest zo raar als je al lang samen bent met je partner. Je bent toch al jaren geen vrijgezel meer? Waarom zou je dan zoiets vieren. Mijn henna avond was dus mijn “vrijgezellenfeest”, lekker thuis met mijn vriendinnen en naaste familie. Geen rare spelletjes, of voor schut door de stad heen lopen maar lekker eten, gezellig kletsen met alleen vrouwen en onze handen laten insmeren met henna. Ook al duurt een hennafeest vaak tot in de late uurtjes, koos ik er voor om het tot een uurtje of 23 uur te doen zodat ik de volgende dag fris en fruitig voor de ambtenaar van de burgerlijke stand mijn handtekening kon zetten.

Henna feest tips, ideeën en benodigdheden

Omdat ik het zo waardeerde dat iedereen was gekomen, heb ik net als voor de bruiloft bedankjes gemaakt. Ik had paarse tulezakjes gekocht, handjes (sommigen noemen het de hand van Fatima) via ebay aangeschaft en de zakjes gevuld met mentos. Ter decoratie had ik mijn bedankjes in een Tajine gedaan, welke ik had opgeleukt met steentjes en plakkertjes. Iedereen kreeg een bedankje mee bij het weggaan.

Henna feest tips, ideeën en benodigdheden

Omdat Henna moet intrekken, werden mijn handen afgeplakt na het maken van de foto’s met een soort pleisters. Op deze manier kon ik alles gewoon doen, zonder dat mijn henna werd beschadigd. Je kon het droge gedeelte er dan de volgende ochtend afhalen en zo had je een prachtig oranje design. Ook mijn gasten konden hun handen met henna laten versieren als zij dit wilden, mijn vriendinnen en nichtje hebben dit dan ook laten doen.

Een topavond!

Ik vind het hennafeest een echte vrouwenfeest, in de Surinaamse cultuur zijn de mannen meestal ook aanwezig. Doordat ik het alleen maar met vrouwen wilde, besloten sommige mensen dat ze niet aanwezig wilden zijn. Best jammer eigenlijk 🙁

Mijn henna feest was geweldig ondanks dat ik sommige mensen wel echt gemist heb op deze voor mij belangrijke dag. Toch geniet ik weer volop als ik terugdenk aan deze prachtige dag.

Heb jij wel eens een henna feest meegemaakt?2 gedachten over “Mijn hennafeest, een dag om nooit te vergeten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *