Je haar doneren aan een goed doel

Je haar doneren aan een goed doel

Je haar doneren aan een goed doel. Sommige mensen doen dit elke keer dat ze de mogelijkheid krijgen om hun haar te doneren, voor anderen is het de eerste keer en sommige mensen twijfelen eraan om hun haar te doneren aan een goed doel. Om alle twijfels over je haar doneren aan een goed doel te verhelpen, lees je in deze blog alles wat je moet weten over haar doneren. Waar moet je aan denken bij het doneren van je eigen haar? Waarom zou je het doen en hoe stuur je het op? Dit en nog veel meer lees je hieronder.

Waarom je haar laten doneren?

De kans is groot dat je wel iemand kent die haar haar heeft gedoneerd aan een goed doel, maar waarom zou je dit eigenlijk doen? Veel mensen die lijden aan de vreselijke ziekte kanker, verliezen hun haar. Haarverlies is het gevolg van de chemotherapie die zij moeten doorstaan. Veel van de kinderen en volwassenen die kanker hebben, lijden aan de auto-immuun ziekte Alopecia. Deze ziekte zorgt ervoor dat ze permanente haaruitval hebben.

Tot op de dag van vandaag is hier helaas geen bekende oorzaak of een genezing voor gevonden. Je kunt een steentje bijdragen aan deze mensen door je haar te doneren, mits je lang haar hebt. Van jouw haar wordt er vervolgens een pruik gemaakt. Het voordeel is dat jouw haar weer aangroeit en je helpt er anderen ontzettend erg mee. Het is een prachtige, liefdevolle daad waarmee je het leven van een ander letterlijk in positieve zin kunt laten veranderen.

Welke verschillende organisaties zijn er?

In Nederland zijn er verschillende organisaties te bekennen die gedoneerd haar verzamelen om vervolgens een ander blij mee te maken. Je kunt je haar doneren bij een van deze organisaties, waardoor je zeker weet dat jouw gedoneerde haar terecht komt bij iemand die het goed kan gebruiken. Hieronder noem ik een aantal organisaties die je in Nederland kunt vinden:

Dit zijn voorbeelden van verschillende haarbanken die jouw gedoneerde haar verwerken tot een pruik en zorgen dat jouw haar bij de juiste personen terechtkomt. Wat handig is om te weten is dat je niet per se naar een dergelijke organisatie toe hoeft te gaan om je haar af te laten knippen. Steeds meer plaatselijke kappers bieden de mogelijkheid om daar je haar af te laten knippen en te verzamelen. Zij leveren de door jouw gedoneerde haren in bij haarbanken die ik hierboven noemde.

Waar moet je op letten?

Het klinkt natuurlijk als muziek in de horen: je kunt je haar doneren, daar iemand heel erg blij mee maken en zo zijn of haar leven een stuk beter maken. Het is een prachtige gunst. Het is echter wel belangrijk om op een aantal zaken te letten voordat je je haar laat afknippen om het te doneren aan een goed doel. Hieronder vertel ik je waar je op moet letten als je je haar wilt doneren:

  • Doe eerst voldoende vooronderzoek: je wilt graag weten waar jouw haar terechtkomt in het geval dat je jouw haar doneert. Het is niet niks en je wilt een garantie dat het terechtkomt bij de juiste personen. Daarom is het verstandig om eerst goed vooronderzoek te doen voordat je jouw haar laat afknippen. Zoek eerst op het internet op welke organisaties allemaal pruiken maken voor mensen die kampen met kanker, alopecia etc. Daarnaast is het ook goed om te weten dat je haar moet voldoen aan een aantal eisen voordat organisaties er een pruik van kunnen maken. Verdiep je goed in de eisen waaraan je moet voldoen voordat je je haar kunt doneren. Bekijk eerst goed bij welke organisatie jij een goed gevoel krijgt en verdiep je daarna in de eisen waaraan je haar moet voldoen om in aanmerking te komen voor de haardonatie. Dit verschilt per organisatie.
  • Zorg goed voor je haren: zoals ik hierboven al noemde verschilt het per informatie welke eisen er gehanteerd worden als het gaat om haardonatie. Er zijn echter enkele algemene richtlijnen die gelden voor elke haardonatie. Deze eisen hebben te maken met je haar hygiëne. Het is ten alle tijden belangrijk om je haar goed te verzorgen. De volgende eisen gelden voor haarverzorging:
  • Je haar mag niet chemisch beschadigd zijn door te veel gespleten haarpunten of regelmatig geverfde haren.
  • Je haar mag niet vuil zijn.
  • Je haar moet ten minste een lengte hebben van 8-12 centimeter.
  • Grijs haar: veel mensen hebben het idee dat ze grijs haar niet kunnen doneren en dat hier geen pruiken van gemaakt worden. Dat is echter niet waar. Integendeel: grijs haar wordt over het algemeen heel erg gewaardeerd en je kunt hier zeker een heleboel mensen mee helpen.
  • Online formulieren: als laatste is het belangrijk om je te verdiepen in de online formulieren van de organisatie waar jij je haar laat doneren. Veel organisaties vragen je om een online formulier in te vullen, zodat jouw donatie goed begeleid wordt. Je kunt ervoor kiezen om je haar geheel anoniem te doneren, maar als je op de hoogte gehouden wilt worden van jouw donatie dan zijn er enkele contactgegevens nodig. Op deze manier maak je jezelf kenbaar en kan de organisatie aan jou doorgeven dat jouw donatie goed is ontvangen.

Hoe verloopt het proces van je haar afknippen?

Natuurlijk is het heel erg spannend als je je haar laat afknippen. Het maakt niet uit of je het al een aantal keer hebt gedaan of dat het je eerste keer is, je zult waarschijnlijk met zenuwen en een aantal vragen de knipbeurt tegemoet gaan. Dit is helemaal niet erg. Hieronder beschrijf ik hoe het proces over het algemeen verloopt van je haren afknippen.

Ten eerste ga je naar de salon waar je je haar wilt laten afknippen. Vertel de desbetreffende kapper dat je graag je haar wilt doneren. Vervolgens zal de kapper jouw haar opmeten om op deze manier te kijken of jouw haar lang genoeg is om het te laten doneren. Als jouw haar inderdaad de gewenste lengte heeft, zal de kapper jouw haar in een paardenstaart of vlecht binden. Er wordt dan een knip gezet net boven de paardenstaart. Als jouw haar eenmaal is afgeknipt, wordt het haar in een luchtdichte plastic zak verpakt.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *