Groente verstoppen voor je eigenwijze peuter

Groente verstoppen voor je eigenwijze peuter

2021 is door de VN uitgeroepen tot het jaar van groente en fruit. In Nederland hechten we dan ook veel waarde aan het binnenkrijgen van onze voedingswaarden door middel van groente en fruit. Nu zijn volwassenen over het algemeen sneller bereid om groente te eten dan kinderen. Uit een onderzoek van Albert Heijn blijkt dat zes op de tien ouders het lastig vinden om te zorgen dat hun kinderen genoeg groente en fruit binnen krijgen. Ook ik heb zo een eigenwijze peuter die niet altijd zin heeft in groente. Lekker zeg die peuterpuberteit, zucht. Toch vind ik het belangrijk dat ze gezond eet. Maar op welke manier kun je je groente verstoppen en er zo voor zorgen dat die eigenwijze flapdrol wel zijn of haar vitamientjes binnen krijgt.

Mijn peuter lust geen groente meer

Als kinderen nog heel klein zijn, eten ze vrijwel alles wat je ze voorschotelt. Er zijn dan ook genoeg potjes te vinden met verschillende groenten en fruit. Je kan er ook voor kiezen om dit zelf vers te bereiden. Ik deed dit ook altijd, omdat ik dan precies wist wat Farah binnen kreeg. Haar favoriete groente hapjes waren aardappel met aubergine en witlof met aardappel. Nu moet ze van beide niks meer weten. 25 tot 45 procent van de kinderen gaat door een periode waarin ze slechter eten dan je van ze gewend bent. Tussen de een en de vijf jaar heeft dit vaak te maken met het feit dat het onbekende voedingsmiddelen zijn waar je kind niet bekend mee is. Helaas betekent dit vaak dat ze geen groente of fruit meer willen eten. Je zult dus creatief moeten worden door de groente te verstoppen.

Waarom groente eten toch belangrijk is

Toch is het belangrijk om je kind te stimuleren zodat het genoeg groente en fruit binnen krijgt. In de kindertijd groeien kinderen namelijk heel snel waardoor ze bepaalde voedingsstoffen die in groente en fruit zitten, hard nodig hebben. Groenten bevatten veel onmisbare vitaminen, mineralen en vezels die belangrijk zijn om te kunnen voorzien in hun lichaamsbehoefte. Daarnaast versterkt het de weerstand van je kind en helpt het om gaatjes te voorkomen in de tanden.

Groente aantrekkelijk maken

Aangezien groente dus belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind, moet je een manier zien te vinden om groente aantrekkelijk te maken. Allereerst is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Eet zelf ook als tussendoortje een stuk fruit in plaats van een boterham. Zet er ook vooral geen extra druk op bij je kinderen om groente of fruit te eten. Ze gaan zich daardoor er juist tegen verzetten omdat ze het idee hebben dat er iets bijzonders mee aan de hand is. Een andere optie is om de groenten te verstoppen. Vaak is het zo bij kinderen dat als ze het niet zien, het er ook niet is. Hetzelfde kun je dus proberen met groenten.

groente aantrekkelijker maken

Recepten met verstopte groenten

Als je kinderen de groenten echt niet vrijwillig willen eten kun je het altijd nog verwerken in recepten. Zo zien ze de groenten niet direct maar krijgen ze wel de voedingsstoffen binnen. Een win win situatie dus. Maak bijvoorbeeld eens een keer een pasta met groentesaus. De staafmixer laat alle groenten verdwijnen uit het oog, maar het zit nog wel degelijk in de maaltijd verstopt! De pastasaus zit vol met gezonde vitaminen, terwijl je kinderen alleen maar de lekkere pasta op tafel zien staan. Farah zei laatst: “Mama, deze pasta zonder groente is de lekkerste pasta die ik ooit heb gegeten” en ze wilde nog een bordje. Wat zij niet wist is dat ik er een hele zak met nasi groente door heen heb gegooid, ook al vond je die niet meer terug.

Een lekker soepje

Bij het maken van een gezond soepje is de sleutel wederom het pureren van als je ingrediënten. Als je kant en klaar soep koopt uit de supermarkt, is de kans groot dat er suikers zijn toegevoegd. Mocht je dit willen voorkomen kun je zelf een soep maken die niet alleen gezond is maar ook lekker smaakt. Broccoli is een van de meest gezonde groente die je kunt eten. Dit is dan ook het ideale basis ingrediënt voor jouw soep. Je kunt hier eventueel nog spekjes aan toevoegen, maar mocht je het nou echt gezond willen houden kun je deze het beste achterwege laten. De tomatensoep is wellicht de populairste soep. Het is gemakkelijk te maken en bovendien heel lekker. Je kunt hier ook mee variëren door er bijvoorbeeld wat wortel aan toe te voegen. Even in de blender en genieten maar!

Pannenkoeken met verstopte groente

Welk kind houdt er nou niet van pannenkoeken. Pannenkoeken worden doorgaans gemaakt met bloem, boter, ei en melk. Dit vult wel, maar bevat geen vitaminen en mineralen die groenten wel bevatten. Je kunt daarom met een beetje creativiteit de ultieme creatie maken waardoor je een gezonde pannenkoek op tafel zet. Zo kun je met bananen en rode bieten al een heel eind komen! Je gooit alles gewoon in de blender zodat er een mooi roze mengsel ontstaat. Schenk dit in de pan en als resultaat heb je mooie roze pannenkoeken! Jouw peuter zal smikkelen van deze gezonde pannenkoekjes.

Pastasaus met verstopte groente

Zoals ik al eerder in deze blog schreef, in de pastasaus kun je verschillende groente verstoppen voor je kinderen. De kunst bij het verstoppen van groente in de pastasaus, is eigenlijk heel simpel. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een blender of staafmixer! Zodra je alle groenten samen met de rode pastasaus in de blender hebt gedaan, zal de groenten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Resultaat is een pastasaus vol vitaminen en mineralen! Je kinderen zullen geen idee hebben dat wat ze aan het eten zijn, stiekem heel gezond is. Ideaal dus voor de groenten-weigeraars.

Macaroni met verborgen groente

Een voorbeeld van een andere pasta waarin je makkelijk groenten kunt verwerken is macaroni. Macaroni kun je op verschillende manieren bereiden waaronder met rode pastasaus. In plaats van deze saus slechts te baseren op tomatenpuree, kun je hier allerlei groenten aan toevoegen zoals courgette, tomaat, paprika of wortel. Je hebt een goed gevulde pasta gecreëerd die ook nog eens voldoet aan de benodigde voedingswaarde voor je kinderen!

Overige groente recepten voor peuters

Aangezien je niet de enige bent met een peuter die een aversie heeft tegen groenten, zijn er genoeg mensen die hun tips delen. Lees bijvoorbeeld eens een boek erover of luister een podcast. Ook online zijn er genoeg recepten te vinden waarbij groenten verstopt zitten in het gerecht. Wat voor de een werkt is echter geen garantie voor de ander. Het is belangrijk om zelf met jouw peuter uit te vogelen hoe jij er het beste voor kan zorgen dat hij of zij alle voedingsstoffen binnen krijgt. Ook tussendoortjes spelen hierbij een belangrijke rol. In plaats van een koekje of een snoepje is een lekker stukje vers fruit een optimale vervanging.

Heb jij ook wel eens je groente moeten verstoppen voor je peuter?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *