Gordijnen kopen, waar begin je?

Gordijnen kopen, waar begin je?

Als je me op instagram volgt, heb je vast al gezien dat ik kortgeleden verhuisd ben. Na 13 jaar in Honselersdijk gewoond te hebben in een klein poppenhuisje van 50m2, werd het tijd voor wat meer ruimte. Maar jeetje wat kwam er veel bij kijken zeg. Niet alleen alles inpakken en uitzoeken leek oneindig, maar ook het verhuizen zelf koste me veel stress. Onze gordijnen konden we niet meenemen, want de ramen in ons nieuwe huis hebben heel andere maten. We moesten dus ook op zoek naar andere raamdecoratie.  Er is tegenwoordig zoveel keuze, dat je soms niet echt weet waar je moet beginnen. Verschillende materialen, verschillende kleuren…pfff ik zag soms door de bomen het bos niet meer. Moet jij binnenkort gordijnen kopen maar zie je ook door de bomen het bos niet meer? Lees dan snel mee wat de talloze opties zijn.

Stresser de stress

Verhuizen leverde bij mij ontzettend veel stress op en na de verhuizing van mijn moeder had ik mij eigenlijk voorgenomen om lekker nog 100 jaar hier te blijven wonen. Toch besloten we toen er iets op ons pad kwam, dit met beide handen aan te pakken. Het inpakken kon beginnen, we zochten andere meubels uit en ook gordijnen kopen mocht niet ontbreken op onze To Do list.

Verschillende soorten gordijnen

Je hebt verschillende soorten gordijnen, materialen en kleuren. Als je gordijnen gaat kopen, moet je wel eerst goed kijken naar de ruimte. Zo kun je houten jaloezieën niet altijd ophangen in de badkamer(vaak ook wel) en zijn klassieke gordijnen niet echt geschikt voor een dakraam.

Klassieke gordijnen

De klassieke gordijnen kent iedereen wel. Hier zal je daarom ook als eerste aan denken bij gordijnen kopen. Eigenlijk zijn dit gewoon grote lappen stoffen die je met haakjes aan een rails vast maakt of met de lussen aan een roede.

In between gordijnen

In between gordijnen zijn momenteel helemaal hot. De naam zegt het eigenlijk al en ze zijn “in between”. Net niet alleen een vitrage, maar je kan ze ook niet vergelijken met gordijnen die de hele kamer donker maken.

Rolgordijnen

De naam zegt het al, rolgordijnen rol je in principe naar beneden. Er zijn verschillende soorten, zo kun je kiezen voor rolgordijnen die licht doorlaten of rolgordijnen die de kamer helemaal verduisteren. Farah heeft schuine wanden en ook op zolder, wat inmiddels onze werkruimte is heeft dit. Hier heb je dus van die tuimelramen zitten. Voor deze kamers hebben we dan ook voor rolgordijnen gekozen omdat deze het mooiste bleven zitten. De meeste rolgordijnen doe je open en dicht met een koord of een ketting. En de rolgordijnen in Farah haar kamertje zijn verduisterend. De hele kamer wordt er donker door.

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen zijn momenteel ook helemaal in en we hebben getwijfeld tussen vouwgordijnen en rolgordijnen. Je opent ze heel makkelijk door ze van boven naar beneden te bewegen. Ze worden dan een soort van opgerold. Ik overweeg om deze voor de voor en achterdeur aan te schaffen. Helaas waren we een beetje door ons budget heen en hebben we gordijnen voor deze deuren/ramen nog even uitgesteld.

Plissé gordijnen

Bij Plissé gordijnen moet je denken aan een soort harmonica. Dit geeft een eigentijdse look en is vooral erg leuk in de keuken. Omdat plissé gordijnen uit één stof bestaan zijn ze niet zwaar en laten ze licht door.

Jaloezieën

Jaloezieën kent iedereen wel toch? Farah had ze in haar vorige slaapkamer omdat we deze hadden overgenomen van de vorige bewoners. Eerder werden jaloezieën meestal gemaakt van aluminium of pvc. Tegenwoordig worden ze ook van hout gemaakt, en dit zorgt voor net een iets chiquer look. Houten jaloezieën zijn niet altijd geschikt voor de badkamer of keuken, omdat ze niet altijd even goed tegen water kunnen. Er zijn overigens tegenwoordig wel veel jaloezieën die hier wel tegen kunnen. Informeer daarom altijd even in de winkel of online.  

Lamellen

Lamellen vind ik zelf afschuwelijk. Vroeger had iedereen ze in de familie. Het voordeel van lamellen is dat ze makkelijk schoon te maken zijn, maar hier komen ze er niet in hoor.

Plissé gordijnen en de oldscool gordijnen hebben mijn voorkeur. Toch zijn we voor ons kantoor en voor Farah haar slaapkamer voor rolgordijnen gegaan, omdat deze hier net iets beter pasten. Wat je keuze ook wordt, denk er goed over na en neem de tijd om research te doen. Haastige spoed is immers zelden goed.

Welke gordijnen heb jij?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *