Goedkope recepten voor je 3 gangen diner met kerst

Goedkope recepten voor je 3 gangen diner met kerst

De feestdagen, ze zijn meestal druk en duur. Even een kadootje hier, een geschenkje daar, oh en er moet ook nog wat lekkers op tafel komen. Voel je de pijn in je portemonnee al opkomen? Dat hoeft dus niet, want je kan ook heel met goedkope recepten een heerlijke maaltijd op tafel zetten.

Hoe verwerk je goedkope recepten in je kerstmenu?

Als voorgerecht beginnen we met een heerlijke paprikasoep. Door de smeerkaas in deze soep wordt deze heerlijk romig en gaat dit gegarandeerd een dikke hit zijn bij de kinderen. Deze paprikasoep noem ik ook vaak ‘gekscherend’ papa’s soep. Als ik in onze familie roep dat ik papa’s soep ga maken weet iedereen over welke soep het gaat (en willen ze allemaal komen eten). De goedkope recepten in dit menu zijn voor ongeveer 4 personen.


Toen mijn vader nog leefde kwamen hij en mijn moeder regelmatig bij ons eten, standaard was dan altijd deze paprikasoep en ik maakte “stiekem’ altijd een beetje meer, zo kon hij ook nog wat mee naar huis nemen. En wat het hoofdgerecht ook was, of dat nou iets Chinees, Italiaans of gewoon Hollandse pot was, de paprikasoep was altijd het voorgerecht. Paprika’s zijn niet zo duur en je kan ze tegenwoordig zelfs uit de diepvries halen. Op deze manier mag dit voorgerecht niet ontbreken tussen je goedkope recepten.

goedkope recepten

Wat heb je nodig voor de paprika soep?

  • 1 ui
  • 3 rode paprika’s
  • Olijf- of zonnebloemolie
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 200 gram smeerkaas
  • 300 ml water
  • 1 groentebouillontablet

Hoe maak je de paprikasoep

  1. Snipper als eerste de ui en snijd daarna de paprika’s in blokjes.
  2. Verhit wat olijfolie in een soeppan en fruit de ui aan.
  3. Voeg na 2 minuten de paprika toe en bak dit 5 minuten op een middelhoog vuur.
  4. Intussen voeg je de paprikapoeder toe en bak je het nog 1 minuut mee.
  5. Voeg vervolgens het water, de smeerkaas en je groentebouillontablet toe.
  6. Laat dit 15 minuutjes koken.
  7. Pureer de soep en klaar is kees.

Het hoofdgerecht

Sperzieboontjes doen het eigenlijk altijd wel goed. Zoals jullie misschien weten kopen wij onze groente bij de boer en zijn sperzieboontjes in de winter niet verkrijgbaar. Doe jij ook boodschappen bij de boer? Kies dan voor een Chinese- of witte kool en roerbak deze samen met een uitje, kook er wat aardappels bij en wil je er vlees bij dan is deze Beef Wellington waarschijnlijk wel wat.

Wat!? Beef Wellington? Dat is toch harstikke duur? Klopt, normaal wordt Beef Wellington gemaakt van rosbief en dat is inderdaad geen goedkoop stukje vlees. Maar wist je dat je het ook kan maken van gehakt? Een stuk goedkoper en net zo lekker, ook dit gaat een dikke hit zijn bij de kids.

goedkope recepten

Wat heb je nodig voor deze Beef Wellington

  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 500 gram kip- of rundergehakt
  • 2 eieren
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote winterpeen of 3 wortels (als je als hoofdgroente wortel kiest ben je nog goedkoper uit)
  • Klein bakje champignons
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • Paneermeel
  • Scheutje melk
  • Zout en peper
  • Boter om in te bakken

Hoe maak je het?

  1. Verwarm als eerste de oven voor op 180 graden (hete lucht)
  2. Haal vervolgens het bladerdeeg uit de vriezer en laat de plakjes los van elkaar ontdooien
  3. Snijd intussen de ui, en wortel en champignons in kleine stukjes en pers de knoflookteentjes uit
  4. Meng in een kom het gehakt met 1 ei, 3 eetlepels paneermeel, peper, zout, de gesneden groente en knoflook en de Italiaanse kruiden.
  5. Leg de plakjes bladerdeeg in een groot vierkant en rol dit uit tot er 1 grote lap bladerdeeg ontstaat (rol het niet te dun uit).
  6. Leg deze lap bladerdeeg op een met bakpapier bekleed bakblik.
  7. Strooi daarna wat paneermeel over het bladerdeeg
  8. Maak vervolgens een grote rol van het gehakt en leg deze in het midden van je lap bladerdeeg
  9. Vouw het bladerdeeg nu om je gehakt heen en druk het geheel goed aan zodat er geen kiertjes in het bladerdeeg ontstaan.
  10. Klop het andere ei los en bestrijk het bladerdeeg met het ei
  11. Schuif het bakblik in de oven en bak de Beef Wellington in 45 minuten gaar en bruin

Een kerstdiner zonder nagerecht? onmogelijk!

Nou dat was makkelijk of niet? Welke groente zouden jullie erbij eten?

Maar we zijn er nog niet, een goede afsluiter hoort natuurlijk ook bij deze blog over goedkope recepten. Je kan kiezen voor een kop koffie met iets lekkers, maar ikzelf ga (bijna) altijd voor een dessert met chocolade. Chocaholic als ik ben is mijn etentje pas echt geslaagd als ik een dessert kan kiezen waarin iets van chocolade is verwerkt.

Daarom dit ‘hemelse’ dessert, de hemelse modder, ook beter bekend als chocolademousse.

goedkoop kerstdiner

Wat heb je nodig voor je nagerecht?

  • 200 gram pure chocolade
  • 4 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 4 eetlepels suiker

Hoe maak je je nagerecht?

  1. Breek de chocolade in stukjes en smelt deze in een kom au bain-marie (kom boven een pan met heet, niet kokend, water)
  2. Spits de eieren en klop het eiwit met 3 eetlepels suiker stijf.
  3. Klop het eigeel met 1 eetlepel suiker luchtig
  4. Roer de gesmolten chocolade door het opgeklopte eigeel
  5. Mix de slagroom stijf en spatel deze door het chocolade-eimengsel
  6. Spatel het opgeklopte eiwit er doorheen (spatel niet te lang, als het eiwit er doorheen zit is het goed, hoe langer je spatelt hoe meer luchtigheid er verdwijnt)
  7. Schenk het in mooie glaasjes en zet het minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven

En klaar is je 3-gangen maaltijd. Goedkope recepten en ook niet moeilijk te maken. Jong en oud, ik weet zeker dat ze van deze maaltijden zullen smullen.

Wil je goedkoop boodschappen doen? Dan zou je eventueel even in de too good to go app kunnen kijken, of er iets leuks tussen zit. Echter is het wel altijd een beetje een gok wat je krijgt en hierdoor kan ik je niet garanderen dat je deze goedkope recepten ook echt kan maken met de box. Maar het is het proberen waard.

Eet smakelijk!

Leuk dat je mijn tweede gastblog hebt gelezen op Sparkles Inside. Ik ben Marjolijn, werkzaam bij de Landelijke eenheid van de Politie en sinds een maand begonnen met een foodblog. Eten is voor mij een passie en steeds vaker kreeg ik vragen naar recepten, daarom begonnen met een foodblog. Laten jullie me in de reacties weten wat jullie van dit recept vonden en of jullie meer van mij willen lezen?



9 thoughts on “Goedkope recepten voor je 3 gangen diner met kerst”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.