Goedkope luiers kopen, waar moet je op letten?

Goedkope luiers kopen, waar moet je op letten?

Je bent helemaal blij, je bent zwanger en je bent natuurlijk al aan het uitzoeken wat je allemaal nodig hebt voor jouw baby straks. Buiten dat het erg leuk is om dat te doen, komen er ook een aantal praktische zaken aan bod. Eén ervan is het bepalen welke luiers je gaat aanschaffen. Ga je voor goedkope luiers, of is een bepaald merk je favoriet? Je hebt ze namelijk in allerlei soorten en maten. Katoenen luiers, wegwerpluiers, inlegluiers, maar welke moet je nu hebben? Ga je voor duurzaam of kies je voor goedkope luiers?

Luiers vergelijken

De prijs van de luiers is erg verschillend en in principe zijn de wegwerpluiers niet de meest goedkope luiers. Soms zijn ze echter wel het makkelijkste. Ondanks dat is het wel hetgeen waaraan je de meeste uitgaven hebt voor jouw kindje, of het nu gaat om wegwerp luiers of hydrofiele luiers. Ook in de wegwerpluiers heb je nog verschil. Je hebt goedkope luiers maar ook luiers die duurder zijn. Zelf waren de luiers van Kruidvat huiswerk mijn favoriet.

Duurder wil zeker niet zeggen dat ze per definitie beter zijn. De goedkope luiers kunnen namelijk net zo goed zijn. Het is ook even uitzoeken of jouw kindje er wel tegen kan. Niet elk luiertype is geschikt voor jouw baby. Het kan zelfs zo zijn dat jouw kindje er een allergische reactie van krijgt. Dat is iets wat je van tevoren niet kan weten. In het begin is het vooral luiers vergelijken en uitproberen om uit te vinden wat het beste bij je past.

Pampers zijn de populairste luiers, maar er zijn regelmatig aanbiedingen. Op voordeelmuis kun je wekelijks de aanbiedingen afstruinen op zoek naar goedkope luiers.

Welke maat moet je hebben?

Je hebt verschillende maten in luiers. Meestal begin je met de maat 2-5 kilo maar er zijn ook newborn luiers en premature luiers. Deze laatste zijn voor baby’s tussen de 1 en 2,5 kilogram en gebruik je wanneer jouw kindje te vroeg geboren is en dan vaak een hele kleine maat heeft. De maten van luiers lopen stapsgewijs op. De grootste maat is vanaf 17 kilogram en is voor kinderen van ongeveer een jaar of drie. Rond deze leeftijd zal jouw kindje ook steeds minder een luier dragen. Misschien zelfs alleen nog maar in de nachten. Farah was ruim 8 pond bij de geboorte en heeft maatje 0 eigenlijk nooit gepast. Ook maat 1 was ze erg snel uit. Ik raad je dus ook aan om niet teveel luiers in te slaan in kleine maatjes.

Hoeveel luiers gebruik je per dag?

In de eerste levensjaren van jouw kindje zie je er heel wat voorbijkomen. We kunnen er nu natuurlijk een hele berekening op los laten hoeveel het er zijn, maar geloof ons dat het er heel veel zijn. Het aantal zit rond de 2550 luiers in het eerste levensjaar. Per dag verschoon jij je kindje in de eerste maanden ongeveer 8 keer per dag. Farah leek soms echt een kleine poepmachine. Dit gaat naar mate hij of zij ouder wordt minder worden, naar ongeveer 5 luiers per dag. Natuurlijk is er geen vastgezet aantal.

Heeft jouw kindje een vuile luier dan laat je het natuurlijk niet rond lopen omdat het nog geen tijd is om te verschonen. Je zal er dus de ene dag meer gebruiken dan de andere dag en naarmate jouw kindje ouder wordt zullen het er steeds minder gaan worden.  Gebruik je andere luiers dan wegwerpluiers dan heb je er zeker meer nodig omdat deze niet zo zacht en absorberend zijn als de wegwerpluiers. De wegwerpluiers blijven in dat opzicht de meest goedkope luiers. Ik merkte dat Farah dunnere ontlasting had toen ze borstvoeding kreeg en dus vaker verschoond moest worden. Ik was dan ook super blij met alle luiertaarten die ik op mijn babyshower kreeg.

goedkope luiers

Wat zijn dan goedkope luiers?

De beste manier om uit te zoeken welke luiers het voordeligste zijn, is om de prijs van een pak luiers te delen door het aantal luiers die er in 1 pak zitten. Prijzen verschillen ontzettend en het is ook nog afhankelijk van de aanbieding die er op dat moment geld. Een luier kost gemiddeld rond de 20 cent per stuk, ga je voor een huismerk, dan kun je ze zelfs al voor 14 cent per stuk kopen. Hoe zwaarder je kindje wordt, des te groter de maat is die je dient aan te schaffen. Grote maten luiers zijn vaak weer duurder dan kleinere maten.

Kruidvat luiers

Zoals ik al eerder schreef, waren de luiers van de Kruidvat mijn favoriet. Ik heb nooit last gehad dat Farah doorlekte of alles nat was. Nou heb ik wel begrepen dat de luiers nu niet meer zijn zoals ze toen waren en er op achteruit zijn gegaan. Gelukkig heb ik zelf die ervaring niet gehad.

Etos luiers

Toen mijn vader in het ziekenhuis lag en ik onverwacht in de auto stapte om naar het noorden te rijden, vergat ik Farah haar luiers. In het UMCG kocht ik bij de Etos voor het eerst Woezel en Pip luiers. Deze luiers werden een goede tweede keuze, maar vielen net iets groter dan de Kruidvat luiers die ik gewend was. Ook deze luiers lekten bij Farah niet door en hadden een super schattig printje.

Waar gooi je de wegwerp luiers weg?

In een gemiddelde week heb je dus heel wat luiers in je handen, maar waar gooi je je luier nu eigenlijk weg? Je hebt speciale luieremmers die je kunt voorzien van speciale zakjes. Deze emmers zorgen ervoor dat de geurtjes van de luiers daar blijven waar ze horen te blijven en niet de hele kamer of je huis vergeven is van de lucht. Er zijn ook luierzakjes. Daar steek je de luier in voordat je hem in de afvalbak gooit. Deze zijn ook makkelijk om bij je te hebben wanneer je een poosje weg gaat en jij de luier niet weg kunt gooien. Zelf had ik een Tommee Tippee luieremmer, maar ik gebruikte ook regelmatig gewoon luierzakjes van de Hema of de Action.

De wegwerpluier mag gewoon bij het rest afval. Er zijn steden die speciale luiercontainers hebben. Je kunt dan bij de gemeente een speciale luierzak halen waarin jij je wegwerpluiers verzamelt en je ze later in de speciale luiercontainer die meestal in de buurt van een kinderopvang staat weg kunt gooien. Ik moet zelf bekennen dat dit mij veel te veel moeite kostte en ik zeg gewoon in de container deponeerde.

Luiers aanbiedingen

Krijg je luieruitslag van goedkope luiers?

Je hoopt er natuurlijk op dat dit niet zal gebeuren, maar bijna ieder kindje heeft wel eens last van luieruitslag. Dit heeft niets te maken met het feit dat je voor goedkope luiers gekozen hebt. Dit kan ook gebeuren bij duurdere luiers. De oorzaak van luieruitslag ligt vaak bij het feit dat jouw kindje te lang in een natte luier heeft gelegen. Het huidje van een baby is maar teer en kan nog niet zoveel hebben. Het kan ook komen door de billendoekjes die je gebruikt. Misschien zit daar wel een olie of parfum in waar jouw kindje niet tegen kan. Het kan dus verschillende oorzaken hebben waardoor jouw kindje hier last van krijgt.

Zorg er dus voor dat jouw kindje zo kort mogelijk in een vieze luier rondloopt en dat de billetjes goed droog blijven. Dit is erg belangrijk. Heeft jouw kindje onverhoopt toch uitslag gekregen, behandel het dan meteen. Vaak wordt er een zalf gebruikt die zink bevat. Blijf smeren totdat de huid niet meer rood is en stop dan. Niet blijven smeren wanneer er geen sprake meer is van uitslag.

Farah heeft ondanks haar gevoelige huidje eigenlijk weinig last van luieruitslag gehad. Ik merkte wel dat de dagen dat ze naar de opvang ging, sneller rode billetjes had. Ik denk dat ze daar minder vaak verschoonden dan dat ik thuis deed. Ook kreeg ze sneller rode billetjes als er tandjes doorkwamen.

Goedkope luiers online kopen

Het wordt steeds makkelijker om goedkope luiers online te bestellen. Ideaal als er aanbiedingen zijn en je van plan bent groot in te kopen. Ik weet nog wel dat er een extra koopavond bij de Kruidvat was en ik alle luiers aan mijn kinderwagen probeerde te hangen. Pfffff, ik wist niet hoe ik moest lopen en hoe ik al deze luiers thuis zou krijgen. Ik had namelijk behoorlijk lopen hamsteren. Op bol.com kun je maandboxen kopen, ideaal omdat ze dan een stuk goedkoper zijn. Op de website luieraanbiedingen vind je altijd de laagste prijs voor je luiers. Ideaal dus als je wilt vergelijken.

Je kindje zindelijk maken

Je wilt natuurlijk graag dat jouw kindje zindelijk gaat worden, maar wanneer begin je er nu eigenlijk mee? Maar bestaat zindelijk maken wel echt? Het ene kind is er wat eerder klaar voor dan het andere kindje. Luister hierin ook een beetje naar jouw moederhart. Jij kent je kindje het beste en zal het ook wel in de gaten hebben wanneer het er klaar voor is om er mee te beginnen. Er zijn ouders die er in de zomer mee beginnen omdat ze dan hun kindje al lekker in hun blote billen kunnen laten lopen en het voor hem of haar makkelijker is om naar het potje te gaan.

Maak er een spelletje van wanneer jullie er beide aan toe zijn. Kleine beloninkjes helpen er ook zeker in mee om jouw kindje te helpen met zindelijk worden. Doe heel enthousiast wanneer er een poepje of plasje in het potje of op de wc verdwijnt. Zwaai het uit! Maak het heel groots wanneer het jouw kleintje is gelukt om het op het potje of de wc te doen.

Farah was best jong toen ze zindelijk werd. Toen ze 1 jaar en 10 maanden was, gebruikte ik de zindelijkheidsbox. Gewoon om uit te proberen, zonder dwang. Ik was dan ook best verbaasd dat ze op haar leeftijd al binnen een week zindelijk werd. Heel af en toe heeft ze nog wel eens een klein ongelukje, bijvoorbeeld toen mijn vader op sterven lag. Maar in principe gaat het nog steeds goed.

Welke luiers heb jij gebruikt voor je kleintje?6 gedachten over “Goedkope luiers kopen, waar moet je op letten?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *