Mijn goede voornemens voor 2020

Mijn goede voornemens voor 2020

Mijn goede voornemens voor 2020…hmmm wat zullen die toch worden? Voordat ik begin met mijn waslijst aan goede voornemens, wil ik iedereen een geweldig 2020 toe wensen. Een jaar vol goede gezondheid, geluk en liefde met de personen van wie je houdt. Het nieuwe jaar beginnen we vaak allemaal met goede voornemens zoals afvallen, stoppen met roken, meer sparen en meer sporten . Maar hoe zorg je er nou voor dat je goede voornemers niet voor 2021 opnieuw op  je lijstje staan.

Goede voornemens 2020

Uit onderzoek blijkt dat 64%  van de mensen het nieuwe jaar beginnen met goede voornemens maar slechts 1/3 deze goede voornemens ook volhoudt. Mensen haken vaak af omdat ze het resultaat niet snel genoeg zien. Stelletje ongeduldig volk dat we zijn! Om niet elk jaar met hetzelfde lijstje met goede voornemes te komen, is het belangrijk om te zorgen dat je gedragsveranderingen op lange termijn op je lijstje zet. We hebben immers allemaal dromen, wensen en doelen voor onze toekomst.

Vision board

In het verleden heb ik vaak een visionbord gemaakt om mijn dromen in kaart te brengen. Overigens deed ik dit niet op 1 of 2 januari maar ergens halverwege het jaar. 1 van mijn visionboards hangt nog steeds in onze hal. Op deze manier word ik er elke dag aan herinnerd wat ik wel heb behaald. Stiekem ben ik dan toch een beetje trots op mezelf. Ik heb mijn visionboard al een aantal jaar geleden gemaakt samen met vriendinen. Er staan grotendeels doelen op voor de langere termijn, nog genoeg doelen te behalen dus.

Meer genieten

Voor 2020 ga ik het anders aanpakken. Ik wil meer leven in het hier en het nu, meer genieten. Niemand heeft ons morgen beloofd. In 2019 werd mijn vader weer ernstig ziek en kregen we te horen dat hij niet meer te genezen is. 2019 werd een moeilijk jaar waarbij ik mijn leven vaak op hold zette, omwille van mijn vader. 2020 is het jaar dat ik dit anders wil doen. Ik wil meer genieten i.p.v. mij druk te maken om hoe dingen mogelijk kunnen lopen. Niemand heeft ons morgen beloofd. Daarom kunnen we beter maar zoveel mogelijk mooie herinneringen maken met de mensen van wie we houden.

Loslaten

1 van mijn goede voornemens is dus: Loslaten. Loslaten is niet mijn sterktste punt, ik kan me vaak druk maken om van alles en nog wat. Ik heb geacepteerd dat dit wel een stukje is die bij mij hoort. Ik zal het nooit helemaal kunnen veranderen. Toch laat ik steeds meer los en voel ik me steeds minder schuldig als ik een keer voor mezelf kies. Tijdens mijn zwangerschap zorgde een gebeurtenis ervoor dat ik in het ziekenhuis belandde omdat ik bloed verloor. Op de echo was te zien dat mijn meisje nog amper bewoog. Doodsbang dat ik haar zou kwijtraken lag ik aan de monitor. Dit was dus ook het moment dat ik dacht: hier en niet verder! Zodoende was dit ook het moment dat ik leerde accepteren dat ik niet alles in de hand heb. Een ander kan ik niet veranderen, mijzelf wel.

Voor mezelf opkomen

Zo ook de manier waarop ik met dingen omga. Mensen roddelen toch wel over je, of je het ze naar hun zin probeerd te maken of niet. Ik ben nu moeder en zal wel vaker nee moeten leren zeggen. Ik heb immers ook een kleine meid die op me rekent. Daarom ga ik in 2020 proberen me verder te ontwikkelen op dit gebied. Bovendien wil ik mijn dochter op laten groeien als een sterke onafhankelijk vrouw die voor zichzelf opkomt. Hoe wil ik dat doen als ik zelf niet voor mezelf op kom? Tenslotte is het helemaal niet belangrijk wat een ander van me vind. Je kan nou niet eenmaal de hele wereld gelukkig maken. Wat je wel kan doen, is jezelf gelukkig maken 😉

Blog online

1 van mijn doelen heb ik al behaald: mijn blog online zetten. De control freak in mij bleef maar sleutelen en het was nooit goed genoeg. Ook bleek mijn onzekerheid weer op de voorgrond aanwezig te zijn. Zullen mensen m’n blog wel leuk vinden? Is het wel goed genoeg? Zitten er niet teveel spelfouten in mijn teksten? (Ik ben dyslectisch). Aangezien ik de dingen die ik leuk vind, wil delen, werd het nu toch wel tijd. Uitstellen was niet langer een optie. Tevens is het zonde om jaren te betalen voor een domeinnaam, waar je toch niks mee doet. Intussen staat de blog online en is het mijn doel om minimaal 2 artikelen per week te schrijven. Kortom, 104 artikelen per jaar. Dat moet lukken toch?

Gezonder eten

Elk jaar moet ik van mezelf weer afvallen. Toch ben ik jaren later nog steeds veel te zwaar. Dit jaar heb ik afvallen maar geschrapt, niet omdat ik opgeef, maar omdat het anders kan. In 2020 wil ik dus niet perse afvallen maar gezonder eten. Ik vind het belangrijk dat mijn kleine meid elke dag verse groente en fruit eet. Waarom vind ik mijzelf dan niet belangrijk genoeg om dit ook voor mezelf te willen? 2020 wordt dus het jaar van meer groente en fruit.  Ik zal nog zeker wel een patatje of iets anders lekkers eten, maar dan wel anders. Zo wil ik niet meer doordeweeks frisdrank gaan drinken, tenzij er een feestje is.

Meer bewegen

Ik ben niet echt een sporter, maar ik wil wel meer gaan bewegen . Ik denk dat het haalbaar moet zijn om 3 x in de week te bewegen. Dit moet dan minimaal 30 minuten duren. Mijn hoofddoel met een gezondere lifestyle is dat mijn HBA1C goed blijft. Met oud en nieuw heb ik een fitbit van mijn zusje gekregen. Die vond blijkbaar ook dat ik meer moet gaan bewegen. We kunnen van elkaar zien hoeveel stappen we hebben gezet en zo elkaar motiveren. Ik hoop dat dit een beetje een stok achter de deur is om niet op de bank te blijven zitten. My little sis is watching me…

Budgetteren

Ik hou van reizen en leuke dingen doen. Ook wil ik proberen om 1 keer per kwartaal een leuk uitje te plannen met mijn gezin. Omdat hier geld voor nodig is, wil ik anders met mijn geld leren omgaan. Eten en drinken is belangrijk voor me, hier ga ik dan ook niet op bezuinigen. Wat ik wel ga doen, is mijn geld anders uitgeven. Minder afhalen, bestellen of uit eten gaan en meer verse groente thuis koken. Op deze manier staat het ook weer in verbinding met mijn vorige doel.

Ik wil wel gewoon leuk blijven leven maar ga wel andere prioriteiten stellen. Zo ga ik vanaf 2020 elk jaar opnieuw mijn leverancier voor gas en licht bekijken. Ook ga ik elk jaar aan het einde van het jaar de zorgverzekeringen vergelijken via independer. Ik ben niet iemand die de verwarming uitdraait en dan met een dekentje op de bank gaat zitten, of maar 1 keer per week gaat douchen. Besparen moet wel leuk blijven. Ik zit te overwegen om een kasboek bij te houden, maar weet nog niet zeker of ik dit wel echt zal blijven doen. Ik ga mijn doelen dus niet té rigoureus aanpakken, het moet immers wel vol te houden zijn.

Goede doelen

Ik ga nog even door met mijn goede voornemens. Ik wil mensen blijven helpen en met inzetten voor goede doelen. Nu vergeet ik mezelf nog wel eens in het helpen van anderen, dat moet in 2020 anders. Mijn kraamhulp ziet vaak arme gezinnen die bijna niks hebben, haar wil ik blijven helpen om babyspullen in te zamelen. Wat ik niet meer ga doen, ik alles verzamelen voor Jan en alleman. In 2019 sloeg ik er soms zo in door, dat de woonkamer op een gegeven moment vol stond met babykamer meubels etc. We wonen best klein en mijn man werd er helemaal gek van. Wonen en thuiskomen moet dus wel leuk blijven. Nou is het ook zielig voor mijn kleine meid dat ze soms haar kont niet kan keren omdat de woonkamer vol staat met spullen. Je kan dus ook best een ander helpen en jezelf daarbij niet voorbij lopen.

Minimaliseren

Ik ben lid van een facebookgroep over minimaliseren en daarom heeft dit toch wel enige interesse opgewekt. Wij zijn echte verzamelaars en vooral mijn man vind het erg lastig om dingen weg te doen. Tijdens mijn zwangerschap werd ik helemaal gek van al die prullaria in huis hierdoor heb ik veel weggedaan. In 2020 wil ik dit een beetje doorpakken. Mijn man heeft de hele zolder volstaan met dvd’s, cd’s en dat soort troep. Alles wat we niet gebruiken, wil ik weg gaan doen. Ook mijn dochter kreeg op haar eerste verjaardag, de halve Intertoys cadeau. Haar 2e verjaardag vieren we dus lekker niet. We gaan gewoon wat leuks doen met elkaar, zonder cadeautjes. Ze heeft het besef toch nog niet. Mijn ouders en zusje zullen haar verjaardag niet voorbij willen laten gaan en komen toch wel langs. Aan hen vraag ik denk ik gewoon centjes voor haar spaarrekening.

Sociale contacten

Tenslotte wil ik in 2020 meer tijd besteden aan de mensen die me blij maken. Geen verplichtingen meer waar ik geen zin in heb en mijn tijd goed besteden. In het bijzonder wil ik meer dates inplannen met mijn vriendinnen en minder energie besteden aan de mensen die ook geen tijd voor mij hebben. Sommige dingen moeten nou eenmaal van twee kanten komen, terwijl dat nu niet altijd zo is. Aan de andere kant ga ik geen energie meer steken in de dingen of mensen die me negatieve energie kosten. Ook ga ik beter grenzen proberen te stellen.

Ik denk dat mijn goede voornemens voor 2020 best realistich en haalbaar zijn. Wat denk jij? Wat zijn jou goede voornemens?13 gedachten over “Mijn goede voornemens voor 2020”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *