Gezonde muffins, 10 lekkere recepten

Gezonde muffins, 10 lekkere recepten

Een heerlijk tussendoortje je kent het wel, het liefst genieten we er iedere dag van. Helaas zijn de meeste tussendoortjes vaak niet zo gezond. Toch zijn er ook veel gezonde tussendoortjes te maken. Maar het probleem is dat je die vaak niet klaar hebt liggen. Op het moment dat je trek krijgt in iets lekkers, wil je niet nog tijd moeten spenderen aan het klaarmaken van je snack. Een oplossing daarvoor is om vast van te voren zelf een gezonde snack klaar te maken. Een snack die heel makkelijk van te voren te maken is, dat is een gezonde muffin. Daarnaast heb je met gezonde muffins eindeloos veel mogelijkheden tot smaakcombinaties.

Wil je niet iedere week muffins moeten maken? Dan kun je ook in een keer heel veel gezonde muffins maken en een deel invriezen. Dan kun je nog lang genieten van je gezonde snack. Want zoals jullie inmiddels weten ben ik druk bezig met afvallen, maar houd ik ook echt van lekker eten. Een gezonde taart doet het hier altijd ook erg goed, ik moet me alleen leren beheersen. Ik kan soms niet stoppen met eten en dan is het natuurlijk ook meteen een stuk minder gezond.

Wat heb je nodig voor bosbessenmuffins?

  • 2 theelepels bakpoeder
  • 40 gram blauwe bessen
  • 1 theelepel kaneel
  • Een snufje zout
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 banaan
  • 2 eieren
  • 100 milliliter (plantaardige) melk
  • 125 gram havermout
  • Muffin bakvorm
  • Muffin papiertjes

Hoe maak je de muffins?

Je begint als eerste met het voorverwarmen van de oven op 175 graden. Zet vervolgens de oven op de stand met boven- en onderwarmte. Terwijl de oven intussen voorverwarmt mix je de havermout met de banaan, het bakpoeder, de eieren en de melk tot een massa. Zorg dat je het niet te lang mixt. Je kunt eventueel intussen ook wat honing toevoegen. Als het beslag een mooie massa is geworden voeg je de kaneel toe en een scheutje olie (olijfolie of zonnebloemolie). Als allerlaatste voeg je de blauwe bessen toe aan het beslag. De volgende stap is om het beslag over de muffinvormpjes te verdelen. Zet de muffin bakvorm in de voorverwarmde oven. Bak de muffins in 30-35 minuten gaar. De muffins zijn klaar als ze goudbruin zijn en er een saté prikker schoon en droog uitkomt. Laat vervolgens de gezonde muffins een beetje afkoelen, en genieten maar!

Probeer eindeloze variaties

Het maken van de gezonde muffins blijft in essentie hetzelfde. Je kunt de muffins ook met allerlei verschillende vullingen maken. Ik geef je daarom hieronder nog 9 varianten op de bovenstaande gezonde muffins. Op deze manier kun je nog een hele poos van verschillende gezonde snacks genieten. Je kunt de gezonde muffins rond 4 uur eten als je zin hebt in de typische ‘4-uursnack’. Na het sporten kan een muffin je ook net even de extra energie geven die je nodig hebt. Verder kun je gezonde muffins ook heel goed als ontbijt eten. Dat is weer eens wat anders dan de yoghurt met havermout en fruit. Of de boterham met appelstroop.

Rabarbermuffins, chocolademuffins of appelmuffins

Voor zes rabarbermuffins heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 200 gram speltbloem
  • 150 gram rabarber, 75 gram pure chocolade of 150 gram appels
  • 2 theelepel bakpoeder
  • 1 ei
  • 150 gram yoghurt
  • 70 milliliter zonnebloemolie
  • 50 gram honing
  • Een snufje zout
  • Muffin bakvorm
  • Muffin bakpapiertjes

Deze gezonde muffins moeten in een voorverwarmde over van 200 graden. Meng de natte ingrediënten door elkaar en doe dit ook met de droge ingrediënten. Meng de natte ingrediënten en de droge ingrediënten vervolgens door elkaar. Vul de bakvorm en bak de muffins in 20-25 minuten gaar. Wanneer de gezonde muffins goudbruin zijn en de satéprikker er schoon en droog uitkomt zijn de muffins klaar. Laat de muffins nog eventjes afkoelen en smullen maar!

Ontbijtmuffins met aardbeienjam, frambozenjam of bosbessenjam

Voor negen ontbijtmuffins heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 theelepel kaneel
  • 70 gram rozijnen
  • 9 theelepel jam (naar keuze)
  • 9 theelepel (glutenvrije) granola
  • Een snufje zout
  • 200 gram zelfrijzend amandelmeel
  • 3 eieren
  • 50 milliliter melk
  • 4 flinke eetlepel appelmoes
  • Muffin bakvorm
  • Muffin bakpapiertjes

Deze gezonde muffins worden bereid in een voorverwarmde oven op 175 graden. Begin met het mixen van de eieren en de melk. Voeg dan de appelmoes en de kaneel toe aan het beslag. Meng dan het amandelmeel en een snufje zout door het beslag. Roer als laatste de rozijnen door het beslag. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de gezonde muffins in 25 minuten gaar. Wanneer de muffins goudbruin zijn en de satéprikker schoon en droog uit de muffins komt zijn de muffins klaar. Laat de muffins nog eventjes afkoelen en smullen maar!

Glutenvrije chocolademuffins met banaan, appel of aardbei

Voor 9 glutenvrije muffins heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 4 eetlepels kokosolie
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Een snufje zout
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 100 gr pure chocolade, in stukjes
  • Handje walnoten
  • 200 gram amandelmeel
  • 50 gram kokosrasp
  • 10 grote pitloze dadels
  • 2 rijpe bananen, appels of een bakje aardbeien
  • 4 biologische eieren
  • Muffin bakvorm
  • Muffin bakpapiertjes

Deze gezonde muffins worden bereid in een voorverwarmde oven op 175 graden. Meng alle ingrediënten behalve de walnoten en de chocolade in een keukenmachine. Roer daarna stukjes walnoot en chocolade door het beslag. Vul de muffinvormpjes goed en bak ze voor 20 minuten gaar in de oven. Wanneer de muffins goudbruin zijn en de satéprikker er schoon en droog uitkomt zijn de muffins klaar. Laat de gezonde muffins nog eventjes afkoelen en smullen maar!

Eigen experimenten maken

Deze 10 muffinrecepten geven je een basis om zelf aan de slag te gaan met je eigen muffinrecepten. Je kunt appelmoes makkelijk vervangen voor jam. Dadels kun je vervangen met rozijnen. Je kunt ook nog een stap verder gaan en verschillende meelsoorten uitproberen. Voeg eens wat vanille-aroma toe in plaats van kaneel. Combineer bosbessen met kokosrasp, of meng cacaopoeder door het beslag heen. Eigenlijk kun je bijna alles door muffins heen mengen. Van fruit tot granola en van cacaonibs tot jam, wat je maar kunt verzinnen, je kunt het door gezonde muffins mengen. Ga het avontuur aan en meng gezonde muffins naar jouw smaak.

Mislukt het een keer? Geen probleem, de volgende keer worden ze daar extra lekker van. Is een recept een succes? Deel hem dan vooral met familie en vrienden en help hen ook aan overheerlijke gezonde snacks. Wie weet krijg je later nog wel eens een receptje van ze terug, waar jij zelf weer van kan profiteren. Een onbeperkte stroom aan gezonde snacks ligt binnen handbereik.

Je kan overigens ook proberen koolhydraat arme muffins te maken. Heb jij wel eens gezonde muffins gemaakt?



1 gedachte over “Gezonde muffins, 10 lekkere recepten”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *