Een gezonde kapsalon met zoete aardappel
Eerder had ik nog nooit van een kapsalon gehoord, ja de plek waar je je haren laat knippen maar niet het gerecht. Nu is het naast een broodje kipdoner 1 van mijn favorieten bij de Doner zaak. Tijdens de Corona piek kwamen we bijna nergens en dus ook niet bij de Donerzaak in het dorp. Daarom maakte ik zelf een gezonde kapsalon met zoete aardappel. Hou je niet van zoete aardappel, dan vervang je deze gewoon voor de normale frietjes, geen probleem.
Ik heb voor de zoete aardappel gekozen omdat ik fastfood wilde maar tegelijk ook een beetje een gezonde kapsalon. Ik kan je wel vertellen dat ik hem fingerlicking good vond! Ik moet dan ook eerlijk zeggen dat ik altijd wel in ben voor een gezonde en snelle maaltijd. Laat je niet afschrikken van de lijst benodigdheden , het lijkt meer dan het is. Ik heb er voor gekozen om kant en klare sambal en knoflooksaus te gebruiken, maar dit kan je natuurlijk ook gewoon zelf maken. Deze gezonde kapsalon is overigens voor 4 personen.
Wat heb je nodig?
- 800 gram zoete aardappel
- 500 gram kipfilet
- 1 witte ui
- 4 teentjes knoflook
- 5 takjes selderij
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- Een handje vol snoeptomaatjes
- ½ komkommer
- 100 gram rode kool
- ½ rode ui
- Een theekopje azijn
- 1 handje olijven
- 4 piment korrels
- 2 laurierblaadjes
- 2 maggiblokjes
- 3 eetlepels maïzena
- 1 eetlepel zoute sojasaus
- 1 eetlepel zoete sojasaus
- Knoflooksaus
- 2 eetlepels zonnebloem olie
- 1 eetlepel olijfolie
- Sambal
- Bakpapier
Hoe maak je de gezonde kapsalon?
We beginnen als eerste met de kipfilet in smalle reepjes te snijden.
Vervolgens maal je de ui en knoflook fijn met een staafmixer.
Verwarm een beetje zonnebloem olie in een wokpan en bak de knoflook en ui hier in totdat deze goudbruin is.
Voeg vervolgens de pimentkorrel en laurierblaadjes toe en bak deze mee.
Intussen stamp je de maggiblokjes fijn en voeg je deze samen met de sojasaus toe.
Bak de kipfilet in het mengel goud bruin, snijd de selderij fijn en voeg deze toe.
In de tussentijd verwijder je de pitjes van de paprika en snijd je deze in kleine stukjes. Voeg deze als laatste toe als de kipfilet bijna gaar is. Je gezonde kapsalon is pas echt lekker, als de groente nog een beetje knapperig is.
Was de zoete aardappel en schil deze en snijd deze in partjes. Laat de zoete aardappel een half uurtje weken in water.
Daarna droog je de zoete aardappel frietjes goed af, als je dit niet doet, worden ze namelijk niet krokant. Dat maakt je gezonde kapsalon meteen een stuk minder lekker.
Haal je zoete aardappelfrietjes door de maïzena. In de tussentijd verwarm je de oven voor op 200 graden.
Leg je frietjes op de bakplaat waar je eerst bakpapier op hebt gedaan. Leg de frietjes niet hutje mutje op elkaar maar zorg voor een beetje ademruimte.
Sprenkel de olijfolie over de aardappel frietjes en meng het nog een beetje goed door met je handen.
Bak de frietjes ongeveer 20 minuutjes en draai ze daarna om. Vervolgens laat je ze nog ongeveer 20 minuutjes bakken. Houd goed in de gaten dat ze niet aanbranden. Elke oven is anders, dus het kan zijn dat ze iets langer of iets korter er in moeten. Strooi een beetje zout over de frietjes, ik heb er bewust niet voor gekozen dit eerder te doen. Zout onttrekt namelijk vocht en zorgt er voor dat je frietjes slap worden. De basis van je gezonde kapsalon is zo al bijna klaar.
In de tussentijd snijd je de rode kool in dunne reepjes en laat je ze een half uurtje in de azijn trekken. Giet vervolgens de azijn af en voeg de komkommer, rode ui, tomaat en kerstomaatjes toe. Dit is je salade.
Als je zoete aardappel frietjes krokant zijn, doe je ze in een ovenschaal en doe je je gebakken kipfilet er overheen. Doe bovenop wat geraspte kaas en zet het weer een paar minuutjes in de oven totdat je kaas gesmolten is.
Serveer je gezonde kapsalon vervolgens met je salade en de knoflooksaus en sambal. Ben je nog op zoek naar een andere sidedish? Dan is de Surinaamse huzarensalade hier ook erg lekker bij, wel iets minder gezond. Je kunt je kapsalon overigens ook koolhydraatarm maken met pastinaak.
Eet smakelijk!
Een echte kapsalon heb ik ooit nooit gegeten ( ik bedoel dan de ‘ slechte’ variant) want daarvoor wist ook ik echt niet wat een kapsalon was 🙂 wel gezondere versies hiervan. Maar deze gezonde versie ziet er ook prima uit! Goed idee, ik sla hem even op om te bewaren en dan kan ik het van de week eens maken!
Ik krijg er helemaal zin in! Wat ziet het er heerlijk uit. En dan nog gezond ook. Een fijne combinatie!
hier maken wij het ook eens in de zoveel tijd maar dan met koolraap of knolselderij als friet zeg maar. het blijft een lekkere maaltijd en is meestal wel zo klaar
Wat lekker, ik ben dol op kapsalon maar het is zo slecht dat ik het niet graag eet. Dit daarentegen, is genieten!
het i s best een hele hoop werk, zo te lezen, maar dan heb je ook wat !! ik ben dol op zoete aardappel dus wie weet ga ik het ook eens maken
Dat ziet er goed uit, Zelf heb ik nog nooit kapsalon gegeten, wel regelmatig Turkse Pizza
Ziet er lekker uit. Ik ben alleen niet zo dol op zoete aardappel.
Mmmmm, dat ziet er echt heerlijk uit. Pluspunt dat deze wél gezond is!
Oehh! Deze wil ik proberen, ik hou echt onwijs veel van zoete aardappel (frietjes)