Gezonde crackers i.p.v. brood als je wilt afvallen

Gezonde crackers i.p.v. brood als je wilt afvallen

De laatste jaren zijn we steeds meer op onszelf gaan letten. Het lijkt het soms alsof we onszelf graag vergelijken met de mensen om ons heen. Een makkelijke en toegankelijke manier om dit te doen is natuurlijk door op straat te bekijken wie er om je heen loopt. Maar minstens zo makkelijk is het gebruik van sociale media waar je binnen een aantal klikken al ontzettend veel mooie modellen zien die het leven lijken te leiden wat jou ook eigenlijk wel wat lijkt, daarnaast hebben ze een perfect figuur waar je stiekem jaloers op bent. Kun je door het eten van gezonde crackers afvallen? En zijn volkoren crackers wel echt zo gezond?

Voor veel mensen is dit dan ook een grote stimulans om op het gewicht te gaan letten en om te willen afvallen. Het is vaak niet makkelijk om even wat gewicht te verliezen. Daarom is het goed om te bekijken wat je het beste kunt eten om geen honger te hoeven hebben, maar toch bewust te kunnen eten.

Eetmomenten

Voor de meeste mensen bestaat het eetpatroon uit drie vaste eetmomenten, het ontbijt, de lunch en natuurlijk het avondeten. Dit laatste is vaak niet zo heel erg lastig en er zijn dan ook veel lekkere recepten te vinden voor iedereen die bewuster wil eten. Dan blijven er nog twee eetmomenten over en het gebeurt regelmatig dat mensen bedenken een van deze twee over te slaan. Dit is echter niet verstandig, omdat je op gegeven moment toch honger zult krijgen en dan sneller in de kastjes op zoek zult gaan naar wat lekkers en je de calorieën op een verkeerde manier binnen zult krijgen. Daarom is het goed om op zoek te gaan naar maaltijden die jij wel graag eet en die makkelijk te bereiden zijn, denk daarbij eens aan de welbekende crackers.

Het vervangen van de boterham

Van jongs af aan zijn de meeste mensen opgegroeid met de boterhammen, ‘s ochtends een boterham en tussen de middag ook, toch is dit voor veel mensen geen patroon waar zij vertrouwen in hebben om af te kunnen vallen of vinden zij dit misschien helemaal niet lekker. Dan is de eerder genoemde cracker een goed alternatief. Een cracker bevat ongeveer de helft van het aantal calorieën van een boterham en kun je naar wens beleggen. Vaak heb je aan een cracker niet genoeg en smeer je er meerdere waardoor je eindeloos kunt variëren met hetgeen dat jij op je crackers smeert of legt. Er zijn veel soorten beleg waar je voor kunt kiezen om toch het door jou gewenste resultaat te kunnen behalen op de weegschaal, maar ook zijn er gradaties in gezonde crackers.

De keuze is reuze

Wanneer je in de supermarkt staat voor het schap met crackers, dan zul je zien dat er ontzettend veel keuze is. Zo kun je gaan voor een witte cracker, volkoren cracker, crackers met kaas, meerzaden of andere alternatieven waar jouw oog misschien wel op valt. Kies ten alle tijden voor crackers die volkoren zijn, deze vullen tenslotte een stuk beter, zodat jij langer een verzadigd gevoel hebt en je niet na een half uur de koelkast door snuffelt om te kijken of er nog iets lekkers in staat.

De crackers met zaden kunnen ook een gezonde keuze zijn, maar het is belangrijk om naar de ingrediënten te kijken. Op de ingrediëntenlijst zie je tenslotte als eerste staan waar het meeste van in zit, bij veel producten in de schappen van een supermarkt is dit suiker en dit is niet waar jij op zit te wachten wanneer je in strijd bent met je kilo’s.

Beleg je cracker

Wanneer je dan jouw gezonde crackers gekozen hebt, is het tijd om deze te beleggen. Er zijn ontzettend veel soorten beleg en het verschilt dan vaak ook per persoon waar de voorkeur ligt. Ga jij liever voor vleeswaren of kaas, ga dan voor de magere variant en bekijk bij het zoete beleg of er een gezondere optie is.

Denk eens aan pindakaas, wanneer je voor de bekende merken gaat, dan zul je zien dat op de ingrediëntenlijst suiker als eerste in het lijstje staat, terwijl je bij de speciale pindakaas ziet dat pinda het hoofdingrediënt is.

Daarom is het belangrijk om ook hierbij een bewuste keuze te maken en af te wisselen, zodat het niet snel verveelt en jij iedere dag een fijn ontbijt of een fijne lunch hebt waarbij je lekker kunt genieten van het eten en je geen schuldgevoel hoeft te hebben, omdat je iets verkeerds gegeten hebt, omdat het  gezonde alternatief niet lekker zou zijn geweest.

Eenvoudige oplossing

Een cracker is vaak makkelijk mee te nemen en is vaak ook in de pauze van je werk of op een andere locatie makkelijk te beleggen, zo kun je ‘s ochtends gemakkelijk je crackers met het beleg meenemen en hoef je je niet te haasten. Wanneer mensen honger hebben, kiezen zij graag voor gemak om zo zo snel mogelijk in hun behoeften te voorzien, daarom is de cracker een fijn alternatief voor brood dat vaak moet ontdooien en wat soms wat lastiger is om te beleggen, omdat iedere voorkeur anders is en crackers vaak iets veelzijdiger zijn. Crackers hebben meer de structuur van afbakbroodjes en vaak is dit wel een aspect dat mensen aantrekt en waardoor men weet hoe zij deze graag willen gaan beleggen om het zo lekker mogelijk te maken.

De bewuste keuze

Wanneer je besloten hebt dat jij ook aan de crackers gaat en je weet hoe je deze gaat beleggen, is het tijd om de crackers te kopen. Je hebt enorm veel keuze in de supermarkt en daarom is het goed om eens goed op de labels te gaan kijken en uiteindelijk bij de gezondste producten eens te gaan testen. Het is tenslotte fijn als het gezond is, maar wanneer je de gezonde crackers niet lekker vindt, zal het nooit een succes worden. Merken verschillen en zorg er dan ook voor dat je niet afgeleid wordt door quotes uit reclames of van verpakkingen, maar bestudeer de ingrediëntenlijst en maak een bewuste keuze, zodat jij kunt gaan experimenteren met de veelzijdige crackers die iedere lunch of ontbijt weer anders kunnen maken door de variatie in mogelijkheden die deze bieden.

Wat zijn gezonde crackers?

 • Knäckebröd: 420 kcal/100g (61g kh, 16g eiwit, 11g vet)
 • Ontbijtcrackers: 430 kcal/100g (57g kh, 14g eiwit, 14g vet)
 • 5 granencrackers: 367 kcal/100g (71g kh, 11g eiwit, 3,4g vet)
 • Rijstwafels: 374 kcal/100g (74,5g kh, 8g eiwit, 3,5g vet)
 • Maïswafels: 390 kcal/100g (84g kh, 8,5g eiwit 1,8g vet)
 • Lijnzaadcrackers: 488 kcal/100g (11g kh, 17g eiwit, 35g vet)

bron: Fitchef

Zelf je gezonde crackers maken

Zelf gezonde crackers maken lijkt ingewikkelder dan het is, eigenlijk is het best simpel. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ze eerder nooit zelf maakte. Sinds ik verhuisd ben heb ik een oven en experimenteer ik dus wat af.

Wat heb je nodig voor je gezonde crackers?

 • 45 gram amandelmeel
 • 45 gr pompoenpitten
 • 50 gr lijnzaad
 • 50 gr sesamzaad
 • 1 el psyllium vezels
 • 45 ml kokosolie
 • 230 ml kokend water
 • zout naar smaak

Hoe maak je de crackers?

Meng als eerste alle droge ingrediënten met elkaar.

Intussen verwarm je de oven op 180 graden.

Voeg 230 ml gekookte water toe aan je deegbal die je in stap 1 hebt gemaakt. Voeg vervolgens de kokosolie toe. Deze kan je alvast een beetje laten smelten in een kommetje op de verwarming.

Kneed je meel goed met je handen en maak er een ronde bal van.

Daarna plaats je je meelbal tussen 2 velletjes bakpapier en maak je het zo plat mogelijk.

Snijd het in dunne rechthoekjes en bak het ongeveer 40 minuutjes af. Kijk tussendoor wel steeds of je gezonde crackers niet verbranden. De ene oven wordt namelijk sneller heet dan de andere.

Als je crackers klaar zijn laat je ze nog even afkoelen. Bewaar ze vervolgens in een luchtdichte zak of bak.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *