Gezond hoofdgerecht: hutspot maar dan anders

Gezond hoofdgerecht: hutspot maar dan anders

Zoals jullie inmiddels weten ben ik een echte lekkerbek. Onlangs maakte ik een koolhydraatarme stamppot boerenkool waar ik de aardappelen had vervangen door bloemkool. Dit keer had ik weer zin in een gezond hoofdgerecht en ging ik voor stamppot gemaakt van wortel, pompoen en koolraap. Dus eigenlijk hutspot met een ander tintje. Dit recept is voor 6 dikke eters en is niet moeilijk om te maken. Het is een gezond hoofdgerecht met niet teveel poespas.

Koolraap in dit gezond hoofdgerecht

Koolraap is een echte wintergroente. Ik kreeg er onlangs 1 van mijn moeder mee en wist eerlijk gezegd niet heel goed wat ik er mee moest. Ik had wel eens op internet gelezen dat je de aardappel door koolraap kan vervangen als je iets minder koolhydraten in je gerecht wilt. Een perfecte match dus met de andere groente in dit gezond hoofdgerecht.  Koolraap wordt weinig gegeten in Nederland en dat kan komen door de sterke smaak. Als je de koolraap combineert met de pompoen en wortel, is het echter heel erg lekker. Je kunt deze groente niet het hele jaar door kopen maar is vaak verkrijgbaar van oktober tot  en met maart. De koolraap heeft bij mij bijna 3 weken gelegen en was toen nog vers. Je kunt deze groente dus lang bewaren. Koolraap bevat weinig koolhydraten maar is rijk aan Kalium en Vitamine C.

Gezonde stamppot als hoofdgerecht recept voor vegetarische koolhydraatarme hutsspot met wortel, koolraap en pompoen.

Pompoen in dit gezond hoofdgerecht

Pompoenen zijn niet alleen om uit te hollen tijdens Halloween. Ik weet nog dat mijn moeder ze al verbouwde toen ik nog een kind was. Toen ik in groep 6 of 7 zat van de basisschool, hield ik eens een spreekbeurt over pompoenen (hoe bedenk je het). Mijn moeder had allerlei pompoenen in stukken gesneden, maar in plaats van dat ik ze na afloop weer mee naar huis nam, had ik ze gewoon rauw samen met mijn klasgenoten opgegeten. Pompoen is net als wortel rijk aan vitamine A en mag dus ook niet ontbreken in dit gezond hoofdgerecht .

Pompoen is een echte immuunbooster en zo indirect toch ook wel een beetje een onderdeel van het medicijn tegen corona. Eerder schreef ik namelijk al in een blog hoe belangrijk het in om je immuunsysteem te voorzien van een flinke boost. De flespompoen bevat meer koolhydraten dan de ronde pompoen die ik heb gebruikt. Pompoen bevat veel  vitamine A, C en E, foliumzuur en ijzer.

Wortel in dit gezond hoofdgerecht

Wortels vind je in alle kleuren en maten. Zo heb je Bospeen, Winterpeen, Nantens wortels en Parijse broei. Voor de meeste stampotten wordt winterpeen gebruikt. Ik heb in dit gezond hoofdgerecht echter kant en klare hutspot pakketten gebruikt die ik nog van een too good to go pakket van de Jumbo had. Deze had ik eerder ingevroren omdat ik die week teveel groente had. Ik heb wel wat van de uien eruit gehaald, anders werd het mij wel heel erg veel ui. Wortelen bevat veel vitamine A,B, C, maar ook veel kalium en vezels.

Een vegetarisch gezond hoofdgerecht

Deze hutspot is een vegetarisch gezond hoofdgerecht. Ik probeer namelijk 1 of 2 keer in de week geen vlees of vis te eten. De balletjes die je op de foto’s ziet, zijn vega balletjes van de Appie. Eigenlijk kun je ze gewoon klaarmaken zoals vlees. In het recept van de stamppot boerenkool heb ik kipgehakt balletjes gebruikt, maar de jus maak je eigenlijk op dezelfde manier. Stamppot zonder jus vind ik nooit heel erg lekker, dus er moet wel jus bij dit gezond hoofdgerecht. Houd je niet zo van dat vega vlees? Dan kun je natuurlijk altijd gewone gehaktballen maken.

Gezonde stamppot als hoofdgerecht recept voor vegetarische koolhydraatarme hutsspot met wortel, koolraap en pompoen.

Wat heb je nodig voor deze hutspot

  • Wortel
  • 1 kleine ronde pompoen
  • 1 koolraap
  • Ui
  • 4 teentje knoflook
  • 100 gram roomboter
  • Vegetarische balletjes
  • Zout naar smaak
  • Witte peper naar smaak
  • 1 kopje water
Gezonde stamppot als hoofdgerecht recept voor vegetarische koolhydraatarme hutsspot met wortel, koolraap en pompoen.

Hoe maak je de hutspot?

Schil al je groente (inclusief de knoflook en ui) en snijd deze in kleine stukjes.

Doe alles in een grote pan en voeg een kopje water toe.

Vervolgens voeg je de roomboter toe en laat je het geheel op zacht pit koken.

Het duurt wel even voordat je wortel en koolraap klaar zijn. Je kan er met een vork in prikken. Indien het uit elkaar valt, is het gaar.

Stamp alles fijn met een stamper zodat het 1 geheel wordt.

Voeg zout en witte peper naar smaak toe.

Voila, je hutspot is alweer klaar. Easy toch?

Ik ben heel erg benieuwd wat jij van dit gezond hoofdgerecht vind. Laat je me het weten als je het ook gemaakt hebt?

Gezonde stamppot als hoofdgerecht recept voor vegetarische koolhydraatarme hutsspot met wortel, koolraap en pompoen.


9 gedachten over “Gezond hoofdgerecht: hutspot maar dan anders”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *