Gevulde courgettes: Gezond, Lekker en Kleurrijk!
Koolhydraatarme gevulde courgettes, niet alleen heel erg heerlijk maar dus ook nog eens super gezond. Deze Ramadan heb ik echt veel te veel koolhydraten gegeten, waar anderen afvallen…presteer ik het gewoon om 3,5 kilo aan te komen. Dit gerecht bevat weinig koolhydraten en past daarom perfect in een koolhydraat arm, koolhydraat beperkt of ketogeen dieet als je de sojasaus weglaat.
Gevulde courgettes of bolcourgettes?
Ik heb zelf de voorkeur voor bolcourgettes, maar mocht je deze niet kunnen vinden dan kun je natuurlijk altijd gewone kleine courgettes kiezen. Persoonlijk vind ik bolcourgettes lekkerder omdat ze net iets zoeter zijn ofzo. Moet je net als ik ook een paar kilootjes kwijt (stiekem moet ik er niet een paar kwijt maar heel wat…zucht), dan raad ik je zeker aan om courgettes regelmatig aan je dieet toe te voegen. Courgettes bevatten niet alleen veel vitamines en vezels, maar zijn erg laag in calorieën. Deze heerlijke koolhydraatarme gevulde courgettes moet je dus zeker een keertje proberen.
Vitaminebommetjes!
Courgettes zijn dus ware vitaminebommetjes met de hoeveelheid vitamine C en A maar bevatten naast mangaan, ijzer en fosfor ook een hoog kalium gehalte. Dit zorgt er voor dat de zout in je gerecht een soort van geneutraliseerd wordt en het hierdoor beter is voor je bloeddruk en hart en vaatziekten tegengaat. Ik maakte deze courgettes toen mijn neef kwam eten een tijdje terug en hij en mijn man vroegen zich af of ze alleen de inhoud moesten opeten, of ook de courgette. Uhhhh Ru Serieus? Wat is dat toch met mannen (en groente).
Tuurlijk kun je de courgette helemaal opeten, ik heb niet een soort kallebas ofzo gebruikt. Maar er zit nog schil omheen, kreeg ik als tegen antwoord… Zucht! Zucht! In de schil zitten juist de vezels en ook nog wat antioxidanten en carotenen, dus die eten we gewoon lekker op! Ze waren beide blij verrast van de lekkere zoete smaak van de “schil” van hun gerecht. Ook hadden ze niet gedacht dat koolhydraatarme gevulde courgettes zou lekker konden zijn.
Wat heb je nodig voor je gevulde courgettes?
- 4 bol courgettes
- 200 gram kipgehakt
- 300 gram champignons
- 1 puntpaprika
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 eetlepel zoete sojasaus
- 1 eetlepel zoute sojasaus
- geraspte kaas
- 1 laurierblaadje
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- een blikje gepelde tomatenblokjes
- 1 dessertlepel pesto
- zout en peper op smaak
- zonnebloem olie
Hoe maak je de gevulde courgettes?
Als eerste was je de bol courgettes en snijd je de kapjes er voorzichtig af.
Daarna hol je de courgette uit en bewaar je de vulling. Zorg er voor dat het schillaagje niet te dik is, maar pas ook op dat het niet breekt.
Was vervolgens je gehakt en laat deze goed uitlekken.
Intussen was je de champignons en de punt paprika.
Verwijd het kroontje van de puntpaprika en snijd deze doormidden om de pitjes te verwijderen. Daarna snijd je de paprika in kleine blokjes.
Vervolgens snijd je de champignons in kleine stukjes.
Snijd de uien en knoflook heel fijn en bak deze vervolgens met een beetje zonnebloem olie totdat deze goud/geel zijn.
Als je uien en knoflook gebakken zijn, voeg je het laurierblaadje toe en bak je het nog een beetje mee.
Daarna voeg je de gehakt toe en bak je deze mee totdat het goed gaar is. Voeg de zoute en zoete sojasaus toe samen met 2/3 van de Italiaanse kruiden en bak het geheel goed hoor. Vervolgens voeg je zout en peper naar smaak toe. Ik heb ongeveer een theelepel zout toegevoegd en een stukje Madam Jeanette, maar je kan ook wat witte of zwarte peper gebruiken.
Als je gehakt goed doorgebakken is, voeg je de courgette ( de vulling die overgebleven is nadat je je courgettes hebt uitgehold) toe samen met de paprika’s en champignons. Bak/wok alles op hoog vuur. Voeg als laatste ongeveer de helft van je blikje gepelde tomatenblokjes toe en een lepel pesto. De andere helft van je tomatenblokjes bewaar je nog even.
Laat alles even goed afkoelen.
Als je vulling goed afgekoeld is, verwarm je je oven voor op 180 graden.
Intussen vul je je bolcourgettes met je gehakt en de groente en zet je ze in een ovenschaal.
Strooi de geraspte kaas er overheen en doe je kapjes weer op je courgettes.
Meng de tomatenblokjes die je over hebt met de overgebleven tomatenblokjes en giet dit over de courgettes heen.
Zet je courgettes ongeveer 30 minuten in de oven en je koolhydraatarme gevulde courgettes zijn alweer klaar.
Eet smakelijk!
Tip: Heb je wel wat carbs nodig? Dan kun je deze courgettes natuurlijk gewoon eten met wat gebakken aardappeltjes of krieltjes. Zelfs met rijst kan het erg lekker zijn, omdat je het sausje ook een beetje over je rijst heen kan doen. Wil je je koolhydraatarme gevulde courgettes ook echt koolhydraat arm houden, dan kun je er beter een lekkere groene salade bij serveren.
Heb je toch niet voldoende aan de gevulde courgettes, dan kun je er lekker een Tom Yum soepje bij maken. Deze is erg gezond, smaakvol en bevat ook relatief weinig calorieën.
Dit is niet iets wat ik zou lusten. Maar ik wou even melden dat die courgettes er zoooo schattig uitzien :D.
jaa heerlijk en dit mag ik wel 😀
Wateren goed idee. Ik eet koolhydraatarm en ben altijd op zoek naar nieuwe recepten! De bolcourgette ken ik helemaal niet. Maar wat ziet dit er alleen al super leuk uit zeg! Bedankt voor de tip
Wat een leuk idee zeg! Ze zien er ook nog eens superleuk uit. En dit is een gezonde snack.
Ziet er heeelijk uit
Ik houd van gevulde courgettes. Hier eet ik vooral die normale lange maar toen we in Frankrijk woonden aten we de ronde. Ik wist trouwens helemaal niet dat ijzer inzat, zal het onthouden met mijn bloedarmoede!
Dit ziet er echt super lekker uit!!!!!
Ze zien er super lekker uit! koolhydraatarm is dan ook nog is super meegenomen!
Ben er allergisch voor, maar deze courgettes zijn te schattig.
Oh dit ziet er erg lekker uit en ook nog eens makkelijk mee te variëren! Dit ga ik een keer proberen.