Wat te doen bij een gevoelige hoofdhuid? 4 tips!

Wat te doen bij een gevoelige hoofdhuid? 4 tips!

Een gevoelige hoofdhuid kan enorm veel problemen opleveren in het dagelijks leven. Misschien ervaar je iedere dag wel heel veel pijn, jeuk of een tintelend gevoel. Bovendien zorgt dit er ook voor dat je je haar wellicht minder goed kan verzorgen. Daardoor oogt je haar onverzorgder, is het ongezonder en zit je minder goed in je vel. Een gevoelige hoofdhuid kan dan ook zeer nadelig zijn voor het zelfbeeld. Bovendien is het ook gewoon heel onprettig om telkens met pijn en jeuk rond te lopen. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je de gevoelige hoofdhuid kunt behandelen en de klachten kunt verminderen. In dit artikel geven we 4 tips om je op weg te helpen.

1.      Maak gebruik van de juiste verzorgingsproducten

Natuurlijk moet je je haar eens in de zoveel tijd wassen. Minimaal één á twee keer per week. Dat lijkt zo vanzelfsprekend, maar is dit bij een gevoelige hoofdhuid alleszins niet. Wassen levert namelijk vaak nóg meer droogheid, jeuk en pijn op. Daarom kan je bij een gevoelige hoofdhuid ook zeker niet alle soorten shampoos en conditioners gebruiken. Pas heel goed op de producten die je gebruikt. Vermijd in elk geval verzorgingsproducten met kunstmatige toevoegingen en kies het liefst voor bijvoorbeeld een Kérastase shampoo die speciaal is ontworpen voor de gevoelige hoofdhuid. Zo weet je zeker dat deze geen onnodige schade aan de huid veroorzaakt. 

2.      Douche niet te warm


Het is natuurlijk heerlijk om onder een warme douche te staan, maar voor je hoofdhuid is dit minder. Wanneer je een niet al te gevoelige hoofdhuid hebt, dan is dit een keer niet erg. Hoewel het ook schade aan je haren kan aanrichten en daardoor ook dan niet aanbevolen wordt. Bij een gevoelige hoofdhuid is echter nóg meer voorzichtigheid geboden en wordt aanbevolen om het liefst met lauw water te douchen of (enkel de hoofdhuid) koud te douchen.

Wist je dat geheel koud douchen ook heel veel gezondheidsvoordelen kan hebben voor de rest van het lichaam? Wanneer je dit toch niet zo ziet zitten, dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om enkel je hoofd koud te douchen en de rest van je lichaam gewoon lekker warm te houden.

3.      Schaf een natuurlijke borstel aan


Je komt er niet altijd onderuit om het haar te borstelen. Toch is het bij een gevoelige hoofdhuid verstandig om dit zo min mogelijk te doen. Wanneer je toch moet borstelen, is het goed om dit met een natuurlijke borstel te doen. Kies dus niet zomaar iedere borstel die je kunt vinden, maar ga echt op zoek naar een kwalitatieve borstel gemaakt van natuurlijke materialen. Zo zijn er borstels die zijn gemaakt van echt haar. Deze zullen de hoofdhuid veel minder snel irriteren.

4.      Neem contact op met de huisarts

Heb je al deze tips al eens geprobeerd en belemmert jouw gevoelige hoofdhuid je nog iedere dag? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Deze kan jou indien nodig doorsturen naar een dermatoloog voor verder onderzoek en behandeling.

Heb jij ook last van een gevoelige hoofdhuid?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *