Mijn 11 tips voor Gent

Mijn 11 tips voor Gent

Tips voor Gent, die heb ik zeker na ons bezoek! Gent is oud en dan bedoel ik niet in de zin van vervallen en verpauperd, maar in de zin van prachtig. In Gent voel je de geschiedenis maar wordt dit in de blender gegooid met een stukje van het moderne stadsleven. Ik kom altijd ogen te kort als ik in Gent ben. De kleine steegjes, de mooie oude gebouwen, ik ben er helemaal verliefd op. Gent ligt ongeveer 1 1/5 uur rijden vanaf Zuid Holland en  een klein uurtje van Antwerpen of Lille. Je kan Gent dus ook prima combineren met een bezoek aan 1 van de twee laatste steden.

Tips voor Belgie

Lage-emissiezone in Gent

Ga je met de auto naar Gent, dan is het belangrijk dat je eerst checkt of je auto wel de binnenstad in mag. De Gentse binnenstad of het gebied binnen de R40 is vanaf 1 januari 2020 een lage-emissiezone (LEZ), om de luchtkwaliteit te verbeteren. Je mag dus niet meer met je oude dieseltje de stad in. Nou hebben wij niet zo een oud dieseltje en ook geen oude oude auto, maar we hadden onze auto wel moeten registreren omdat we een buitenlands kenteken hadden. Helaas kwamen we hier te laat achter, nadat we de stad al hadden bezocht. Je kan je met 1 dag terugwerkende dag inschrijven, maar we kregen steeds een foutmelding toen ik het op de telefoon probeerde. Na ons weekendje weg hebben we het alsnog gedaan, maar waarschijnlijk dus 2 dagen te laat.

Ik kan dus gaan zitten wachten op een boete van 150 euro die binnenkort op mijn deurmat valt. In Antwerpen word je automatisch geregistreerd, maar in Gent dus niet. Ik hoop dat het mee valt en ze het door de vingers zullen zien, aangezien deze regeling pas sinds 1 januari is en dus nog best recent, maar dat zal vast niet. Zo is ons weekendje Gent dus meteen een stuk minder leuk, en ik baal als een stekker. Je kan van te voren op de website van de gemeente Gent kijken waar je auto aan moet voldoen om de binnenstad in te mogen. Misschien is dit dus wel 1 van de belangrijkste tips voor Gent.

Stedentrip Belgie

Maar goed, als je toch in Gent bent, dan maar flink van de stad genieten. Ik deel graag de volgende 11 tips voor Gent met je, zodat je alles uit je bezoekje aan deze prachtige stad weet te halen.

Gratis stadswandeling door Gent

Je kan om 11 uur en om 15 uur een gratis stadswandeling met gids maken door de stad. De stadswandeling begint bij de Korenmarkt en je gaat ongeveer 3 uur met een local op pad. Wat leuk is aan zo een stadswandeling, is dat je alle highlights ziet, maar ook de plekjes die je vaak niet tegen komt in reisgidsen. Wij waren helaas net te laat en hadden geen energie om 4 uur te wachten tot de volgende wandeling, dus we hebben dit idee bewaard voor een volgende keer.  Gent is niet heel groot, dus wij hebben de stadswandeling maar op eigen houtje gemaakt. Met mijn tips voor Gent, is dat dan ook prima te doen.

Stedentrip

Kasteel Gravensteen in Gent

Een aantal jaar geleden waren mijn man en ik op een mini roadtrip en maakten we een tussenstop in Gent. Toen zei ik al tegen mijn man dat ik het kasteel wilde bezoeken. Ik ben gek op kastelen en overal waar ik kom, bezoek is ze. Kasteel Gravensteen dateert uit de Middeleeuwen en is verschillende malen gerestaureerd. Het is dan ook de enige burcht die nog in goede staat is in België. In 1907 werd het kasteel voor het eerst opengesteld voor publiek en sindsdien is het een ware trekpleister voor toeristen. Het kasteel is niet alleen van buiten prachtig, maar je moet het ook zeker van binnen bezoeken. Van boven heb je overigens een prachtig uitzicht over de stad.

Kasteel Gravensteen in Gent

Sint-baafskathedraal in Gent

De Sint-baafskathedraal is net als kasteel Gravensteen niet alleen van buiten prachtig, maar is ook een plaatje van binnen. Momenteel staat de kathedraal volop in de steigers, maar toch kon je haar schoonheid hierdoor heen nog aanschouwen. De meeste mensen komen echter naar de kathedraal om “De aanbidden van Lam Gods” te aanschouwen. Een kunstwerk van de schilder van Eyk uit 1432. Het Schilderij werd in 1934 gestolen, een deel werd terug gevonden maar een deel is nog steeds spoorloos.

Belforttoren van Gent

De Belfortoren is een toren van 83 meter hoog die je op het Sint- Baafsplein vind. In deze toren werden in 1402 de stadsrechten van Gent bewaard. De draak die je terug ziet op de toren zou deze stadsrechten beschermen. De Belforttoren is erkend als UNESCO Werelderfgoed en prachtig om te zien.

Sint Niklaas kerk

De laatste van de 3 torens na die van de Sintbaafs kathedraal en de Belfort, vind je bij de Sint Niklaas kerk. De Sint Niklaas kerk werd gebouwd in de 13e eeuw en is voorzien van prachtig Doornikse blauwe stenen. Je kan de kerk niet volledig bezoeken, want hij wordt al sinds 1960 gerestaureerd en er lijkt geen einde aan te komen.

Kasteel in Gent

Den Baudelo, de foodmarkt van Gent

Voor iemand die zo gek op eten is als ik, is dit een plek waar je echt naar toe moet gaan. Deze foodmarket is gevestigd in de Baudelokapel. Voorheen heette Den Baudelo ook foodmarket, maar nadat deze failliet gingen besloten de nieuwe eigenaren die de doorstart maakten er een nieuwe naam aan te geven omdat er aan een faillissement vaak nare herinneringen vast zitten. Een nieuwe naam, een nieuwe start. Je kan er uit diverse keukens proeven, zo heb je er een Portugees, Indiër, Italiaan en een Mexicaan. Ook een vega hotspot ontbreekt hier niet. Den Baudelo is elke dag geopend 11 tot 22 uur, behalve op woensdag. Ook worden er in het weekend regelmatig salsa en latin feesten gegeven.
Het adres is Beverhoutplein 15.

Vrijdagmarkt in Gent

In het midden van het plein staat het standbeeld van de beroemdste Gentenaar: de 14e eeuwse volksheld: Jacob van Artevelde, hieromheen vind je vrijdags een super gezellige markt. Je hebt een stukje met tweedehandse dingen, een soort rommelmarkt maar je hebt ook een gedeelte met groente, fruit, noten, vis en alle andere dingen die je op een markt terug vind. Om de markt heen heb je leuke terrasjes en restaurantjes. Een bezoekje mag dus niet ontbreken aan je weekendje Gent.

Tips voor Gent

Eten en drinken in Gent

Eten en drinken is altijd erg belangrijk tijdens mijn trips. Ik ben gek op eten! Naast cultuur snuiven moet er dan ook lekker gegeten worden. Ik heb dus ook nog een paar eet tips voor Gent.

Agrea

Je kan hier niet alleen heerlijke wafels eten maar ook lekker ontbijten. De kaart is er in 8 talen, perfect voor toeristen dus. Ook de locatie aan de Sint-Baafsplein, naast de kathedraal, is echt top.
Adres: Sint Baafsplein 44

Eet tips voor Gent

Ziza Délice

Bij Ziza Délice kun je terecht voor een kopje nene thee met Marokkaanse koekjes. Ook kun je hier lekker ontbijten met o.a. Marokkaanse pannenkoeken. Indien je op zoek bent naar een cadeautje om mee te nemen voor als je op bezoek gaat, kun je hier een leuk mandje samenstellen met al dat Oriëntaalse lekkers. 
Adres: Sint-Niklaasstraat 23

8tea5

Als ik een bubble tea zaakje zie, kan ik niet doorlopen zonder een bubble tea te drinken. Volgens mij heb je een soort gelijke zaak in Den Haag in de passage. Ik maakte een aantal jaar geleden kennis met bubble tea, en ik ben er gek op. De heerlijke Thaise Jasmijn melk thee met mango balletjes is zeker een aanrader. Ook hebben ze lekkere taartjes in de vitrine zoals carrotcake, red velvet en cheesecake.
Adres: Sint-Niklaasstraat 34

Bubble tea in Gent

Destiny Asian food

We hebben geluncht bij Destiny Asian food. Het is helaas geen halal hotspot, maar je kan hier prima vegetarisch eten of garnalen. Ze hadden ook een vismenu, maar er werd heel vaag over gedaan wat voor vis dit dan was. Omdat ik bijvoorbeeld, geen pangasius eet, besloot ik maar voor de vega schotel te gaan. Ik was een klein beetje teleurgesteld omdat er maar 1 soort groente was en ik eigenlijk een soort gemixte groenteschotel had verwacht. De groente was niet minder lekker en echt meer dan voldoende, ik heb heerlijk genoten. Het was een soort mini paksoi in zwarte bonensaus met witte rijst. Jerry ging voor de lunchdeal: een garnalen schotel (wel met gemengde groente) en witte rijst. Je betaalde ongeveer een tientje (uit mijn hoofd) en kreeg er dan ook een drankje bij. Het is een klein cosy restaurantje en het eten wordt echt vers voor je bereid.
Adres: Bennesteeg 23

Asian food in Gent

Ben jij ook gek op Belgie, en wil je nog andere leuke steden naast Antwerpen bezoeken? Dan is Mechelen ook zeker de moeite waard. Ik vond deze stad veel overeenkomsten met Gent hebben, en eigenlijk even prachtig. Laat je me weten of je wat hebt gehad aan mijn tips voor Gent?9 gedachten over “Mijn 11 tips voor Gent”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *