Je gelukkiger voelen door je zegeningen te tellen

Je gelukkiger voelen door je zegeningen te tellen

Geluk. Datgene waar we allemaal in zekere mate naar opzoek zijn. Toch lijken we het nooit helemaal te kunnen vinden én als we het denken te hebben gevonden, verliezen we het weer. Wat is geluk eigenlijk en hoe kunnen we gelukkig blijven? Zelf ben ik mezelf een beetje kwijtgeraakt in de periode dat mijn vader op sterven lag. Elke dag is het toch weer een strijd en ondanks dat ik mijn zegeningen dagelijks tel, wil ik me ook weer gelukkiger voelen.

Wat is gelukkig zijn?

Als je het hebt over geluk, waar heb je het dan eigenlijk over? Waar denk jij aan bij het woord ‘geluk’? Misschien denk je wel aan jouw familie of vrienden. De kans is ook aanwezig dat je geluk baseert op materiële zaken, zoals het hebben van veel geld, een mooie auto of een groot huis. Toch kun je jezelf wel eens afvragen of geluk het gevolg wel is van al deze externe factoren? Kun je je ook gelukkiger voelen zonder materiële zaken?

Hoe voelt gelukkig zijn?

Maar als het het over geluk hebben? Hoe voelt dat dan precies? Juist omdat geluk voor iedereen wat anders betekent, is het een beschrijving te geven van hoe geluk voelt. Iedereen ervaart het immers anders. Toch zou ik geluk als het volgende omschrijven: geluk is datgene wat je voelt zonder te denken aan je tekortkomingen, maar juist als je denkt aan alles wat je al wel hebt. De realisatie dat je niet nóg meer nodig hebt om gelukkig te zijn. 

Waar word je gelukkig van?

Om te kijken naar datgene waar je gelukkig van wordt, is het eerst belangrijk om te kijken naar datgene wat jou van geluk weerhoudt. De kans is groot dan het gaat om één van de volgende dingen:

FOMO: the fear of missing out

De angst om van alles te missen. Zie je op sociale media dat ene leuke feestje waar jij niet voor bent uitgenodigd, dan voel jij je rot. Jij had daar ook wel bij willen zijn. Constant word je geconfronteerd met de manier waarop anderen leven en wat ze aan het doen zijn, dat je als het ware vergeet dat jij ook nog leeft. Je focust je op datgene waar je niet bij bent, niet hebt simpelweg, op alles wat jij tekort komt.

Vergelijking

Altijd is er wel iemand slimmer, mooier, succesvoller, fitter en rijker dan ons. We vergelijken onszelf bewust, maar vooral onbewust met iedereen om ons heen. We vergeten dat het leven geen wedstrijd is en achten onszelf als niet goed genoeg. Zodra we dat gaan beseffen, zullen we ons ook gelukkiger voelen.

Focus

We willen meer, meer en nog eens meer. Doordat we almaar meer willen, leggen we tegelijkertijd de focus op datgene wat we denken tekort te komen. Voel jij je gelukkig als je de focus legt op wat je niet hebt?

Leuk, maar waar word ik dan wél gelukkig van? Dat lees je hieronder.

Wat heb je nodig om gelukkig te zijn?

Je hebt geen materiële zaken nodig om gelukkig te zijn. Door het gevoel dat je krijgt door het kopen van dingen, denk je dat het je geluk brengt. Dit is helaas tijdelijk en verdwijnt ook snel weer. De benodigdheden voor geluk? Jezelf, een dak boven je hoofd, toegang tot drinkwater, eten en sociaal contact. De rest is bijzaak.

Hoe kan ik me gelukkig voelen?

Als je weet dat je over de benodigdheden van geluk beschikt heb je het al,dat klinkt dat best positief, nietwaar? Als jij je toch ongelukkig voelt dan focus jij je waarschijnlijk te veel op het leven van anderen, waardoor jij denkt dat jouw leven er op een bepaalde manier uit moet zien. Je denkt dat je de tools nog niet hebt om gelukkig te zijn, maar dat heb je wel. Mijn advies luidt als volgt: focus je op jezelf.

Als anderen je eraan doen herinneren aan alles wat je niet hebt, focus je dan op jezelf om je eraan te herinneren aan alles wat je al wel hebt.

Hoe word ik weer gelukkig met mezelf?

Het komt steeds vaker voor dat mensen ontevreden zijn met zichzelf. We kunnen niet veel doen of we geven onszelf weer de schuld. Als je een foutje maakt, noem je jezelf een mislukkeling, als jij je verdrietig voelt zeg je tegen jezelf dat je je moet vermannen en als je in de spiegel kijkt merk je alles op wat je niet mooi vindt.

Als je zo tegen jezelf praat en over jezelf denkt, hoe word je daar in godsnaam gelukkig van? Het is een noodzaak om je focus te verleggen. Probeer eens te denken aan datgene wat je al wel goed doet, wel goed kan en waar je al wel blij mee bent.

Hieronder noem ik een paar voorbeelden, zodat het duidelijker wordt wat ik bedoel.

  • ‘Ik zie er niet uit’ > Wat vind ik wél mooi aan mezelf en wat heeft mijn lichaam allemaal voor goeds voor mij gedaan?
  • ‘Ik kan het niet’ > Falen is geen mogelijkheid; of ik leer van de situatie en zal deze kennis toepassen in latere situaties of ik kan het wel en kan meer dan ik zelf denk.

‘Wat zullen anderen van me vinden?’ > Ik ben goed genoeg. Ik heb de acceptatie en waardering van anderen niet nodig dat te beseffen.

Doodgewone dingen die je gelukkig maken

Je hoeft niet te wachten op geluk, je hoeft niet te zoeken naar geluk, want geluk vindt jou. Het is er al, alleen moet je het binnenlaten. Geluk zit hem in de doodgewone dingen, zoals het vasthouden van een warme kop thee op een koude dag, de aanwezigheid van een dierbare als je thuiskomt van werk, de glimlach van een kind, de figuurtjes in de wolken en de matchende kleuren van jouw outfit. Focus je daarop en ik kan je je verzekeren dat je gelukkiger voelen dat een eitje is.

Dankbaarheid

En natuurlijk, niet te vergeten, dankbaarheid. Wees dankbaar voor datgene wat je al wel hebt. Wees dankbaar voor elke dag dat je mag beleven, wees dankbaar voor je lichaam die nooit op heeft gegeven, wees dankbaar voor je familie, wees dankbaar voor de frisse lucht buiten, wees dankbaar voor dat goede boek, de leuke film, wees dankbaar voor onderdak etc. Zo zie je dat je de sleutel naar geluk altijd zelf al vast hebt gehad. Wat doe je met deze sleutel, open je de deur of houd je het gesloten?

Zelf haal ik altijd veel inspiratie en tips uit de website SoChicken. Heb jij nog tips om je gelukkiger te voelen?9 gedachten over “Je gelukkiger voelen door je zegeningen te tellen”

  • Soms kan je ook door een gebeurtenis uit je doen zijn, ook al heb je alles. Geluk is een moeilijk begrip. Voor mij is het genieten van kleine dingetjes zonder zorgen te hebben.

  • Toen ik begon met het lezen van je blog dacht ik direct: he dat heb ik eerder gelezenn. Ik volg So Chicken ook en heb een van zijn boeken gelezen. En het is was zo grappig en direct ook zo waar wat hij schreef!! Een aantal leuke uitspraken van hem ben ik gaan toepassen. Het moeilijkste is om het je eigen te maken. Maar als dat lukt dat ben je al op de helft 🙂

  • Mooi geschreven Jasmina. En helemaal waar. Soms vergeten we op de weg naar geluk om ons heen te kijken en missen we het zijn in dat wat er is. En dat is dus wat je zegt. Geluk is er al. Je moet het alleen zien (en binnenlaten zoals je zegt). Ik ben weer even getriggerd voor vandaag.

  • Mijn ultimate happiness tip is de dingen te accepteren zoals ze zijn. Dat brengt heel veel rust en het scheelt een hoop energie die je in leuke dingen kunt stoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *