Geef een ramadan pakket en denk aan een ander

Geef een ramadan pakket en denk aan een ander

Alle moslims (op een paar uitzonderingen na, die later in deze blog aan bod komen) hebben de verplichting om mee te doen met de ramadan, maar er zijn ook niet-moslims die deelnemen aan de ramadan. De ramadan is een vastenmaand. Dit betekent voor de moslims dat zij vanaf zonsopgang tot zonsondergang vasten. Het is een bijzondere tijd. Deze prachtige maand bestaat niet alleen uit niet eten en drinken maar er wordt o.a. ook veel aan liefdadigheid gedaan. Ik daag je dus uit om deze maand een ramadan pakket te maken voor iemand die het minder breed heeft. Uiteraard kun je dit ook gewoon doen als je geen moslim bent.

Wanneer begint de ramadan?

Zoals ik net noemde, is de ramadan een zeer bijzondere tijd voor moslims. Het gaat als het ware om het hervormen van jezelf.  Het doel is om een spirituele hervorming te ondergaan door zich niet alleen te verdiepen in de Koran, maar zich ook ze onthouden van eten, drinken én seksuele relaties. De ramadan begint altijd in de negende maand. En nee, niet de negende maand die we in Nederland kennen, maar de negende maand volgens de Islamitische kalender. Deze kalender krijgt vorm op basis van de maan. De ramadan begint zodra het eerste streepje van de maand zichtbaar is. Je begrijpt dat, net zoals de zon, dit per zone kan verschillen. Het is bijzonder, maar om deze reden begint de ramadan in allerlei landen op verschillende tijdstippen.

Niet iedereen heeft het breed, geef een ramadan pakket

Tijdens de ramadan benadrukken moslims bezinning, gebeden en aanbidding. Toch is dit niet het enigste. Er staan namelijk ook nog andere zaken centraal, zoals rust, liefdadigheid en goedheid. Dit is daarom de perfecte maand om een ramadan pakket te geven aan iemand die dit niet zo breed heeft. Juist tijdens deze gezegende maand wordt liefdadigheid heel erg aangemoedigd.

Wie nemen deel aan de ramadan?

In principe doen bijna alle Nederlandse moslims mee met de ramadan. Zij vasten dus tijdens deze periode, maar er gelden ook uitzonderingen. Ik zet ze hier voor je op een rijtje. Wanneer doe je als moslim mee met de ramadan?

 • Als je moslim bent.
 • Als je volwassen bent.
 • Je geestelijk als lichamelijk gezond bent.
 • Als je lichamelijk in de juiste staat bent om te vasten.
 • De puberteit haar of zijn intrede heeft gemaakt.

Wanneer ben je in vrijgesteld van de ramadan?

 • Indien je ziek bent
 • Als je zwanger bent.
 • Als je een soldaat bent in oorlogstijd.
 • Kinderen die de puberteit nog niet hebben bereikt.
 • Vrouwen die menstrueren of borstvoeding geven.
 • Reizigers

Ramadan: wat zijn de regels?

Buiten het verbod op eten tussen zonsopgang en zonsondergang zijn er nog andere regels verbonden aan de ramadan. Hieronder staan enkele regels genoemd.

 • Elke nacht van de ramadan maak je opnieuw de intentie om te vasten. Dit moet je vanuit je hart doen.
 • Tijdens de vastenperiode mag je niet eten, maar ook niet drinken.
 • Je mag niet roken
 • Het is verboden om seksuele handelingen te verrichten puur voor genot.

Wil je nog meer weten over de ramadan? Lees dan mijn blog met Ramadan regels

Dat je het nu goed hebt, betekent niet dat dit voor altijd zo is

Dat je vanavond een lekkere maaltijd op tafel hebt staan en in een warm bedje slaapt, geeft je niet de garantie dat dit voor altijd zo zal zijn. Je kan altijd in een situatie komen waardoor het financieel niet goed gaat. Alhamdullilah heb ik nooit in een situatie gezeten dat ik met honger naar bed ging of geen dak boven mijn hoofd had, maar er zijn genoeg mensen die dit wel hebben. Probeer je in te leven in hun situatie. Wat zou jij het fijn vinden als je hulp zou krijgen als je in zo een soort situatie zat toch? Probeer daarom altijd anderen te helpen waar je dit kan. Sadaqa wordt in de maand Ramadan nog meer beloond door Allah en daarom geven veel moslims in deze maand nog meer aan goede doelen.

Redenen om te vasten tijdens ramadan

Behalve de redenen die ik al heb genoemd, zijn er nog meer redenen waarom moslims vasten. Het is namelijk ook een periode waar zelfbeheersing centraal staat, zelfdiscipline en zelfreflectie. Misschien heb je iets verkeerd gedaan en wil je dat een eventuele volgende keer anders aanpakken? Wellicht wil je iets met iemand goed maken? Tijdens de ramadan wordt er gedacht en ervaren hoe het is om arm te zijn, om geen eten en drinken te hebben, ook al is dit niet de echte reden achter de Ramadan. Moslims vasten om Allah tevreden te stellen.

Denk aan een ander

Er wordt dus veel gedacht aan armen. Mensen die het minder breed hebben, moeten ook worden geholpen. Je kunt laten weten dat je aan een ander denkt door allerlei verschillende dingen: organiseer iets leuks voor een ander, spreek lieve woorden uit, doe iets leuks of geef een ramadan pakket aan iemand die het niet zo breed heeft. Het denken aan een ander, dat is waar de ramadan om draait.

Een pakket boodschappen weggeven

Je kunt dus aan anderen denken op allerlei manieren. Dat is een goed en noodzakelijk idee, maar je kunt nog meer doen. Je kunt je inzetten voor armen door bijvoorbeeld geld te doneren of een boodschappen pakket weg te geven. Er zijn ook verschillende organisaties die ramadan pakketten samenstellen en daarna weggeven aan armen. Zij kunnen dit echter niet alleen, daar is samenwerking voor nodig met de moslims die een arme willen steunen. Dit zijn voorbeeldproducten die je kunt verwachten in een ramadan pakket:

 • Basisproducten: rijst, melk, thee, suiker, zout, koffie.
 • Broodbeleg.
 • Overige producten: dadels, olie, kikkererwten, groente & fruit.
 • Islamitische boeken om de kennis te verspreiden.

Een ramadan pakket weggeven via facebook

Via facebook heb je verschillende groepen waarin mensen zitten die het niet zo breed hebben. Zo kun je via de zoekbalk zoeken op “Charity Swap”, “Sadaqa weggeefhoek” of “Sadaqa Fissabillah”. Tuurlijk wordt hier ook wel eens misbruik van gemaakt, maar weet dat als je liefdadigheid vanuit je hart komt, je altijd zal worden beloond.

Een ramadan pakket weggeven via een stichting

Ken jij in je omgeving niemand die het lastig heeft maar wil je toch een ramadan pakket weggeven? Islamic relief is een betrouwbare stichting die o.a. voedselpakketten maakt tijdens de Ramadan. Met een voedselpakket kun je een heel gezin laten eten die het niet breed heeft.

En na de ramadan?

Nu je weet wat de ramadan is, waarom het wordt gedaan en hoe je armen zou kunnen helpen… Wat gebeurt er dan na de ramadan?

De vastenperiode, ramadan, wordt beëindigd door het Eid ul Fitre. Het feest gaat vaak vroeg van start met een heerlijk ontbijt. Dat is leuk wakker worden, nietwaar? Na het ontbijt gaan de moslims naar de moskee. Hier wordt een bijzonder Eid gebed gehouden. Het afsluiten van de ramadan wordt hier uitbundig met elkaar gevierd. Het feest is na de moskee echter nog niet voorbij; na dit feestelijke bezoek, gaan familieleden bij elkaar op visite. Lekker samen eten en Qtime samen. Doorgaans wordt er eerst een bezoek gebracht aan de ouders. Vaak geven ouders een cadeautje aan hun kinderen als felicitatie na een maand vasten. Na het bezoek aan de ouders, worden opa’s en oma’s bezocht, maar ook ooms en tantes. Het is een mooie gelegenheid om een prachtige maand af te sluiten.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *