Een geboorteplan maken, hoe doe je dat?
Een bevalling is een spannend moment, waarbij je wil dat alles goed gaat. Natuurlijk heb je geen invloed op hoe het precies gaat lopen, maar elk klein beetje houvast is fijn. Daarom zijn geboorteplannen de wereld in gebracht. Een geboorteplan is dan ook een plan, waarin je aangeeft wat jouw voorkeuren zijn rond de bevalling. Ik weet nog toen mijn gynaecoloog vroeg of ik er al 1 had gemaakt, ik totaal niet wist waar ik moest beginnen.
Wat is een geboorteplan
Een geboorteplan is zoals de naam het al zegt een plan dat je maakt over de geboorte. Hierin geeft de vrouw aan wat haar wensen zijn tijdens de bevalling. Dit plan wordt gemaakt, zodat verloskundigen en andere zorgverleners snel kunnen lezen wat wel en niet gewenst wordt op het moment dat de baby komt. Om het plan snel te kunnen lezen, mag het maximaal twee A4’tjes lang zijn. De meeste hulpverleners hebben het liefst dat je het plan slechts 1 A4’tje lang maakt. Bij een bevalling kan gehaast zijn, en in dat geval is het niet handig als de hulpverlener een heel boekwerk moet doorlezen. Sommige vrouwen kiezen ervoor om slechts een paar regels te schrijven en te kijken wat er op het moment gebeurt.
Wat staat er in je geboorteplan
In het geboorteplan kun je dus minimaal laten, of redelijk uitgebreid beschrijven. Meestal staan de volgende aspecten er sowieso in:
- Waar wil je bevallen?
- Wie mogen er bij de bevalling zijn?
- Hoe wil je de weeën opvangen?
- In welke houding wil je graag bevallen?
- Wil je pijnstilling en zo ja, welke?
- Wil je de baby zelf aanpakken?
- Wie gaat de navelstreng doorknippen?
- Wil je borstvoeding geven?
- In hoeverre wil je geïnformeerd worden door hulpverleners?
- Wil je een minimale hoeveelheid personeel?
- Wat zijn je wensen rondom infuus, knippen, een keizersnede, etc.?
- Wat moet er met de placenta gebeuren?
- Hoe belangrijk is meteen huid-op-huid contact voor je?
- Heb je ervaring met eerdere bevallingen?
- Mag er gefotografeerd of gefilmd worden? En hoe?
Wanneer maak je het?
Meestal bespreekt de verloskundige rond de 30 tot 35 weken hoe de bevalling zal zijn. Dit is ook de tijd dat je je geboorteplan kan gaan schrijven. Natuurlijk mag het ook altijd eerder. Er zijn echter vrouwen die nerveus kunnen raken van het schrijven van een geboorteplan, omdat het zo ineens echter wordt. In dat geval is het aan te raden om het wat later te doen.
Je plan vooraf bespreken met je verloskundige of gynaecoloog
Je bespreekt het geboorteplan nadat je hem gemaakt hebt met je verloskundige of gynaecoloog. Hij of zij kan je dan uitleggen of dit plan haalbaar is en waar je rekening mee moet houden. Er kunnen namelijk dingen zijn die jij graag wil, maar die praktisch of medisch gezien niet haalbaar zijn. In dat geval is het noodzakelijk om wat af te wijken van je plan en om te kijken naar wat de rest van de mogelijkheden zijn.
Thuisbevalling of toch in het ziekenhuis?
Dit is natuurlijk dé vraag: ga je thuis bevallen of in het ziekenhuis? Voor beiden is wat te zeggen. De sfeer in je huis is veilig en vertrouwd. Hier heb je al je eigen spullen en het is de omgeving die als het goed is het meest geborgen aanvoelt. Daarnaast scheelt het je een autorit tijdens de weeën. Wanneer er geen complicaties zijn tijdens de zwangerschap, wordt niet afgeraden om thuis te bevallen. Bij thuisbevallingen zijn zelfs vaak minder vaak medische ingrepen nodig. Aan de andere kant is er ook wat te zeggen voor het bevallen in een ziekenhuis. Wanneer er iets misgaat, is alle benodigde apparatuur aanwezig en er zijn hulpverleners in de buurt.
Geboorteplan maken online
Online is er eindeloos veel informatie over geboorteplannen te vinden. Na een klein beetje Googlen, kom je al snel bij voorbeeldlijsten met vragen die in het geboorteplan beantwoord kunnen worden. Dit kan een klein lijstje vragen zijn, maar er zijn ook genoeg uitgebreide lijsten op het internet. Er zijn zelfs verschillende templates te vinden. Dit vind je door te zoeken op: ‘geboorteplan maken templates’.
Geboorteplan app
Natuurlijk is er ook een app waarmee je een geboorteplan kunt maken. Hierbij heeft de app al vragen over van alles samengesteld. Je hoeft alleen opties aan te vinken en daarna komt de app zelf met een volledig geboorteplan. Dit is overzichtelijk voor de hulpverlener. Wanneer steeds meer vrouwen dit soort apps gaan gebruiken, zal het steeds meer de standaard worden. Dat geeft overzicht aan de zwangeren zelf, maar ook aan de hulpverleners.
Tips
De eerste en misschien wel de belangrijkste tip: ga er niet vanuit dat alles volgens je plan zal gaan. Bevallingen zijn vrijwel altijd nooit zoals je ze verwacht en het is niet realistisch om te denken dat je vooraf een idee hebt van hoe het gaat lopen. Ga er eerder vanuit dat je geboorteplan een soort leidraad is. Op het moment zelf kan er van alles veranderen. Zo kan het zijn dat niet alles uit jouw geboorteplan beschikbaar is, of dat het praktisch niet haalbaar is wat er in je plan staat. Wat daarna het meest belangrijk is je rust. Een bevalling is al pijnlijk en je wil niet dat het al te stressvol wordt. Denk van tevoren goed na over waar jij rustig van wordt. Is dat muziek? Of een vorm van meditatie of yoga? En wat is de invloed van meerdere mensen in de ruimte op jouw stresslevel? Daarnaast is het vervelend, maar belangrijk om na te denken over wie de beslissingen neemt als jij het niet kan. Is dat je partner, of een hulpverlener? Bedenk ook hoe jij achteraf gezien op je bevalling wil terugkijken. Wat geeft je een goed gevoel? Is dat de ervaring van het bevallen in een sfeervolle ruimte? Of is dat vooral de veiligheid en het gevoel dat je er alles aan hebt gedaan om het zo medisch verantwoord te laten verlopen. Waar wil je foto’s en video’s van hebben en waarvan niet? Ten slotte is het dus belangrijk om het bedenken van dit geboorteplan op een rustig moment te doen. Laat je vooral niet leiden door angst, maar ook door vertrouwen en het verheugen op de komst van je baby.
Had jij je wensen ook omschreven in een geboorteplan?
2 gedachten over “Een geboorteplan maken, hoe doe je dat?”