Gasprijzen per m3, 10 bespaartips

Gasprijzen per m3, 10 bespaartips

Sinds de gasprijzen per m3 zo erg zijn gestegen in oktober, heeft er een grote omschakeling plaatsgevonden op de energiemarkt. Verschillende energieleveranciers gingen failliet, veel huishoudens raken in de problemen door de stijgende prijzen en de overheid probeert een beetje te compenseren. Nog nooit zijn de gasprijzen zo hoog geweest, ik schrok zelf ook toen ik de rekening zag. Voor oktober betaalde ik ongeveer €0,75 voor een kuub gas, nu is dat al meer dan €1,80. Vooral in de winter is het vervelend als de gasprijzen zo hoog zijn, omdat ik dan 75% van het gasgebruik dat ik over het hele jaar gebruik. Besparen op vaste lasten wordt dus steeds lastiger. Toch is het belangrijk om zuinig aan de toen en daarom wil ik je in deze blog een aantal tips geven.

Gasverbruik in de winter

Misschien moet ik je eerst wat uitleggen over gasverbruik in de winter voor ik verder ga met mijn bespaartips. In de winter verbruik ik het meeste gas, en jij waarschijnlijk ook. Dat is ook logisch, want we zijn meer binnen, zitten meer voor de televisie en verbruiken meer licht. De kachel heeft de grootste invloed op de energierekening. Het grootste deel van het gasverbruik komt door de verwarming, de rest voor de waterverwarming en het gas. De wintermaanden zijn voor mij goed voor 75% van de jaarlijkse energierekening. Ik bespaar het liefst op gas door middel van de verwarming, en dat kan op meerdere manieren.

Zet de thermostaat een graad minder dan normaal

Ik bespaar veel op mijn gasprijzen per m3 omdat ik de kachel standaard een graad lager zet dan normaal. Elke graad die ik hem lager zet zorgt ervoor dat ik 6% of 7% minder verbruik. Meestal trek ik gewoon een dikke trui aan, steek ik wat kaarsen aan en ga ik met een kleed op de bank zitten. Die lagere temperatuur went wel, en het kan je honderden euro’s besparen. Hoe hoger mijn gasprijs, hoe meer ik bespaar voor de gasprijzen per m3 die ik niet gebruik.

Zet de kachel niet lager dan 15 graden Celcius

Ik houd de temperatuur in mijn huis altijd op tenminste 15 graden, en ik ga nooit lager dan dat. Ook ’s nachts is dit het geval. Ik raad jou ook aan om dit te doen en niet lager te gaan, want een huis dat niet goed geïsoleerd is kan te vochtig worden als het te koud wordt, waardoor je last kunt krijgen van schimmel en huisstofmijt. Het opwarmen van het huis in de ochtend kost minder energie wanneer je je huis ’s nachts niet op een te koude temperatuur hebt. Hierdoor bespaar ik weer geld op mijn energierekening.

Slaap in een kille kamer

Ik vind het niet erg om in een kamer te slapen met een temperatuur van 15 graden. Het is voor mij wel verleidelijk om in bed te blijven als het zo koud is, maar één ding is zeker: ik bespaar op de energiekosten. Daarnaast heeft slapen in een koude kamer nog een aantal voordelen: ik slaap dieper, val sneller in slaap, verbrand meer calorieën en in de ochtend zie ik er jonger uit doordat het lichaam meer melatonine aanmaakt. Dit is een hormoon dat het verouderingsproces vertraagt.

Gebruik een slimme thermostaat

Ik hoef de temperatuur in mijn huis niet elke dag opnieuw in te stellen doordat ik een slimme thermostaat heb. Hiermee stel ik alleen de dagprogramma’s in waardoor ik ervoor zorg dat mijn kachel elke dag op het gewenste moment overgaat op een temperatuur die voor mij gewenst is. Ik bedien mijn slimme thermostaat met een mobiele app.

Zet de temperatuur lager een uur voordat je weggaat

Als ik voor een paar uur de deur uit moet, dan zet ik mijn thermostaat een uur voordat ik wegga al lager. In de tijd dat ik weg ben zal het niet heel veel afkoelen. Als ik een paar dagen weg ben of de hele dag niet thuis ben, dan zet ik mijn thermostaat standaard een paar graden lager. Hiermee bespaar ik flink op de gasprijzen per m3. Zelfs als ik daarna meer stook om mijn huis weer warm te krijgen bespaar ik nog steeds als ik de thermostaat standaard wat lager zet als ik wegga. Hierin zit wel verschil per huis en hoe dit geïsoleerd is, dus houd daar rekening mee voor jezelf.

Draai de radiator in bepaalde vertrekken dicht

Ik draai mijn radiator altijd dicht in de ruimtes waar ik niet in hoef te zijn. Ik vind het zonde om de kachel in mijn slaapkamer aan te hebben als ik daar het grootste deel van de dag niet eens ben. Vriest het en heb je radiatoren in de garage of andere vertrekken? Zelf zou ik deze kachels dan een beetje opendraaien om te voorkomen dat de leidingen bevriezen. Als de leidingen bevriezen heb je namelijk kans op veel waterschade aan je inboedel en opstal.

Isoleer de ruimte achter je kachel

Uit ervaring weet ik dat er veel warmte verloren kan gaan van de verwarmingsbuizen naar de radiator. Dit is vooral het geval als de buizen door een koude ruimte lopen. Het is niet duur om je woning te isoleren, het materiaal heb ik destijds gewoon in de bouwmarkten gekocht. Daarnaast gebruikte ik een paar meter buisisolatie en tape om er een stevig geheel van te maken. Een voordeel van isoleren is dat je voorkomt dat je waterleidingen bevriezen. Zelf heb ik ook de ruimte achter de kachels met isolatiefolie geïsoleerd, waarmee ik voorkomen heb dat het grootste deel van de warmte in de muur gaat.

Kies voor tochtstrips en deurdrangers

Ik doe de deuren in mijn huis altijd dicht als ik niet elke ruimte op dezelfde temperatuur verwarm. Hiermee bespaar ik veel op mijn gasverbruik en gasprijzen per m3. Aan het begin vergat ik vaak om de deuren dicht te doen. daarom heb ik deurdrangers aangeschaft, want deze zorgen ervoor dat de deuren uit zichzelf weer dichtgaan. Een ander middel die je kunt gebruiken is een tochtstrip voor op de deuren en ramen. Het is een kleine investering, maar ik weet zeker dat je dankbaar zult zijn als je de energierekening ziet!

Welke maatregelen heb jij getroffen om te besparen deze winter? Doe je al alles om te besparen op je energiekosten maar kom er toch niet uit? Ik heb eerder ook een artikel geschreven om te besparen op je boodschappen. Alle kleine beetjes helpen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *