Zelf gado gado maken, lekker en koolhydraatarm

Zelf gado gado maken, lekker en koolhydraatarm

Ik ben gek op Gado Gado en omdat het vooral uit groente bestaat, past het prima in een keto lifestyle. Bij de Chinees krijg je er al vaak kroepoek overheen en wordt het geserveerd met rijst, maar dan is het natuurlijk niet meer koolhydraat arm. Dit kan je prima weglaten en ik moet eerlijk zeggen, dat ik het ook niet echt mis hoor in dit gerecht. Als je voldoende opschept, heb je aan alleen de gado gado echt wel voldoende.  Gado gado maken is niet moeilijk, maar wel ontzettend lekker.Ik leef zelf niet volgens de koolhydraat arme leefstijl, ook al zou dat wel het beste zijn gezien mijn diabetes. Wel kook ik een paar keer per week met minder koolhydraten en ben ik gek op groente.

Gado Gado is van oorsprong een Indonesisch gerecht welke bestaat uit verschillende groente met pindasaus.  Ik ben gek op groente met een crispy bite en kan dan ook wel zeggen dat Gado Gado maken 1 van mijn favoriete bezigheden is. Je weet gewoon dat je iets maakt, wat super healthy is. Ben je echt een vleeseter en moet er bij jou maaltijd dus ook wel iets van vlees aanwezig zijn?  Maak dan de Surinaamse kipsateetjes waar ik eerder een recept van deelde erbij. Wil je toch het idee hebben dat je er rijst bij eet, maar het toch keto proof houden? Serveer dit gerecht dan met brocolli of bloemkoolrijst.  Dit recept is voor 4 personen.

Wat heb je nodig voor de gado gado?

 • 4 eieren
 • 300 gram sperziebonen
 • 250 gram spitskool
 • 200 gram wortel
 • 150 gram taugé
 • 250 gram komkommer
 • 2 maggi blokjes

Hoe moet je de gado gado maken?

Als eerste kook je de eieren ongeveer 8 minuutjes. Ik was mijn eieren altijd eerst, we weten namelijk allemaal waar het ei vandaan komt, uit de kont van een kip, haha. Als je de eieren gekookt hebt, laat je ze “schrikken” door ze onder koud water te houden. Dit doe ik altijd zodat het makkelijk is om de eieren te pellen, zonder dat je halve ei aan de dop blijft vast plakken. Snijd je eieren in partjes.

Maak je sperziebonen schoon door ze te wassen en de puntjes er af te snijden. Vervolgens snijd je de boontjes doormidden.

In de tussen tijd was je ook je wortel en snijd je deze in plakjes, je kan eventueel met een vork langs de wortel gaan, zodat je een leuk effect krijgt als je je wortel in plakjes snijdt. Het oog wilt ook wat en gado gado maken wordt zo net iets gezelliger.

koolhydraatarm recept

Daarna was en snijd je de spitskool in dunne reepjes.

Vervolgens was je je komkommer en haal je er een dun schiller langs. Haal dunne reepjes van de schil weg, maar verwijder niet alle schil.

komkommer mag niet ontbreken in de gado gado

Was de taugé en haal de bruine stukjes er af.

Zet in de tussentijd een pan met water en 2 maggi blokjes op hoog vuur.

Je begint met de wortel, omdat je deze het langste moet koken. Kook de wortel ongeveer 10 minuutjes gaar in het water.  Haal deze vervolgens met een gaatjes lepel uit de pan, laat deze uitlekken en spoel het af met koud water. Zo zorg je ervoor dat de groente niet doorkookt en knapperig blijft. Doe de groente in een grote glazen schaal.

Als je de wortel uit de pan hebt gehaald, kun je de sperzieboontjes in het zelfde water ongeveer 7 minuutjes koken. Doe dit op dezelfde manier als de wortel.

Vervolgens kook je de komkommer ongeveer 2 minuutjes op dezelfde manier als de vorige groente.

Vervolgens blancheer je de spitkool in hetzelfde water voor ongeveer een minuutje. Doe dit niet langer, omdat het dan niet krokant blijft. Zoals ik eerder schreef, houd ik dr van als je groente nog een beetje een crispy bite heeft.

Als laatste blancheer je de taugé, dit hoeft niet langer dan 30 seconden. Gooi het water die je overhebt niet weg, maar gebruik dit voor je saté saus. Het is ontzettend zonde om al deze vitamientjes door de gootsteen te gooien.

Gado gado past ook in een keto lifestyle

Wat heb je nodig voor de saté saus?

 • 100 ml van het kookvocht (of ongezoete kokosmelk als je dit lekker vind
 • ¼ ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 4 grote eetlepels koolhydraat arme pindakaas
 • 10 gram gepelde tamarinde
 • 1 eetlepel lowcarb sojasaus ( die van kikoman is laag in koolhydraten)
 • Een stukje Madam Jeannette peper
 • 1 theelepel zonnebloem olie
 • 1 laurierblaadje

Hoe maak je de saté saus?

Als eerste maak je de knoflook, ui en peper fijn met een staafmixer.

Doe een klein beetje zonnebloem in een pannetje en bak je mengel hierin totdat het goudbruin is.

Voeg vervolgens het laurierblaadje en de tamarinde toe en bak het mee.

Vervolgens  voeg je de pindakaas toe en meng je het goed door met de sojasaus.

Als laatste voeg je het kookvocht van je groente of ongezoete kokosmelk (als je van een vollere smaak houdt) toe.

Laat het geheel nog een paar minuutjes op zacht pit koken. Gado gado maken is al niet zo moeilijk, maar deze saté saus is helemaal easy peasy.

koolhydraatarm gerecht

Eet smakelijk!

In de Surinaamse keuken hebben we een ook soortgelijk gerechts als de gado gado, namelijk petjil. Ook dit is een koolhydraat arm recept (indien je geen kant en klare saté saus gebruikt) met verschillende groente.

Ben je goed bezig, eet je minder koolhydraten en beweeg je voldoende? Dan kun je misschien ook nog een thee detox in je gezonde lifestyle stoppen, om je lichaam een beetje te resetten.

Ga jij deze gado gado maken? Plaats dan een foto op je social media en tag mij! Super leuk!13 gedachten over “Zelf gado gado maken, lekker en koolhydraatarm”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *