Frietjes van zoete aardappel met geroosterde bloemkool en merguez

Frietjes van zoete aardappel met geroosterde bloemkool en merguez

Het is weer tijd voor een foodblog swap. Ik ben weer een dagje te laat, net als vorige maand. Oeps! Vorige maand maakte ik een pizza naan. Super lekker en zo te maken. Dit keer kon ik niet goed kiezen omdat er zoveel recepten waren die me aanspraken. Ik ben dus voor de frietjes van zoete aardappel en geroosterde bloemkool gegaan, uiteraard weer met mijn eigen twist. Lekker makkelijk en lekker om het weekend in te luiden. Ik probeer namelijk graag op vrijdag nieuwe dingen uit.

Foodblog swap augustus

Ik was gekoppeld aan Koken met Familie en toevallig maakten zij vorige maand mijn recept van cola kip. Op deze blog kun je recepten vinden voor en van de hele familie, zonder dat er pakjes en zakjes gebruikt worden. De website  refereert aan het feit dat Ester en Kevin broer en zus zijn. Super leuk dat zij dit samen doen. Nou houdt mijn zusje totaal niet van koken, maar zie ik ons ook niet snel samen een blog op zetten. Ik vond het best lastig om een recept uit te kiezen, maar ben gegaan voor de frietjes van zoete aardappel en geroosterde bloemkool. Ik had toevallig nog een bloemkool in de koelkast, dus daar wist ik me wel raad mee.

Frietjes van zoete aardappel

Wat is zoete aardappel?

Zoete aardappel komt uit de windefamilie en is dus eigenlijk helemaal geen familie van de aardappel. Bijzonder he, want ze hebben wel dezelfde vorm en gedeeltelijk dezelfde naam. Vaak wordt er gedacht dat zoete aardappel veel gezonder is en heb ik zelfs een tijdje gedacht dat het koolhydraatarm was. Dit is dus niet helemaal waar. Zowel de gewone aardappel als de zoete aardappel behoren niet tot groente vanwege de hoge koolhydraten. Echter bevat een normale aardappel vooral veel zetmeel en een zoete aardappel inuline. Inuline verteert langzamer dan zetmeel en is daarom beter voor mensen met diabetes, zoals ik. De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika en wordt daar ook veel gegeten.

Is zoete aardappel gezond

Bloemkool met frietjes van zoete aardappel en merguez

Soms heb je echt zin in comfortfood, lekker maar toch enigszins gezond. Omdat ik me last minute nog bedacht dat ik nog een recept voor de foodblogswap moest uitwerken, besloot ik maar voor deze combi te gaan. De buurvrouw had me namelijk net zoete aardappels gebracht en ik had nog een bloemkool onder in de koelkast liggen, die ook wel eens een keer op mocht. Ik ben gek op zoete aardappel frietjes en met een beetje truffel mayo maak je me nog gelukkiger. Merguez worstjes haal ik altijd bij fusha halal. De worstjes van hier zijn namelijk ontzettend lekker gekruid en ook een heel klein beetje pittig. De lamsworstjes hebben mijn voorkeur. Dit recept is voor 4 personen.

Frietjes van zoete aardappel

Wat heb je nodig

 • 1 kilo merguez worstjes
 • 1 hele bloemkool
 • Italiaanse pitten croutonmix
 • 3 eetlepels pijnboompitten
 • 1/2 theelepel kurkuma
 • geraspte cheddar kaas
 • 1 eetlepel uienpoeder
 • 1 eetlepel knoflookpoeder
 • zout naar smaak
 • 1 eetlepel chili olie
 • 3 grote zoete aardappelen
 • 1 theelepel paprika poeder
 • 1 eetlepel maïzena
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • 1 eetlepel uienpoeder

Hoe maak je het?

Was en schil je zoete aardappel en snijd deze in smalle frietjes. Leg ze vervolgens in een grote bak met water en laat ze hier een uurtje in liggen weken.

We beginnen daarna met de bloemkool. Maak deze helemaal schoon en breek de bloemkoolroosjes los. De stronk van de bloemkool gebruik je niet. Vervolgens kook je deze in een grote pan met water en een beetje zout. Kook dit ongeveer 5 minuutjes totdat het half gaar is. Vervolgens giet je ze af.

Intussen verwarm je de oven al voor. Leg een stukje bakpapier op je bakplaat en leg daar de bloemkoolroosjes op. Vervolgens voeg je de kurkuma, zout, uienpoeder en knoflookpoeder toe en hussel je alles goed door elkaar. Druppel een beetje chili olie over je bloemkool en zet het in de oven op ongeveer 200 graden.

Geroosterde bloemkool

Na ongeveer 20 minuutjes is je bloemkool al goed gaar.

Bak je pijnboompitjes een beetje bruin in een koekenpan. Doe dit niet op te hoog vuur want ze kunnen erg snel aanbranden, en dat is een beetje zonde. Is mij overigens al 100 x gebeurd en zo goedkoop zijn de pijnboompitjes niet. Zonde als ze dus aangebrand en wel in de kliko belanden.

Geroosterde pijnboompitjes

Haal vervolgens je bloemkool uit de oven. Strooi er wat geraspte cheddar kaas overheen en de pijnboompitjes die je hebt geroosterd + de croutons. Zet het dan nog ongeveer 5 minuutjes in de oven totdat je kaas is gesmolten.

Geroosterde bloemkool

Droog je frietjes van zoete aardappel goed af met een theedoek en voeg 1 eetlepel maïzena, paprikapoeder en uienpoeder toe. De maïzena zorgt er voor dat je aardappelfrietjes nog knapperiger gaan worden. Hussel alles goed door elkaar.

Verdeel de friet over je bakplaat en zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen. Druppel er wat zonnebloem olie overheen en zet het in de oven die je voorverwarmd hebt op 220 graden. Bak het af in 20 tot 25 minuten totdat ze lekker krokant zijn. Hoe dikker je frietjes zijn, hoe langer ze in de oven moeten.

Als je frietjes bijna klaar zijn, schuif je de bloemkool ook nog even weer in de oven om dit op te warmen.

Strooi wat zeezout over je frietjes en doe er eventueel nog wat Parmezaanse kaas over heen. Zelf ben ik niet zo gek op Parmezaanse kaas daarom heb ik er voor gekozen om geen kaas te gebruiken. over mijn patatjes Over de bloemkool zit immers ook al cheddar kaas.

Frietjes van zoete aardappel

Vervolgens hoef je in de tussentijd alleen nog de merguez worstjes in een koekenpan af te bakken. Doe dit niet te lang, anders worden ze erg droog. Merguez worstjes zijn het lekkerste als ze nog goed sappig zijn, uiteraard moeten ze wel goed gaar zijn. Ik heb zelf voor de lamsworstjes gekozen, maar ben je niet zo gek op schapenvlees, dan kun je natuurlijk ook voor kip worstjes gaan. Houd je sowieso niet zo van worstjes? Visticks zijn ook ontzettend lekker bij dit gerecht. Simpel, maar heerlijk.

Frietjes van zoete aardappel vind ik het allerlekkerste met een dikke dot truffel mayonaise. Dit kun je gewoon in de supermarkt kopen.

Eet smakelijk!

Geroosterde bloemkool met zoete aardappelfriet1 gedachte over “Frietjes van zoete aardappel met geroosterde bloemkool en merguez”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *