Firenze of Florence? Mijn 17 tips!

Firenze of Florence? Mijn 17 tips!

Wat is het nou? Firenze of Florence?

Onderweg naar Pari, besloten we dat we Florence ook graag wilde zien. Op de borden zag ik echter alleen maar Firenze staan… Is dat dan hetzelfde vroeg ik nog aan mijn man.. Ja! De Italianen noemen het Firenze, wij Nederlanders noemen het Florence. Nou ik vind het leuker om de benaming van de Italianen zelf aan te houden, maar Florence ligt soms net iets lekkerder in de mond. In deze blog zal je dus ook beide benamingen tegen komen.  Mijn opa zou gezegd hebben (als hij nog leefde: “Als het kind maar een naam heeft”. En zo is het ergens ook wel! Ach ja, ik sta er bekend om dat ik niet met de massa mee ga en vaker links ga als iedereen rechts ga. Haha.

Firenze is echt een katholieke stad. Dat merk je ook aan de vele kerken die deze stad rijk is. We vonden Firenze best druk en hebben er daarom voor gekozen om niet lang te blijven en door te trekken naar Pari. Een boerengehuchtje in de natuur. Maar voor we het daar over gaan hebben, heb ik eerst nog tips voor Firenze voor je.

Florence

Palazzo Vecchio, het paleis in Firenze

Een prachtig paleis in Firenze is het Palazzo Vecchio. Vanwege Corona is het paleis alleen toegankelijk in het weekend en op maandag middag/avond. Je dient je kaartje vooraf te kopen omdat er maar een aantal mensen worden toegelaten. Het paleis is van binnen misschien wel even bijzonder als van buiten. Je hebt verschillende zalen en het paleis is eigenlijk meer een museum. Het museum laat de kunstcollectie van de familie de’ Medici zien, wie voorheen in het paleis woonde. Tegenwoordig wordt het paleis niet alleen als toeristische trekpleister gebruikt, maar is het ook het stadhuis van Firenze en is ook echt het symbool van de stad. Daarnaast heeft het paleis 3 prachtige binnentuinen met bijzondere pilaren uit 1494, best oud dus. Toegangskaartjes zijn er vanaf €16,- en kun je online kopen.

Palazzo Vecchio florence

Basilica di Santa Maria del Fiore

De Basilica di Santa Maria del Fiore ook wel de de Duomo genoemd, is de bekendste kerk van Firenze. Je ziet deze al vanaf een afstandje en had meteen onze aandacht. Bij de Basiliek horen ook een museum, het Baptisterium (de doopkapel) en de Campanille (de klokkentoren). De koepel werd ontworpen door de bekende Italiaanse architect Filippo Brunelleschi. Het Baptisterium San Giovanni is door haar bijzondere vergulde poorten de bekendste doopkapel ter wereld. De Dumo zelf kun je gratis bezoeken, indien je de rest ook wilt bezoeken, dien je een kaartje te kopen die €18,- kost.

Tips voor Firenze

Basilica di Santa Croce

Deze kerk is niet alleen van buiten mooi, maar ook van binnen prachtig. Ook in Basilica di Santa Croce zijn verschillende graftombes aanwezig van bekende Italiaanse personen. Het is hier een stuk rustiger dan bij de Basilica di Santa Maria del Fiore. Ik zag wel veel gelijkenissen met de Basilica di Santa Maria del Fiore, het is een beetje in dezelfde style. Je betaald €8,- om het hele complex te bezoeken.

Firenze santa croce

Basilica di San Lorenzo

De Basilica di San Lorenzo wordt ook wel de moeder van de kappelen in Florence genoemd en is 1 van de oudsten. Eigenlijk bestaat dit complex uit meerdere musea. In deze basiliek vind je de graftombes van de Medici familie. Dit gedeelte van de kerk is eigenlijk een museum en heeft ook een andere ingang. De kerk zelf kun je gratis bekijken vanuit het gebedsgedeelte. Dit is erg groot en sober. Indien je de graftombes ook wilt bekijken, die je hier wel een kaartje voor te kopen. Wij hebben dit gedeelte overgeslagen. Ook is er een bibliotheek in de basiliek, vanwege tijdgebrek hebben we die ook niet bezocht.

Basilica di Santa Maria Novella

Het mooiste aan deze kerk vond ik de grote glas en lood ramen. Vooral als de zon er op schijnt, ziet het er prachtig uit. Het klooster en de binnentuin, achter de kerk zijn prachtig. Bij het klooster zijn er graven ingemetseld in een muur, wel een beetje freaky. In deze kerk hangt een crucifix van Brunelleschi. Zelf vond hij deze vele malen mooier dan het crucifix dat Donatello voor de Santa Croce maakte. Er hangen 2 schilderijen van het “Het laatste avondmaal” . 1 is van Alessandro Allori en de andere van Pautilla Nelli. Het museum is niet heel erg groot en je ziet hier vooral religieuze voorwerpen. Je betaald €5,- als je deze kerk wilt bezoeken, tenzij je alleen de kleine kapel wilt bezoeken. Deze is gratis.

Tips voor Florence

Museo di San Marco

Museo di San Marco is een prachtig museum die zich bevind in een oud klooster. Het museum heeft meerdere kamers maar de meesten hebben een afbeelding van Frankrijk Angelico, die een monnik van het klooster was. Het is prachtig om te zien dat deze werken nog in zo een goede staat bewaard zijn. De oudste bibliotheek ter wereld vind je ook hier in het Museo di San Marco. Je betaald €6,- voor een toegangskaartje.

Palazzo degli Uffiz

Dit museum moest in eerste instantie dienen als kantoorgebouw en is ontworpen door Giorgio Vasari, in opdracht van Francisco de’ Medici. In 1993 werd een groot deel van het museum vernietigd door een auto bom. Er wordt beweerd dat dit het werk was van de mafia. Er hangen verschillende prachtige schilderijen. Een kaartje dien je vooraf te reserveren en kost €20,-, persoonlijk vond ik dit best veel voor een museum, ook al zie je prachtige meesterwerken. Je mag daarentegen dit museum echt wel vergelijken met het Louvre. Er is een restaurant aanwezig met een dakterras, waar je een prachtig uitzicht hebt. Vanwege Corona, mogen er maar een beperkt aantal mensen naar binnen, het was dus ook niet te druk.

Palazzo degli uffiz firenze

Ospedale degli Innocenti

Heb je nog niet genoeg kunst gezien? Dan mag een bezoekje aan dit museum niet ontbreken. Dit museum was oorspronkelijk een weeshuis, waar in de steek gelaten kinderen werden opgevangen. Kinderen werden vaak in doeken ten vondeling voor de deur achtergelaten en hier groot gebracht. Je voelt gewoon de emoties en het verdriet die nog in dit gebouw aanwezig zijn, heel gek om uit te leggen. Je vind hier overigens van alles, schilderen, beelden maar ook prachtige architectuur. Het museum is niet heel erg groot en er waren weinig toeristen. Dit is misschien 1 van de plekken in Forence, die het meeste indruk op mij hebben gemaakt. Ik ben alleen vergeten wat je hier ook alweer als entree betaalde.

Giardino di Boboli, een prachtige tuin in Firenze

Ben je wel een beetje klaar met het bezoeken van de vele keren die Firenze te bieden heeft? Dan kun je een bezoekje brengen aan Giardino di Boboli.  Je hebt hier echt prachtige tuinen en een nog mooier uitzicht. Trek goede schoenen aan want het is een erg groot park en je bent hier dus wel een aantal uurtjes zoet.  Gezien de grootte van het park, was het wel teleurstellend dat je nergens een hapje en een drankje kon krijgen. Ik raad je dus aan om broodjes te smeren en wat lekkers mee te nemen. Je betaald €10,- entree voor het park.

Giardino di boboli firenze

Piazza della Signoria

Een bekend plein in Ference is het Piazza della Signoria. Dit plein is vooral bekend door de mega Neptunus fontein die in het midden van het plein staat. Je vind allerlei standbeelden op dit plein. Verder kun je ook nog een kopie vinden van David van Michelangelo. Wees er bewust van dat drankjes op dit terras een stuk duurder zijn dan in de rest van Florence. Dit heeft volgens mij te maken met de hoeveelheid toeristen die naar dit plein toe komen. Wij waren vanwege de drukte ook snel weer weg.

Firenze card

Ben je van plan veel musea en kerken te bezoeken, dan is de Firenze card wellicht wel iets voor jou. Hij kost wel wat, namelijk: €85 en is dan 72 uur geldig om 71 musea te bezoeken. Je kan de Firenze card uitbreiden met een kaartje voor het ov. Indien je een Firenze kaart in je bezit hebt, zijn kinderen tot 18 jaar gratis. Ideaal dus als je wat oudere kinderen hebt.  Met de kaart hoef je overigens ook niet in de rij te staan. Indien je van plan bent om veel musea te bezoeken, dan is de kaart echt wel zijn gaard waard. Als je net als ons maar een paar bezoekt, kun je de entree het beste gewoon los betalen. Farah was overigens overal gewoon gratis en dat scheelde ook weer.

Citutrip naar florence

Met kinderen naar Firenze

Florence is een ontzettend leuke stad voor kinderen.  Op de website van Ciao tutti kun je een wandeling downloaden voor €3,99 , speciaal voor kinderen.  Deze wandeling is speciaal voor kinderen gemaakt, van kleine reizigers tot tieners. Helaas ontdekte ik deze wandeling te laat, anders hadden wij hem ook zeker gemaakt. Je bent niet een hele dag kwijt aan de wandeling, want deze duurt maar een halve dag, Dit is inclusief een bezoek aan de Mercato Centrale, gekke verkeersborden zoeken ( deze zijn opgepimpt door de Franse kuntenaar Clet), het beklimmen van de koepel van de Duomo ,een rondje op de carrousel etc. Ook wordt er een plek aangeraden waar je lekker kunt lunchen.

Eten & drinken in Firenze

In sommige straten in Firenze geld een een verbod op eten op straat. Eten in vensterbanken, portiekjes en trappen is ook niet toegestaan. Firenze heeft een een hoop halal restaurantjes. Je vind er vooral Turkse en Indiase/Pakistaanse tentjes. In de overige steden die ik in Italie bezocht, kwam ik lang niet zoveel halal restaurants tegen als in Florence. Het gaat hier om de straten en pleinen Via de’Neri, Piazzale delgli Uffizi, Piazza del Grano en Via della Ninna. Je mag er niets eten op de openbare weg tussen 12u en 15u en tussen 18u en 22u. De boetes indien je dit wel doet, kunnen oplopen van €150 tot €500! Een aanslag op je vakantiebudget als je de fout in gaat.

De Markthal

Net als als bijna alle grote steden, heeft Firenze ook een markthal.  Op de begane grond heb je allerlei kleine winkeltjes met kruiden en etenswaren. Op de eerste verdieping heb je allerlei eettentjes. Ik heb hier geen halal tentjes gespot, maar wel voldoende vis en vega opties.

Pizzaman

Je kunt natuurlijk niet in Firenze zijn en geen pizza eten. We aten heerlijke pizza bij de Pizzaman. Ze hebben verschillende locaties in Florence. Zodra je gaat zitten, krijg je een lekkere amuse. De pizza’s zijn vers, krokante bodem en niet teveel poespas. Heerlijk gewoon.
Adres: Viale Edmondo de Amicis, 47, Firenze

Ayasofya Istanbul

Ayasofya Istanbul is zoals de naam al zegt een Turks restaurantje. Dit restaurantje verkoopt overigens ook geen alcohol, zoals je dat bij veel andere halal restaurants wel ziet. Overigens was dit ook het eerste halal restaurant die Florence had. Ik vond dit trouwens niet echt een traditioneel Turks restaurant, maar Turks gecombineerd met Indiaas ofzo. Het restaurant is zeer betaalbaar en voor €12,- heb je al een heel menu.

Adres: Via Panicale, 55, 50123 Firenze

Le Vespe Cafe

Wil je lekker ontbijten of lunchen? Dan kun je bij Le Vespe Cafe terecht.  Het is er wel erg druk en het kan zijn dat je verzocht wordt in de rij te wachten. De porties zijn enorm en het is ook betaalbaar. Er zijn voldoende vegetarische en vegan opties en er is echt voor ieder wat wils. De wraps en een verse smoothie zijn een aanrader.
Adres: Via Ghibellina, 76r, 50122 Firenze

Parkeren in Firenze

Wij parkeerden in een parkeergarage net voordat je de poorten van de binnenstad in gaat. De prijzen voor het parkeren viel hier in tegenstelling tot Milaan reuze mee. We betaalden iets van €2,- per uur. Wil je niet in de drukte en chaos rijden, dan kun je ook net buiten de stad parkeren. Er is een goede treinverbinding naar station Santa Maria Novella en een kaartje kost €1,20 voor een enkele reis.

Parkeren in Firezen

Zoals je kunt lezen is er voldoende te doen in Firenze. Er zijn nog veel meer kerken die je kunt bezoeken trouwens, maar ik had het op een gegeven moment wel een beetje gezien. Ik ben wel heel benieuwd hoe jullie het uitspreken: Firenze of Florence.4 gedachten over “Firenze of Florence? Mijn 17 tips!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *