Een elopment wedding! Wat is dat nou weer?!

Een elopment wedding! Wat is dat nou weer?!

Elopment Weddings zijn in Amerika al langer een bekend gegeven. Ook ik ben al een tijdje fan van een elopment wedding. Doordat trouwen zoals je het voor ogen had niet altijd mogelijk is, worden elopments ook bij ons in België steeds populairder. Helemaal nu, tijdens de Corona pandemie waarbij feestjes met honderen gasten niet meer mogelijk is. Wat zijn elopment weddings precies en hoe kunnen jullie aan de slag gaan met jullie eigen elopment?  Let me tell you all about it!

Wat is een elopment wedding

Elopments weddings zijn voort gekomen van lovebirds die zijn weggelopen, oftewel “eloped”. Back in the good old days waren elopment huwelijken vaak een manier om toch te trouwen zonder inmenging en toestemming van familie. Elopment weddings staan vaak enkel in het teken van het bruidspaar. De intieme sfeer krijgt altijd de bovenhand. Vaak gaan ze naar afgelegen plaatsen, natuurdomeinen of naar plaatsen waar huwelijken vaak niet kunnen doorgaan. Hier geven ze dan eerst het ja-woord gevolgd door wat lekkers en een fotoshoot. Het mooie aan een elopment wedding is dat jullie als bruidspaar echt volledig jullie ding kunnen doen . Jullie hoeven geen rekening te houden met allerlei meningen en regeltjes van anderen.

Intieme sfeer en veel emotie

Elopments stralen vaak een intieme en dromerige sfeer uit. Het heeft een ongedwongen uitstraling. Als bruidspaar vergeten jullie even de wereld en hebben enkel oog voor elkaar. Een huwelijk, zoals wij dat kennen, met veel gasten en persoonlijke gelofte kan soms wat druk geven. Zelf jullie gelofte schrijven en dan luidop uitspreken voor jullie familie en vrienden is niet voor iedereen even makkelijk. Bij een elopment wedding valt die druk een beetje weg want het zijn vaak jullie twee, een babs en een fotograaf. Omdat er bij een elopment wedding niet altijd een heel strakke planning is, kunnen jullie ook echt uitgebreid de tijd nemen voor de gelofte. Jullie emoties kunnen jullie dus helemaal vrij laten.

elopment wedding sfeer

Wel of geen gasten?

Een elopment hoeft niet noodzakelijk enkel jullie twee te zijn. Steeds vaker wordt er gekozen om toch een beperkt aantal gasten erbij te hebben. Dit zijn dan vooral de ouders, broers en zussen en andere speciale personen voor jullie. Sommige lovebirds kiezen ervoor om bij het ja-woord de gasten uit te nodigen. Andere lovebirds kiezen ervoor om samen met hun gasten te eten en taart aan te snijden. Een andere optie is om de gasten er de hele dag bij te hebben. Ook hierin kunnen jullie je gevoel volgen. Met een elopment wedding is er  net iets meer vrijheid om te kiezen hoe en wat.

Misschien klinkt het idee om zelf te kiezen voor een elopment huwelijk jullie als muziek in de oren. Zeker nu in deze tijden waar jullie al beperkt zijn door het aantal gasten dat jullie mogen uitnodigen.
Maar hoe beginnen jullie hier nu aan en waar moeten jullie rekening mee houden?

De locatie van je elopment wedding

Waar willen jullie jullie elopment wedding vieren? Kiezen jullie voor een echte trouwlocatie of kiezen jullie voor een andere optie? Een bos, natuurgebied of een andere locatie die jullie aanspreekt behoren tot de opties. Mochten jullie voor een buiten locatie gaan, neem dan zeker tijdig contact op met de gemeente of het beheer van de locatie. Soms hebben jullie een vergunning of toestemming nodig om jullie elopment op een bepaalde plaats te laten doorgaan. In vele gevallen duurt het ook best wel een tijdje vooral het allemaal rond is. Bij een elopment is het aan te raden om meerdere locaties in gedachte te houden. Soms is het echt niet toegelaten om ergens te trouwen.

Ja-woord in het gemeentehuis

Net zoals bij een ´traditioneel´ huwelijk moeten jullie ook bij een elopment eerst op het gemeentehuis jullie ja-woord geven. De elopment ceremonie is dus vooral ceremonieel. Soms is het mogelijk om een babs die beëdigd is door de gemeente de ceremonie te laten leiden. Hou er rekening mee dat bij niet geregistreerde trouwlocaties dit wat moeilijker zou kunnen gaan.

intieme bruiloft

Leveranciers op je elopment wedding

Bij elk huwelijk is het vinden van de juiste leveranciers die een match zijn een uitdaging. Bij een elopment kan dit nog wat moeilijker zijn omdat niet iedereen hier ervaring mee heeft. Zeker voor een fotograaf en eventueel een videograaf. Als jullie geen gasten hebben, gaan de fotograaf en videograaf zich vooral op jullie en de sfeer moeten focussen. Bij het leggen van de contacten met de leveranciers is het belangrijk om te melden dat het over een elopment gaat.

Plan B bij slecht weer

Zorg zeker voor een plan B als het slecht weer wordt. Bekijk op voorhand wat er nog in de omgeving is van locatie en waar jullie elopment ook zou kunnen doorgaan. Ook qua aankleding en setting van de ceremonie is het belangrijk om een plan B te hebben. Mocht jullie elopment op een buiten locatie doorgaan. En jullie zouden moeten gaan voor jullie plan B. Wie gaat dan alle styling materialen en andere spullen daar heen brengen? Vergeet dan zeker ook niet al jullie leveranciers naar het juiste adres te sturen.

De planning van je elopment wedding

Hier zijn jullie volledig vrij in! Dit is zeker een van de grootte voordelen van een elopment wedding. Bij een “normale” bruiloft is er vaak een strakke planning waar niet veel ruimte is om even lekker met het moment mee te gaan. Sommige bruidsparen ervaren dat ook als stressvol en heel vermoeiend. Bij een elopment kiezen jullie volledig zelf hoe jullie planning eruit ziet. Willen jullie eerst beginnen met de fotoshoot en dan de ceremonie? Of beginnen jullie liever met een toast op het nieuwe hoofdstuk? Het is hoe jullie willen! Je hoeft toch geen rekening te houden met 100 gasten.

Geen gasten, wel een videograaf!

Als jullie kiezen voor een elopment zonder gasten, maar jullie toch een mooie herinnering aan jullie familie en vrienden willen geven. Dan is een videograaf de oplossing. Zo krijgen jullie loved ones toch het gevoel en de sfeer mee. Het is de ideale manier om jullie ceremonie tussen jullie beide te laten plaatsvinden, maar het nadien ook te delen met iedereen. De woorden van liefde die uitgesproken hebben tijdens de ceremonie, kunnen dan als leidraad gebruikt worden voor de video. En jullie kunnen nadien nog een feest geven om toch nog even samen te vieren.

Mochten jullie een elopment wedding in overweging nemen, denk er heel goed over na. Jullie kunnen het een geweldig idee vinden. Maar dat zullen jullie vrienden en familie misschien niet vinden. Houd voor ogen wat jullie belangrijk vinden en voel jullie tot niets verplicht.

Mijn naam is Stefanie en ik woon in de Big Apple aan de Schelde, Antwerpen. Sinds bijna twee jaar heb ik mijn eigen weddingplanbedrijf Imprint Weddings. Binnen Imprint Weddings richt ik mij voornamelijk op stoere en alternatieve huwelijken.

Eerder schreef ik voor Sparkles Inside ook al een gastblog over trouwen in de zomer en trouwen tijdens Corona en nu heb je dus mijn 3e blog kunnen lezen. Laat je me in een reactie onder aan deze blog weten wat je er van vond?

Ook blog ik regelmatig om bruiden en bruidengommen te inspireren, nieuwe tips te delen en ze vooral bewust te maken van alle ´nét dat tikkeltje anders` alternatieven. Daarnaast kunnen ze op de blog ook leveranciers vinden waar ik fan van ben. In mijn vrije tijd ben ik graag creatief bezig. Vooral schrijven en aan mijn naaimachine werken zijn mijn twee to go to bezigheden. Ik hou van gezellig samen koken en lekker eten met vrienden en vriendinnen. Ik zal voor Sparkles Inside, 1 keer in de 14 dagen een gastblog schrijven en ben benieuwd wat jullie hier van vinden.7 gedachten over “Een elopment wedding! Wat is dat nou weer?!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *