Maak je eigen tasbih (leuk voor Eid)

Maak je eigen tasbih (leuk voor Eid)

Maak je eigen tasbih, als je nog op zoek bent naar een leuk cadeautje voor Eid. Niet iedereen heeft het breed en ook al zie ik echt de allermooiste cadeaus voorbij komen op Facebook, deze zijn niet voor iedereen weggelegd. Daarom ga ik deze week aandacht besteden aan cadeautjes die je zelf kunt maken, ook als je een klein budget hebt.

Een tasbih is een soort krans van gebedskralen en wordt gebruikt tijdens het gebed om Allah te gedenken (dhikr verrichten). Een tasbih bestaat uit 33 of 99 kralen.  De Katholieke rozenkrans lijkt wel een beetje op een tasbih, echter is de Katholieke rozenkrans een gebedsmiddel terwijl de tasbih alleen als een hulpmiddel dient om te tellen. Onze profeet (Vrede zij met hem), had geen tasbih maar telde gewoon door middel van zijn vingerkootjes. Vind je dit lastig en raak je snel de tel kwijt, dan is een tasbih natuurlijk altijd handig. 

Maak je eigen tasbih zodat het ook een stuk persoonlijker wordt. Als je iets krijgt waarvan je weet dat iemand er moeite voor heeft gedaan, ga je het automatisch meer waarderen. Maak je eigen tasbih met 33 kralen als je een kleinere wilt, ik zelf heb er voor gekozen om een grotere te maken. De regenboog kralen die ik heb gebruikt komen bij de Wibra vandaan. Ze kostten 1 euro voor 2 zakjes kralen; 1 in blauw roze tinten en de andere in groene tinten. De kwastjes komen bij de Action vandaan en waren volgens mij ook maar een eurotje. De overige kralen had ik al in huis, maar volgens mij waren deze ook van de Action.

Kijk snel mee en maak je eigen tasbih!

Maak je eigen tashbih

Wat heb je nodig?

  • Visdraad
  • Een schaar
  • 99 kralen in dezelfde kleur (ik heb regenboogkralen gebruikt)
  • 2 kleinere kraaltjes of grotere kralen in een andere kleur/soort.
  • Een kwastje/tassel
  • 2 wat grotere kraaltjes
  • 1 langwerpige kraal
  • Aansteker
Kralen voor een tashbih

Hoe maak je je eigen tasbih?

Begin je kralen te sorteren per 33.

Vervolgens maak je  na ongeveer 10 a 15 cm meerdere malen een knoopje in je draad. Je kan het eventueel een beetje smelten met een aansteker zodat de knoop niet los gaat. 1 knoopje is niet voldoende, deze gaat snel los. Maak je eigen tasbih door te beginnen met de eerste 33 kralen te rijgen. Nadat je de eerste 33 kralen hebt geregen, plaats je een kleinere of grotere kraal in een andere kleur. Deze dient als scheiding van je 33 kralen.

Rijg je eigen tashbih

Vervolgens rijg je weer 33 regenboogkralen, gevolgd door een andere kraal. In principe herhaal je de vorige stap dus.

Daarna rijg je de laatste 33 regenboogkralen.

Als je hiermee klaar bent, knoop je beide uiteinden aan elkaar. Maak weer een stuk of 4 knoopjes voor extra stevigheid. Zorg er voor dat er niet veel ruimte tussen de knoopjes en je kralen zitten. Indien dit wel zo is, krijg je een lelijke lege plek en dat is niet helemaal de bedoeling.

tashbih maken

Vervolgens rijg je de 2 grotere kralen en daarna de langwerpige kraal. Daarna ga je de tassel/ het kwastje vastmaken. Dit doe je door je draad 3 keer door de opening van het kwastje te halen en het vervolgens vast te knopen. Wederom door meerdere knoopjes.

Een regenboog tashbih

Als laatste knip je de uiteinden van je draad af en smelt je ze een beetje met een aansteker. Dit doe je zodat je knoopjes niet losgaan en je kralen overal naar toe schieten tijdens het gebed.

een tashbih als cadeau

Voila je tasbih is al klaar. Maak je eigen tasbih om te gebruiken tijdens het gebed, of geef het weg. Zo is het ook een beetje een vorm van Sadaqa (liefdadigheid) Pak het in met een leuk papiertje en je hebt een super leuk Eid cadeau. Cadeautjes geven hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn, maar is wel super leuk om te doen. We houden allemaal van cadeautjes toch? Je kan bij deze tashbih ook nog zelf een flowerbox maken, indien je je cadeautje te kaal vind.

een tasbih, gebedskralen voor de dhikr


15 gedachten over “Maak je eigen tasbih (leuk voor Eid)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *