Een terrasoverkapping maken in de tuin

Een terrasoverkapping maken in de tuin

Al zo lang ik me kan herinneren wil ik een terrasoverkapping, of eigenlijk een serre. Ik heb het niet van een vreemde, want mijn moeder droomt hier ook al jaren van. Want zo een tuinoverkapping zorgt niet alleen voor extra ruimte, maar zorgt er ook voor dat je in de winter toch nog een beetje het gevoel hebt dat je buiten kunt zitten. Ik ben een kou-kleum en houd het liefste elke winter een winterslaap, een terrasoverkapping maken zorgt er dan toch een beetje voor dat je toch buiten komt terwijl je eigenlijk binnen zit. Op deze manier worden de zomers ineens een beetje langer en de winters zijn dan sneller afgelopen. Toch zijn er verschillende soorten terrasoverkappingen. Of je nou voor een vrijstaande veranda of overkapping gaat, er zijn keuzes genoeg.

Een veranda als terrasoverkapping maken

Een veranda zit altijd vast aan het huis, terwijl een terrasoverkapping of een serre ook los van het huis kan zijn. Daarentegen heeft een veranda weer wanden en een terrasoverkapping niet. Een veranda is een soort verlenging van je huis, een soort overdekt terras. Wanneer je een veranda verder uitbreidt met zijwanden en voorwanden zodat alle zijkanten dicht worden gemaakt  dan wordt dit ook wel een tuinkamer genoemd. Je zou zelfs voor dubbel glas kunnen kiezen als extra isolatie.

Het verschil tussen een tuinkamer en een serre

Wil je een terrasoverkapping maken, houd er dan wel rekening mee dat er een verschil zit tussen een normale tuinkamer en een serre. Want ondanks dat deze in de volksmond vaak in één zin worden gebruikt, is een tuinkamer vaak een afgesloten ruimte, welke ook niet altijd geïsoleerd is. Je kunt het ook wel zien als een extra ruimte in je tuin, waar je wel een heater nodig hebt. Het kan namelijk best koud worden in een tuinkamer omdat deze vaak ook niet helemaal dicht is.

Een serre daarentegen is vaker een geïsoleerde ruimte waardoor je je woonkamer kunt uitbreiden en extra ruimte binnen creëert. Dit terwijl je toch een beetje het idee hebt dat je buiten zit en een beetje zon mee pakt als het mooi weer is. Ook is thuiswerken tijdens de Coronapandemie, dagelijkse kost geworden. Een extra ruimte die je dan als thuiskantoor kunt gebruiken is dan ideaal.

terrasoverkapping maken

Een houten- of aluminium terrasoverkapping maken

Wil je niet echt een serre of een tuinkamer, dan kun je er voor kiezen om een houten- of aluminium overkapping te plaatsen. Een houten terrasoverkapping zorgt voor een warm uiterlijk en is makkelijk bewerkbaar, je zaagt er immers zo een stuk van af als het te lang is.  Een aluminium overkapping is daarentegen weer zeer onderhoudsvriendelijk en duurzaam.  Een houten terrasoverkapping maken vergt dus wel wat schuur- verf- en verniswerk terwijl je dat niet hebt als je voor aluminium kiest. Aluminium roest niet en is bestand tegen extreme weersomstandigheden en blijft daarom veel langer mooi.

Heb je een vergunning nodig?

In Nederland heb je in principe geen vergunning nodig als je een terrasoverkapping gaat plaatsen. Je hebt wel meldingsplicht en eventueel een vergunning nodig als:

  • Je overkapping groter is dan 30 vierkante meter.
  • Als je meer dan 50% van de tuinoppervlakte gebruikt om je overkapping te plaatsen.
  • Als je de overkapping als hoofdwoning wilt gaan gebruiken (maar niemand gaat snel in zijn tuin wonen toch?).

Je kunt even contact met de gemeente waar je woont opnemen om hier over te informeren.

Zelf lowbudget een terrasoverkapping maken

Zelf een terrasoverkapping maken is natuurlijk een stuk goedkoper, dan als je het moet laten doen. Zo moeilijk is het schijnbaar ook niet. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je niet wilt dat de kosten de pan uit rijzen.

  1. Meet de oppervlakte goed op. Het is niet alleen zeer teleurstellend als je terrasoverkapping niet past op de ruimte die je zelf in gedachten hebt. Het is ook nog een karwei om alles weer helemaal op maat te maken. Met hout is dat niet zo lastig, maar kies je voor een aluminium overkapping dan wordt dat al een stuk lastiger. Idem dito als je het glas op maat hebt besteld.
  2. Kies voor een flexibel of plat dak. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Bij een flexibel dak kun je bijvoorbeeld denken aan een harmonica dak die je makkelijk open en dicht kan schuiven. Schijnt het zonnetje en wil je nog een beetje bakken, dan doe je hem open. Begint het te regenen maar wil je toch buiten blijven zitten, dan kun je het makkelijk dichtschuiven. Ga je toch liever voor een “echt” dak? Kies dan voor een plat dak, dit scheelt een hoop constructiehout. Tevens is dakbedekking voor platte daken een stuk voordeliger.
  3. Indien je echt voor lowbudget gaat, dan is het handig als je je terrasoverkapping aan het huis vastmaakt. Dit scheelt namelijk een hoop bettonpoeren en staanders. Tevens kun je op deze manier je woning gemakkelijk verlengen.
  4. Hergebruik je materialen. Tegels die uit je tuin komen, kunnen prima nog een keer gebruikt worden voor de vloer van je overkapping. Even de hogedrukspuit er overheen, en ze zijn weer als nieuw, mits deze nog in goede staat zijn natuurlijk. Ben je na een paar jaar de tegels zat, dan kun je er makkelijk een vlonder overheen leggen.
  5. Ga voor glas als je het gevoel wilt hebben dat je buiten zit. Je kunt natuurlijk ook dichte wanden gebruiken voor een chiquer uiterlijk, maar dan is het niet echt meer een serre of tuinkamer.

Een terrasoverkapping, serre, tuinkamer of veranda is dus hartstikke handig als je wat extra overdekte ruimte aan of buiten je huis wilt creëren. Zelf woon ik in een huurwoning, maar heb ik wel een lange tijd overwogen om een aanbouw te plaatsen. We wonen best klein en hebben wel een grote tuin. De overburen hebben ook een serre, en ik vind dat toch wel erg leuk. Toch heb ik besloten om het vanwege de kosten niet te doen. Ik weet niet hoe lang we nog in dit poppenhuisje blijven wonen en het is ontzettend zonde als we een hoop geld, tijd en energie in een aanbouw hebben gestopt terwijl we over een paar jaar weer gaan verhuizen.

Heb jij een overkapping of serre aan je huis?

Dit artikel is ontstaan door middel van een samenwerking.



6 gedachten over “Een terrasoverkapping maken in de tuin”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *