Een temperamentvol kind achter het behang plakken

Een temperamentvol kind achter het behang plakken

Wat is jouw beeld bij ouderschap? Denk je aan een allermooiste periode in je gehele leven of zie je een huilbaby of krijsend kind voor je? Waar jij aan denkt bij ouderschap is afhankelijk van wat je hebt gehoord, gezien en ervaren. Dit is per persoon verschillend. Moeder zijn is prachtig maar soms ga je ook door periodes waar je met je handen in het haar zit. Soms weet je niet wat je met je baby of kind aan moet. Sommige ouders hebben zelfs spijt van hun ouderschap. Een temperamentvol kind kan best pittig zijn.

Je kunt zeggen dat deze ouders er zelf voor hebben gekozen. Maar wat als je als ouder je best probeerd te blijven doen en je kindje wilt maar niet luisteren? Wat als je kindje super snel boos wordt, terwijl je als ouder je allerbest doet om het kindje liefde en affectie te geven? Dat kan heel erg lastig zijn. Het is niet gek dat het ouderschap ervoor zorgt dat de moed je in de schoenen zakt. In deze blog ga ik verder in op het hebben van een temperamentvol kind. En alvast een woord vooraf: het maakt je geen slechte ouder om het lastig te vinden om met je kind om te gaan of soms niet 100% van de ouderschap te kunnen genieten.

Wat is een temperamentvol kind?

Voordat ik tips en tricks geef over het omgaan met een temperamentvol kind, is het eerst verstandig om te kijken naar wat een temperamentvol kind eigenlijk is. Een temperamentvol kind kun je zien als een levenslustig, pittig, enthousiast, creatief en ondernemend kind met een hele sterke eigen wil. Ook kunnen emoties sterk wisselen: dit kan zelfs per dag verschillen. Het kind kan anders reageren op eenzelfde soort situatie. Zoals je ziet, kun je zowel negatieve als positieve kenmerken zien. Een ander kenmerk dat centraal staat bij een temperament kind is dat hij/zij graag jouw en eigen grenzen wilt opzoeken. Farah kan al snel driftbuien en/of woedeaanvallen krijgen. Dit kan gebeuren op verschillende redenen, zoals: oververmoeidheid, niet haar zin krijgen, overprikkeld of gespannen zijn en/of er vinden veranderingen plaats. In de peutertijd staan deze driftbuien algemeen bekend.

Zelf merk ik dat Farah ook vaak reageert op mijn emoties, zit ik niet lekker in mijn vel… is zij helemaal aan en haalt ze me soms het bloed onder mijn nagels vandaan. Zit ik goed in mijn vel, heb ik meer geduld en tijd voor haar, is zij ook weer een heel ander kind.

Kenmerken van een temperamentvol kind

Eerlijk is eerlijk: het is niet altijd even makkelijk om met een temperamentvol kind om te gaan. Ik kan echter een temperamentvol kind niet alleen maar in een kwaad daglicht plaatsen. Kinderen met een temperament kun je zien als kinderen die gevoeliger reageren op invloeden van buiten, maar ook op invloeden van binnen. En desondanks deze kinderen vaak eigenwijs zijn of snel van hun stuk gebracht, hebben ook zij juist die liefde nodig; de verbinding met hun ouders. Hieronder noem ik een aantal kenmerken van een temperamentvol kind en daarna ga ik in op de kwaliteiten van een temperamentvol kind.

 • Het kind is goedgemutst, lief en vrolijk
 • Hoog gevoelig zijn
 • Het kind is opmerkzaam
 • Emoties kunnen soms hoog oplopen
 • Het kind is en ervaart alles intens
 • Een kind met een groot hart
 • Het kind laat zijn affectie blijken
 • Het kind beschikt over een sterk rechtvaardigheidsgevoel
 • Er is veel  behoefte aan voorspelbaarheid en verbinding
Temperamentvol kind

Kwaliteiten van een kind met een temperamentvol karakter

Zoals je ziet, is het niet zo dat een kind met een temperamentvol karakter alleen maar nadelen heeft. Het is natuurlijk pittig, maar je kunt ermee leren omgaan. Een kind met een temperamentvol karakter heeft een heleboel kwaliteiten, waaronder:

 • Minder beïnvloedbaar; zijn of haar eigen wil is immers zo sterk, waardoor hij of zij zich minder snel laat beïnvloeden door de mening van anderen. Het kind weet waar het voor staat.
 • Gemotiveerd om iets te bereiken, omdat het kind ergens helemaal voor kan gaan.
 • Creatief in het bedenken van oplossingen om tot hun doel te komen.

Temperamentvolle baby

Vaak is een temperamentvol kind ook een temperamentvolle baby geweest. Hij of zij uitte zich al heftiger toen zij een baby waren. Tevens waren ze emotioneler dan de gemiddelde baby. Farah was op zich een rustige baby, maar kon echt krijsen als ze honger had en niet binnen een paar seconden haar melk had.

Hoe ga je om met een temperamentvol kind

Het is niet altijd even makkelijk om een kind met een sterke wil op de voeden. Het kind doet een sterk beroep op jouw opvoedvaardigheden. Als ouder wil je waarschijnlijk graag boven je kind staan; je wilt je kind instructies geven, controle uitoefenen en grenzen stellen. Maar juist de kinderen met een temperament hebben moeite met deze grenzen en autoriteit. De reden waarom temperamentvolle kinderen zo heftig reageren heeft vooral te maken met dat het kind het gevoel heeft dat hij niet serieus genomen wordt. Het kind heeft er zelf ook last van dat het zo explosief reageert.

Net zoals elk mens, wilt een temperamentvol kind ook gezien en gehoord worden. Daarom is het belangrijk om empathie te tonen naar je kind toe. Probeer je in te leven in je kind en maak een voorstelling van wat je kind nodig heeft. Hierbij is het belangrijk om goed te luisteren naar je kind, je kind zelf verantwoordelijkheid geven en zijn eigen keuzes laten maken. Het is belangrijk om begripvol en tolerant te zijn naar je kind toe, ook al is dat niet altijd even makkelijk.

Farah heeft echt soms haar woede aanvallen, ik probeer dan wel altijd rustig met haar te praten. Ze moeten weten dat ik haar moeder ben en zij niet die van mij. Echter moet er wel ruimte zijn voor haar emoties.

Tot 10 tellen (en soms tot 25)

Als je merkt dat jouw kind hoog in zijn of haar emoties komt, vertel je kind dat het verstandig is om tot 10 te tellen. Probeer dat zelf ook te doen. Zo kan je kind even afkoelen en zo goed mogelijk na proberen te denken. Vaak gebeurt een driftbui doordat ze juist niet nadenken of omdat er ergens in doorslaan. Hierdoor lukt het soms niet om helder na te denken. Door het kind tot 10 (en soms tot 25) te laten tellen, wordt zijn gedrag onderbroken en kan het kind nadenken. Je kunt dit ook samen met je kind doen.

Een temperamentvol kind straffen

Je zult er waarschijnlijk naar neigen om je kind te straffen als hij of zij ongewenst gedrag vertoont, maar bij temperamentvolle kinderen werkt dit averechts. Hieronder staat wat waarschijnlijk wél werkt:

 • Probeer de kwaliteiten van je kind te blijven zien.
 • Zorg voor continuïteit en regelmaat; dit zorgt voor voorspelbaarheid.
 • Luister naar de mening en behoeften van je kind.
 • Toon zoveel mogelijk begrip.

Heb jij ook te maken (gehad) met een temperamentvolle peuter?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *