Een Reis en Annuleringsverzekering afsluiten, hoe doe je dat?
Hoe graag we ook met zijn alleen weer dat vliegtuig induiken om lekker op vakantie te gaan. Helaas lijkt het er nog niet op dat we dit ook daadwerkelijk snel weer makkelijk kunnen doen. Toch is het handig om alvast rond te kijken naar een goede reis en annuleringsverzekering. Ik heb zelf al jaren een doorlopende.
Toch best jammer dat we niet weg kunnen, want we kunnen het allemaal extra goed gebruiken, vooral nu! Maar als je dan toch niet op vakantie kunt, dan is dit een prima tijd om eens goed uit te zoeken hoe een reis en annuleringsverzekering werkt. Heb je er echt iets aan? Mocht jouw reis door bijvoorbeeld code oranje geannuleerd worden?
Ben jij een echte reisfanaat en heb je het nu extra zwaar? Neem dan de volgende reisfanaat lockdown tips eens door! Zo hoef je je tijdens de lockdown ook niet te vervelen.
Dekt een reisverzekering code oranje?
Je kunt je voorstellen dat het per verzekeraar verschilt, wat er wel en niet vergoed of gedekt wordt. In het geval van de pandemie en de code oranjes waar we allemaal veel mee te maken hebben (gehad) geldt, helaas vaak niet. Ongeveer een derde van de verzekeraars bieden totaal geen dekking bij schade dat met het coronavirus te maken heeft. Een deel van de overige verzekeraars biedt beperkte dekking. Sommige verzekeraars dekken niet eens de medische kosten of extra kosten die komen kijken als je door corona langer in het buitenland moet blijven bijvoorbeeld.
Je kunt ervanuit gaan dat een code oranje of wat dan ook, geen geldige reden is om bijvoorbeeld je geld terug te krijgen via een reis of annuleringsverzekering. Het wordt namelijk niet gezien als een spontane verandering waardoor je niet meer kunt reizen.
Hoe dit precies bij jouw verzekeraar geregeld is kun je het beste bij hun zelf informeren. We kunnen je wel aanraden om dit echt, en goed te doen! Zodat je straks niet voor ongewenste verrassingen komt te staan. Wees goed voorbereid en zoek alles goed uit, nu je toch alle tijd hebt!
Van geel naar oranje of rood
Ga van te voren al goed na of, en welke kleur codes er zijn afgegeven voor jouw uitgekozen bestemming. Voor de meeste betrouwbare informatie over deze codes kun je het beste even op de pagina van rijksoverheid kijken.
Boek je je reis tijdens een code geel, maar wordt deze tijdens je reis omgezet naar oranje of misschien zelf wel naar rood? In sommige gevallen dekt de verzekeraar dit. Eigenlijk geldt ook hier weer, in de meeste gevallen hoef je daar niet van uit te gaan. Dekt jouw verzekeraar deze kosten wel? Dan moet je nog wel even goed naar de voorwaarden kijken. Het kan namelijk zo zijn dat je gedekt bent, tot het eerst mogelijke (veilige) moment dat je weer terug kunt keren naar Nederland. Keer je niet terug op het eerst mogelijke moment, dan vervalt in eigenlijk alle gevallen de dekking.
Wil je er toch echt even uit, corona of niet? Dan kan een roadtrip bijvoorbeeld een leuk idee zijn. Natuurlijk moet je ook dan rekening houden met een aantal dingen, maar het is wel een optie, en vast leuker als thuiszitten! Wij maakten deze reis vorig jaar, en ook al was deze anders dan al onze eerdere vakantie, we hebben echt kunnen bijtanken en genieten.
Geld terug of een voucher?
Oh de vouchers… Er is geen woord dat we met zijn allen vaker hebben gehoord in het jaar 2020, dan het woord voucher. Als je een woord heel vaak achter elkaar zegt, verliest het de betekenis en klinkt het eigenlijk alleen nog maar heel raar. Laat het toeval nou willen dat dat ook letterlijk is wat er met voucher gebeurt.
Een drama, dat was het! De eerste lockdown kwam eraan en mensen raakten massaal in paniek (wat natuurlijk logisch is). Want wat gebeurt er nu met mijn al geboekte en betaalde reis? Hoeveel midweekjes en lange weekeinden liepen compleet in de soep? Zwembaden moesten dicht, hele parken moesten sluiten, vliegreizen werden geannuleerd. De eerste vouchers werden beloofd, zodat je op een later tijdstip alsnog je reis(je) kon maken.
Goed geregeld dachten we. Je wilt toch op reis, dus dan maar op een later moment, als alles weer veilig is. Maar dat duurt nu al veel langer dan we dachten of hoopten. Inmiddels hadden veel mensen liever hun geld terug gehad. Dit is ook best logisch. Als je dan toch thuis moet zitten, had je dit geld misschien liever in je tuin gestopt. Veel mensen knappen hun tuin namelijk op om toch niet iets van de zomer te maken. Een nieuwe tuinset kost immers ook weer wat centen.
Je geld terugkrijgen, is in een heel enkel geval maar mogelijk. In veruit de meeste gevallen zal je een voucher worden aangeboden. Soms wordt er ook maar een percentage van het bedrag dat je betaald hebt, vergoed. Zo is er een verzekeraar die je 75% van het bedrag terug betaald, als jouw reisadvies verandert en je reisorganisatie geen vergoeding biedt bijvoorbeeld. Vaak heeft het type vergoeding of zelfs, of je wel of geen vergoeding krijgt, te maken met de datum waarop je jouw reis en annuleringsverzekering hebt afgesloten. Zorg ervoor dat je ook goed naar de voorwaarden kijkt dus van jouw verzekeringen.
Waar moet je goed op letten bij een reis en annuleringsverzekering tijdens corona
Op het moment van schrijven geldt er in en voor Nederland nog een negatief reisadvies. Dat betekent niet dat je nu dan niet juist alle tijd hebt om eens goed te gaan zitten voor jouw volgende vakantie! Denk aan je reisverzekering, code oranje, annuleringsverzekering en de voorwaarden die aan jouw verzekeringen vastzitten.
Denk VOOR het afsluiten van je reis en annuleringsverzekering aan puntjes zoals, heb ik een reisverzekering nodig, heb ik een annuleringsverzekering nodig EN wat zijn de verschillen? Maar bedenk ook of je een kortlopende of doorlopende verzekering wilt afsluiten en wat voor dekking je nodig hebt.
Bekijk de verschillende verzekeraars, lees de voorwaarden en doe gewoon goed je huiswerk, voordat je iets afsluit. Alleen jij kan ervoor zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan. Dit doe je gewoon door goed te lezen! Aangezien we toch nog allemaal thuis zitten… Print het uit, maak er een boekje van en ga lekker in Tuinesie zitten!
Heb jij een eenmalige reis en annuleringsverzekering of net als ik een doorlopende? Of sluit je nooit een reis en annuleringsverzekering af?
Een goed overzicht voor mensen die veel reizen. Helemaal als de code nog regelmatig wissels.
Goed dat je hier aandacht aan besteed. In het verleden ook op vakantie geweest naar Kroatië waar we een zware storm hebben mee gemaakt. Gelukkig dat er een verzekering was afgesloten.
Wij hebben een doorlopende reisverzekering, want we gaan met regelmaat over de grens op stap. En op deze manier zijn weekendjes weg ook gedekt.
Ik heb ook een lopende reisverzekering. Geeft rust.
Ik heb meestal geen reis verzekering. Ik boek vaak last minute