Een pinata maken zonder papier mache

Een pinata maken zonder papier mache

Mijn naam is Fallon en ik ben het gezicht achter www.faithly.nl .Hier schrijf ik graag over lifestyle, wat mij bezig houd in het leven maar zie je ook veel creativiteit terug (zoals mijn printables). Sinds ik vorig jaar ben verhuisd is mijn interesse gewekt voor woningstyling en houd ik mij de laatste tijd bezig met een industriële style. Ook zie je vaak mijn hond terug op mijn Social Media kanalen. Zij wordt graag gezien door verschillende bedrijven en leuke volgers! In deze gastblog op Sparkles Inside wil ik laten zien dat een pinata maken super simpel kan zijn, maar toch ontzettend leuk.

Zelf een pinata maken voor de kinderen

Als kind maakte ik voor het eerst kennis met de pinata op een verjaardagfeest bij een klasgenootje thuis. Ik had er nog nooit eerder van gehoord, laat staan gezien! Dit was natuurlijk één groot feest. De pinata werd kapot geslagen door de jarige en er viel allemaal confetti, snoep en speelgoed uit. Ieder kind had een plastic boterhammenzakje in handen zodat wij als een bezetenen alle inhoud konden verzamelen.

Hoe ik zelf mijn eerste Pinata maakte

7 jaar geleden werd mijn zusje bijna 16 jaar en kreeg van mijn ouders een sweet 16 feestje. Mijn zusje vertelde mij heel graag een pinata te willen hebben voor haar verjaardag. Toen dacht ik, die maak ik zelf! Creatief ben ik al en ik vind het ook nog eens harstikke leuk om te doen. Wat zij niet wist, is dat ik al haar verjaardagcadeau wensen in deze pinata stopte. Ze wist überhaupt niet dat ze een pinata kreeg!

Omdat zij omdat moment verslaafd was aan het spel Angry Birds, besloot ik deze te gaan maken. Natuurlijk werd dit Red! De welbekende rode Angry Bird en ik wist dat zij dit helemaal geweldig zal vinden. Dit kwam als een verassing voor haar. Ze had het niet verwacht en het mooiste van alles is dat zij de pinata niet kapot wilde maken, maar wilde bewaren. Ze had aan de onderkant van de pinata een gat gemaakt, de cadeaus eruit gehaald en de pinata opgehangen in haar kamer.

Er volgde meer Pinata’s

Je deelt het één keer op Facebook en het balletje rolt. Mijn kennissen, vrienden en familie wilde ook een pinata en ik vond het natuurlijk hartstikke leuk om te doen. Ik heb er vele mogen maken in allerlei vormen en bekende figuren. Voor kinderverjaardagen, voor vrijgezellen feestjes en voor babyshowers.

De pinata’s vulde ik dan met confetti, snoep en speelgoed of andere artikelen. Het ligte er maar net aan voor wat voor soort feest het was. Het allerleukste heb ik altijd het geslachtsbekendmaking gevonden. Ik kocht dan blauwe of roze confetti en door het kapot slaan van de pinata werd het geslacht dan bekend. Zo  leuk als ik al wist of het een jongen of meisje werd en de aanstaande ouders nog niet. Het was leuk om hen daarmee te verassen.

Een pinata maken is super easy

Als je een beetje creatief bent en het ook leuk vindt om te doen, is een pinata heel makkelijk te maken. Het maken van een pinata kan op twee manieren. Een pinata van karton of een pinata van papier-maché. Met karton kun je vlakke vormen maken, met papier-maché kun je prachtige vormen en ronde vormen maken. Eigenlijk kun je daarmee maken wat je wilt!

Wel is het zo dat het met papier-maché langer duurt, maar de resultaten zijn ook mooier. Hoe creatiever jij bent hoe leuker de pinata wordt.  Er zijn zelfs mensen die zulke enorme grote pinata’s hebben gemaakt. Daar gaat heel wat tijd in zitten maar je weet niet wat je ziet! Geweldig voor kinderfeestjes.

Pinata maken

Een pinata van karton

Een pinata van karton

Wat heb je nodig:

 • Karton
 • Lijm
 • Schaar
 • Potlood
 • Tape
 • Crepe papier
 • Lint of touw

Uitleg:

Op het karton teken je het figuur uit welke je wilt hebben. In dit geval heb ik gekozen voor een panter. Zorgvuldig ga ik te werk. Ideeën van vormen haal ik van Google vandaan en teken ik zelf uit. Bij heel dik karton snij ik de figuur uit met een Stanley mes omdat dit veel mooier en makkelijker uitsnijdt. (Let op: laat kinderen nooit alleen met een schaar of een Stanley mes!)

Zodra je de eerste vorm hebt gemaakt en is uitgesneden kun je deze vorm op een nieuw stuk karton neer leggen om hiermee de vorm precies over te tekenen langs de randen. Als deze vorm ook klaar is heb  je twee vlakken die je kunt gebruiken voor je pinata.

Om de twee vormen te dichten heb je randen nodig. Zorg ervoor dat je de randen exact op dezelfde maat uitknipt of snijdt. De randen kun je daarna alvast  op een van de vormen vast plakken met tape.

De vorm is bijna af, voordat je de vorm gaat sluiten is het belangrijk dat je alle inhoud erin doet. Zorg er ook voor dat je alvast twee gaatjes in een randje hebt gemaakt en het lint of  touw erdoorheen doet. Op die manier kun je de pinata makkelijk ophangen.

Wanneer de vorm helemaal af is kun je beginnen met het versieren van de pinata. Hoe je dat doet is natuurlijk helemaal aan jou! Wat wel belangrijk is, is dat je stroken knipt van het crêpe papier, terwijl deze nog is opgevouwen. In de stroken knip je weer stroken tot de helft zodat het op een Hawaï rok lijkt.

Een pinata van papier-maché


Wat heb je nodig:

 • Kranten
 • Behanglijm
 • kwast
 • Schaar
 • Tape
 • Crepe papier
 • Lint of touw

Uitleg:

Een vorm maak jemet een ballon of meerdere ballonnen. Maak jij een sneeuwpop? Dan is het natuurlijk makkelijk als jij 3 ballonnen op elkaar stapelt om het figuur hiermee te creëren. Wat ook vaak gebruikt wordt is een ballon en de rest van de figuren met karton of kippengaas af te werken. De basis dus vaak een ballon.

Zodra je de eerste vorm hebt gemaakt en is uitgesneden kun je deze vorm op een nieuw stuk karton neer leggen om hiermee de vorm precies over te tekenen langs de randen. Als deze vorm ook klaar is heb  je twee vlakken die je kunt gebruiken voor je pinata.

Wanneer je het figuur af hebt, scheur je het krantpapier in stroken. Smeer met een kwast behanglijm over het figuur en plak daarop het krantpapier. Wanneer je een nieuwe laag krantpapier gebruikt, smeer je altijd weer wat behanglijm in. Gebruik maximaal 7 of 8 lagen en laat het goed drogen. Dit kan enkele dagen duren en versnellen wanneer je het figuur bij de radiator of buiten in het zonnetje plaatst.

Je figuur is af! Maar hoe zorg je nu voor een ingang waar je alle inhoud kunt plaatsen? Met een schaar knip je een rond gaat (bijvoorbeeld aan de bovenkant. Zorg ervoor dat je het stukje welke je eruit hebt geknipt wel bewaard. Deze kun je dan later weer terug plaatsen en vast plakken met tape. Wat ook handig is, is dat je aan de zijkanten van het open gat, twee kleine openingen maakt om het lint of touw erdoorheen te doen.

Ook in dit geval bepaal jij zelf hoe jij de pinata gaat versieren. Omdat het geen vlak figuur is kun je er zelf nog leuke oren op maken bijvoorbeeld.

Eerder kon je op deze blog lezen hoe je een schaap pinata kunt maken van papier-maché.

Inhoud van de pinata


Ook de inhoud van de pinata bepaal je helemaal zelf. Confetti is tegenwoordig bij alle boekenwinkels wel te krijgen. Snoepgoed in de supermarkten klein speelgoed zijn bij diverse winkels in zakjes te koop. Meestal staan deze bij de feest artikelen. Heel veel plezier met het maken van jouw pinata!

Show je ons het eindresultaat?
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *