Een kinderfeestje organiseren, hoe doe je dat?

Een kinderfeestje organiseren, hoe doe je dat?

Het is natuurlijk super leuk als je kind bijna jarig is. Feest, gezelligheid, muziek en taart! Maar toch, die verjaardagfeestjes vergen ook een hoop geduld en creativiteit. En ja, logischerwijs zeg je hartstikke blij tegen je kindje: ‘wat leuk dat je een feestje wilt geven liefie, je mag zelf weten wat we gaan doen en wie je wilt uitnodigen’, maar toch vinden niet alle ouders dit even fijn. Er is namelijk veel voorbereiding voor nodig en al de kinderen en het geschreeuw… Ach ja, als jouw kindje het maar gezellig heeft, nietwaar? Toch levert een kinderfeestje organiseren soms best wat stress op.

Het is maar een dag.. Je bent jezelf er al mentaal op aan het voorbereiden. Wie is er niet ver gekomen met een goede voorbereiding? Maar dan is er nog een ander probleem, namelijk: wat gaan we doen? Als je het de kinderen zelf vraagt, weten ze het wel: naar de leukste pretparken of duurste activiteiten. Dat hoeft niet voor iedereen direct een groot probleem te zijn, maar voordat je het weet kun je zijn of haar hele klas meenemen naar Walibi. En weetje, een kinderfeestje hoeft helemaal niet zo duur te zijn en er hoeft ook niet gekeken te worden naar wie bij wie in de auto gaat. Je kunt namelijk ook een kinderfeestje thuis geven en een prachtige ballonslinger maken! Hoe je dat doet? Dat lees je allemaal in dit artikel.

Organisatie kinderfeestje thuis

Laten we beginnen bij de basics. Als je een feestje organiseert, dan kun je maar direct denken aan gezelligheid. Daar hoort feestelijke muziek bij, een huis vol vlaggetjes en slingers en natuurlijk de onvergetelijke taart met kaarsjes. Zorg dat je altijd eerst de basics in huis hebt, voordat je iets anders gaat doen. Je kunt er voor kiezen om er een themafeestje van te maken en alles in het thema die jou kind leuk vind te doen. Denk hierbij aan decoratie, bordjes, servetten etc.

Een kinderfeestje thuis laten verzorgen

Ben je zelf niet zo’n creabea maar wil je toch een succesvol kinderfeestje? Dat is natuurlijk ook heel erg goed mogelijk en misschien heb je ook geen behoefte aan al dat organiseren. Dan kun je er ook voor kiezen om een kinderfeestje thuis te laten verzorgen. Met je beste vriend, Google, kom je een heel eind. Het ligt er maar net aan wat jouw kind leuk vind om te doen. Zo is het mogelijk om een themafeestje te organiseren, zoals prinsessen en ridders, maar je kunt er ook voor kiezen om een workshop te doen. Wat dacht je van knutselen met z’n allen? Niks is te gek en je kunt alle kanten op als je een kinderfeestje thuis laat verzorgen en moeilijk hoeft het niet te zijn.

Workshop kinderfeestje thuis

Zoals ik net al kort noemde, kun je er ook voor kiezen om een workshop te doen. Deze kun je thuis laten verzorgen door iemand, maar natuurlijk kun je ook met een beetje creativiteit zelf een workshop geven aan de kids. Ook hier, hoef je helemaal niet te moeilijk te denken. Het feit dat er iets te doen is, is al genoeg. En een workshop kan ook nog eens hartstikke leerzaam zijn en wie is er nou uitgeleerd? Hieronder staan wat ideeën wat betreft het (laten) organiseren van een workshop thuis:

  • Schilderen op doek.
  • Decoupage of decopatch.
  • Een workshop handletteren.
  • Kookworkshop
  • Iets versieren (fotolijstjes, koekjes, kaarsen).
kinderfeestjes organiseren

Vanaf welke leeftijd een kinderfeestje?

Even een vraagje tussendoor, vanaf welke leeftijd wordt er eigenlijk vaak een kinderfeestje gegeven? Nou, eigenlijk vanaf de leeftijd dat ze naar school gaan. Vaak geven kinderen vanaf 4 jaar een kinderfeestje. Het lijkt me overigens verschrikkelijk als Farah straks 4 is en alleen naar een kinderfeestje gaat waar ouders niet welkom zijn. Dit lijkt me zo lastig, maar goed loslaten hoort natuurlijk ook bij het leven, ook al is het niet mijn sterkste kant.

Lowbudget kinderfeestje organiseren

Maar wat als je niet zo’n groot budget hebt? Natuurlijk wil je het je kind(eren) naar hun zin maken en gun je hen het allerbeste. Toch heeft niet elke ouder het zo breed om de duurste kinderfeestjes te geven. Goed nieuws! Dat hoeft ook helemaal niet. Haal bijvoorbeeld een beetje papier in huis, zodat de kinderen kunnen knutselen of pak wat oude spelletjes uit de kast. Voor kinderen hoeft het helemaal niet zo uitbundig en duur te zijn, het gaat hen erom dat de dag speciaal is en dat zij zich gezien, gehoord en geliefd voelen. Er zijn zo veel manier om ervoor te zorgen dat de verjaardag van jouw kindje een onvergetelijke dag wordt! Overdenk het niet.

Wie nodig je uit?

Tja, altijd een lastige. Wie nodig je uit? Als het aan kinderen ligt, nodigen ze het liefste de hele klas uit. Maar ja, dat gaat niet altijd. Al helemaal niet als je wél ergens heen gaat. Het wordt niet alleen onbetaalbaar, maar je moet ook nog wel het overzicht kunnen houden. Het is daarom belangrijk dat je van tevoren met je kind afspreekt wie er op zijn of haar feestje komen, zodat je weet hoeveel kindjes er komen. Vind jij zelf dat jouw kindje te veel kinderen wilt uitnodigen? Ga dan in overleg en geef grenzen aan, probeer samen tot een tussenweg te komen. Hoe jammer het ook is, helaas kan niet altijd de hele klas komen. Vraag het kind wie er sowieso moet komen en laat je kindje hen dan uitnodigen.

Makkelijk kinderfeestje

Zoals ik net ook al had besproken, hoeft het helemaal niet lastig te zijn om een kinderfeestje te organiseren. Je kunt het zelfs laten doen, al vraagt dat wel wat van je portemonnee. Er zijn nog meer manieren om een makkelijk kinderfeestje zelf te organiseren. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Kinderfeestje buiten organiseren

Buitenlucht, wie wordt daar nou niet blij van? Je kunt makkelijk een kinderfeestje buiten organiseren en veel? Dat is er niet voor nodig. Vooral als het lekker weer is, is dit echt onmisbaar. Organiseer bijvoorbeeld een kinderfeestje buiten met water. Water zorgt voor pret! Dit kun je echter op veel verschillende manieren vormgeven. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een waterballonnengevecht, maar je kunt ook een potje flessenvoetbal gaan doen. Nog een goede: pak een bak, vul het met wat water en gooi er snoep in. De kinderen moeten middels hun mond het snoep uit het water vissen.

Oud Hollandse spelletjes

Of wat dacht je van Oud Hollandse spelletjes? Dit kun je zowel binnen- als buiten doen. Denk aan koekhappen, zaklopen, vier op een rij of het welbekende ezeltje prik. Ik schreef overigens eerder een artikel met tips voor spelletjes op een kinderfeestje. Ook altijd leuk om even tussen te neuzen.

Een kinderfeestje buiten de deur

Ga je toch liever buiten de deur? Dan zijn hier nog wat overige ideetjes, afhankelijk van de leeftijd van het kind:

Hoe organiseer jij je kinderfeestjes?2 gedachten over “Een kinderfeestje organiseren, hoe doe je dat?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *