Een huwelijk in de tuin

Een huwelijk in de tuin

Nog steeds leven we onder de invloed van corona. Waar veel bruidsparen beslissen om hun huwelijk te verplaatsen naar een later tijdstip. Toch zijn er ook heel wat bruidsparen die op zoek gaan naar een alternatief. Een van die alternatieve kan zijn een klein intiem huwelijk in de tuin. Maar hoe ga je nou aan de slag met je “garden I do´s”?

Een intiem huwelijk

Een kleinschalig trouwfeest in je tuin heeft heel wat voordelen. Er kunnen geen ongenodigde gasten binnenkomen en jullie kunnen net iets meer je eigen smaak de vrije loop laten. Als er kleine kindjes aanwezig zijn, kunnen die makkelijk binnen een dutje doen , zonder dat gasten naar huis moeten gaan. Je kan hier dus heel wat mee doen op elk gebied. Wel moet je bij een huwelijk in de tuin de juiste voorbereidingen treffen.

Welke tuin ga je gebruiken?

Misschien is je eigen tuin geschikt.  Echter kan het ook zijn dat de tuin van je ouders of schoonouders beter geschikt is. Hoe kom je daar achter? Om de keuze van de gepaste tuin te maken, is het belangrijk dat je weet wat je wilt. Niet alleen qua concept, maar ook qua eten etc. Ook moet je nadenken of je het hele huwelijk in de tuin wilt vieren, of alleen de ceremonie of het feest. Ook moet er natuurlijk rekening gehouden worden met de gastenlijst.

Contact opnemen met de brandweer

Voor een huwelijk in de tuin, hoef je meestal geen toestemming te vragen. Wel raad ik altijd aan de gemeente en de buren op de hoogte te brengen. Zo vermijd je dat het feest vroegtijdig wordt stil gelegd. Ga heel even langs bij de brandweer. Ik weet niet of dat in Nederland ook gebeurd, maar in België doorgaans wel.  Zij komen langs om te kijken of alles brandveilig is en of alles aanwezig is, mocht er toch brand uit breken. Ook kijken zij of er een ´nooduitgang´ is.  De brandweer geeft dan bevindingen mee en verbeterpunten die bij de volgende controle aangepast zijn.

Ceremonie en avondfeest

Wil je zowel de ceremonie als het avondfeest in de tuin vieren? Denk er dan goed over na hoe je alles gaat opbouwen. Is de tuin groot genoeg? Moet eerst de ceremonie setting worden opgeruimd en dan kan pas alles opgebouwd worden voor het avondfeest? Allemaal puntjes waar je rekening mee dient te houden in de planning. Als er settings omgebouwd dienen te worden, dan kan dat bijvoorbeeld als jullie foto´s laten maken. Laat dit uiteraard wel door iemand anders doen, wie weet kan de ceremoniemeester daar in begeleiden.

Ondergrond

Wellicht niet het meest spannende onderdeel van de voorbereidingen, maar toch. Wat is de staat van de tuin? Loopt de tuin een beetje schuin af? Zijn er veel putten? Is de tuin modderig? Jullie willen natuurlijk niet dat jullie gasten vallen of zich bezeren. Een paar houten planken bieden vaak al de oplossing. Hiermee kan je een wandelpad maken of een ondergrond waar je stoelen op kunt zetten.

Food en catering


Ga je voor een gezellige BBQ? Een traiteur, of laat je een buffet leveren? Een foodtruck op de oprit is ook een leuke optie? Bij een huwelijk in de tuin, zijn jullie niet gebonden aan een cateraar. Iets dat bij de meeste locaties wel het geval is. Jullie kunnen helemaal afstemmen op jullie eigen wensen. Met vrienden en familie rond de BBQ zitten geeft heel veel gezelligheid, en wie is er niet gek op bbqen? En hoe leuk is een BBQ dessertbuffet, met allemaal verschillende fruit, marshmallows, lekkere barbecue sausjes en andere snackjes?

Styling


Als jullie nog geen idee hebben van de styling, gebruik dan de tuin zelf als uitgangspunt. Misschien zijn er in de tuin leuke plekjes die jullie kunnen gebruiken. Is er een pergola of terrasoverkapping? Dan kun je hier misschien de ceremonie laten plaatsvinden. Als jullie veel bloemen en planten in de tuin hebben, kunnen jullie deze ook betrekken bij de styling. Kiezen jullie voor een herfst of winter wedding, kunnen jullie bloemen verwerken tussen de planten. Zo wordt alles een mooi geheel. Mochten jullie kiezen voor een herfst of winter huwelijk in de tuin, dan kunnen jullie kiezen voor een tent voor een beetje beschutting. Een paar heaters zorgen voor wat extra warmte en ook extra gezelligheid.

Eilandjes

Om er voor te zorgen dat jullie gasten toch een beetje socializen, zouden jullie kunnen werken met eilandjes. Bijvoorbeeld een tafel met jars en verschillende drankjes. Een ander eilandje met wat hapjes. Een eiland waar de kindjes kunnen spelen, met eventueel een kleine tipi. Dit kunnen jullie ook weer helemaal afstemmen op jullie thema of concept.

Entertainment

Qua entertainment, muziek en livemuziek hebben jullie ook heel wat opties. Hier is het belangrijk om met de praktische kant rekening te houden. Vooral qua installaties, verlichting en elektriciteitsnet. Heel wat muziekinstallaties werken met andere voltages. Maar dat houden de muzikanten zelf ook in het oog. Willen jullie niemand hiervoor inhuren en via de laptop muziek afspelen kan dat ook perfect. Als jullie gasten een filmpje of een stukje willen insturen, kunnen jullie een beamer huren.

Er is heel wat mogelijk bij een huwelijk in de tuin. Zeker qua styling. Als jullie echt een heel specifiek thema of concept hebben, kan jullie tuin een heel goede trouw locatie zijn. Hier zijn de voorbereidingen iets uitgebreider. En afhankelijk van wat jullie willen, kunnen jullie heel wat zelf doen.

Mijn naam is Stefanie en ik woon in de Big Apple aan de Schelde, Antwerpen. Sinds bijna twee jaar heb ik mijn eigen weddingplanbedrijf Imprint Weddings. Binnen Imprint Weddings richt ik mij voornamelijk op stoere en alternatieve huwelijken.

Eerder schreef ik voor Sparkles Inside ook al een gastblog over trouwen in de zomer en trouwen tijdens Corona en nu dus mijn blog over een bruiloft aan zee. Laat je me in een reactie onder aan deze blog weten wat je er van vond?

Ook blog ik regelmatig om bruiden en bruidengommen te inspireren, nieuwe tips te delen en ze vooral bewust te maken van alle ´nét dat tikkeltje anders` alternatieven. Daarnaast kunnen ze op de blog ook leveranciers vinden waar ik fan van ben. In mijn vrije tijd ben ik graag creatief bezig. Vooral schrijven en aan mijn naaimachine werken zijn mijn twee to go to bezigheden. Ik hou van gezellig samen koken en lekker eten met vrienden en vriendinnen.9 gedachten over “Een huwelijk in de tuin”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *